salahke saya cuma bagi susu tepung ke pengasuh?

kena perli dekat tempat kerja sebab bagi susu tepung. sy pump utk 1 sesi dpt 1 kali makan je. sy takterkejar nk pump 3-4 kali sehari sbb jadual kerja tak menentu. dh try pakai wearable tapi tak selesa sebab mcm krg sesuai dengan breast shape. paling kerap pump pun 2 kali sehari je. lagipun saya ambik anak dari pengasuh dia tu pukul 1:30 sy trus dbf jer. jadi sy tak pump byk kali pn. tapi kena perli dgn rakan sekerja mereka ckp mcm ha susu kau sikit la tu tengok akak tu ha susu melimpah. sedihnya rasa.

14 Các câu trả lời

abaikan mulut org sis. kita yg hadap. cuma bila masuk bab pam dapat 1kali minum tu, bila pumping mmg tak boleh layan sama dgn direct bf,. org yg direct bf shj tak jaga waktu keluar susu takpe. org yg direct bf + pumping saje2 utk stock tak jaga jadual keluar susu takpe, tp normal kalau dapat hasil pump sikit tk sampai 1oz. org yg dbf + pumping utk kerja, if tk jaga jadual mmg susu sikit, nak taknak mmg awal2 kena kat rumah bf & pump, kat tempat kerja kena fix jaga jadual pam max 3jam sekali, tp kalau susu hasil perahan masa kerja dah cukup utk anak minum esoknya boleh la tak pam kat rumah, tp nak taknak mmg kena jaga betul2 jadual pam. byk demand akn byk supply bila betul caranya. skrg puan kata tkleh commit kan sbb kerja skrg mcmtu, then tkyah stress la pilihan puan utk anak puan tu dgn mulut2 org, biar je lah dorang nk perli. semoga ada ganjaran pahala utk puan yg setiap hari berusaha utk beri anak makan yg terbaik 🤲🤗 sabar ya. kita diuji dgn apa yg kita mampu

2t trước

maksud puan buat macam tandem tu ke? sy cuba ye puan. mungkin tak banyak yg keluar tp sy nak cube jugak.

Saya pun susu tak banyak kalau pam. Kalau menyusu badan ok je anak kenyang elok. Mula-mula saya usahakan jugak nak bagi EBM.. jadi saya pam buat stok. Turned out anak saya tak minat susu beku dan susu yang dibiar dalam peti ais. 😩 Jadi kalau saya nak bagi EBM jugak kena fresh. 🫠 Ditakdirkan pulak anak saya susah minum botol. Allahu 😭 nak nangis rasa. Saya pam senyap2 je kat tempat kerja. Kalau nampak sangat pam memang akan ada yang seeebokk nak tengok kuantiti susu saya. Malu 😢

2t trước

Saya memang pump senyap2. Saya pump pun sebab nak legakan breast. Anak susah minum botol kalau dengan saya.. nak buat stok pun saya biasanya pam susu fresh pagi tu..saya mintak ticer taska yang bagi.. tapi tulah... tak banyak 😂😂 selebihnya mmg bagi fm je huhu

bagi susu tepung tak rendahkn darjat sebagai seorang mak pun. yang penting your mental health too sis. zaman skrg ni mmg mak2 pun kena kerja and it's hard too kalau kerja kita jenis high demand so xde masa nk pam. buat mana y mampu janji anak n mak happy. kalau ada rasa nk increase kn susu bdn, kena kuatkan diri mmg kena pam selalu every 2-3 jam. tp apa2 pun kalau stress,sedih mmg affect susu. so just do your best.

2t trước

terima kasih puan. leganya saya baca komen puan pd masa sama berair mata saya. saya usahakan utk pam lebih kerap kalau ada masa inshaallah

jgn la dgar ckp org tu mama.. kita sendiri yg tau keadaan anak kita mcm mana.. atas keselesaan kita sendiri.. kalau anak pun takde masalah minum susu formula.. apa salahnya.. asalkan anak kenyang.. mulut org mmg kita tak boleh nak tutup.. dyeorg akan ckp suka hati dyeorg je.. stay strong mama.. 💪🏻

2t trước

kan. asalkan anak kenyang dan takde effect apa-apa minum susu tepung. thank you puan..

faham sedih tu, tp tkpe abaikan je, janji kita dh buat yg terbaik utk anak, anak sis still terima susu badan ape, okey lah tu. banyak ke sikit ke tkpe je, ada org lagi lah takde rezeki susu badan lgsung utk baby.. so as long as awk dpt bf anak awak then its much than okey..

2t trước

kan. at least anak nak susu badan. thank you sis

Takpe abaikan je org macam tu. Ragam manusia memang mcm tu. Mesti ada yg mulut jenis mcm tu. Maka kita bersabarlah dan elakkan juga kita bersikap demikian dgn org lain. Benda yg tak sedap didengar tu biar masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Takyah layan.

xsalah pun sis, sye dlu anak 1st pun susu formula je. susu bdan sye jenis sikit. abaikan je mulut org, dia xtahu struggle kite mcm mne masa nk pam tu. eeee geram org compare2 mcm tu susu formula or susu bdan, yg penting anak kita sihat sis.

2t trước

depan muka terus compare. malu saya masa tu. kan yg pnting anak sihat je

peduli la org sis..klu nak dgr org kata.kita yg stress sndri nnti..hidup kita..kita yg tentukan..mereka siap nak perli2...biar la skit drpd langsung xda..Abaikan manusia2 mcm tu

seboknya dorang tu. tanya balik pakai duit dia ke nak beli formula tu? awk ikut mana yg mudah untuk awak. jgn dengar cakap org. yg susah nanti awk. bukan dorang

Terpaling susu kt dlm dunia ni mmg ramai. Dlm apps ni ramai juga. Pekakkan je telinga. Yg dok hina2 or pertikai ni nanti 1 hari berbalik pada diorang juga

2t trước

terpaling susu ahahahaha tu lah kalau kat diri sendiri baru tau. takde siapa mintak ada susu yang tak banyak ☹️