IBU MENYUSU

Normal tak ibu rasa malas/ tak de mood nak pump susu dah, like i’ve always felt that way, rasa malas nak pump susu, and kalau susu drop pun rasa okay je, so bagi susu tepung sebab malas nak pump

6 Các câu trả lời

atas diri awak yg mana membuatkan awak tak stress☺️. kami xboleh halang awak. itu hak awak. kalau rasa memudahkan dan happykan awak. kami boleh advise je. susu fm ni awak kena try n error. sebelom jumpa yg serasi dgn ank awak. my own experience. mcm sy selepas stop susu badan, doctor advise soh stop sbb pregnant 2nd baby. sy try 4jenis susu. first susu freanleaf baby minum terus muntah, then cuba s26 pula susu ni agak costing jugak bg sy. dah cuba 5-6pack dn baby sy jenis yg kuat susu. 5-6pack xsmpi sebulan. dlm 2mggu kena tpop baru. baby jadi batuk berkahak. then tukar lagi pula pakai ducth baby, baby cirit birit pula. last2 pergi klinik minta advise doctor. sbb dh risau sgt. doctor suggest rendah lactosa dn bg brand susu yg kena beli. enfagrow gentlesea ini agak costing. sbb xde dlm pack. ada dlm tin. tapi tin jenis besar. nak xnak mmg kami beli jugak la. baby minum mmg okay. berak semua okay. then kami tukar pakai enfagrow biasa ja. sekali beli mmg susu than 2mggu je. selalu beli jenis ada 3pack siap. if awak tnya sy, sy lebih memilih utk bg baby susu badan. sbb sy sendiri boleh tengok perbezaan sepanjang baby sy minum susu badan dr dia baby smpi usia setahun 3bulan. dia jarang sakit. ada sakit tp bukan tiap2 bulan. by the way sy epmom (exclusively pumping momma). baby minum susu badan melalui botol sbb baby nipple confuse. sy jumpa ramai mommy yg dh stop bg susu bdn yg tetiba nak bg anak susu bdn balik semula. tanya cara nak adakan susu badan balik semula. ada yg teringin. baby masa tu mostly umo 6-7 bulan ke ats dh.

2y trước

sama2 awak. inn shaa allah, saya percaya awak boleh buat. dan awak mampu buat. sebab kita semua mommy yg hebat❤️. aamiin ya mujib. sy doakan urusan awak dipermudahkan.

ikut pada awk sis.. sy fully bf..mcm sy pernah juga rasa mls dah nk bg susu bdn. nk bg susu formula.. ada je susu formula dgn botol nya kalau nk bgi.. sbb bila nk g mana2 jujur ckp kadang rasa leceh nk cri tmpt trtutup bila bby nk nyusu.. nk kne cover sana sini..kalau pergi mall nk kne cepat2 cri bilik nyusu sbb ank sy ikut timing. kadang sejam stengah dah start nk nyusu. kadang sejam.. kalau pump pon dia xnk botol.. xnk puting botol..puting tiruan tu pon xnk.. agak rumit kt situ.. tp bila fikir balik, time dia tidur sy tenung .. xpelah.. biarlah sakit bdn skit pinggang pun.. bukan lma tempoh mnyusu bdn ni.. budak pon kejap je besar nnti..nk bg formula pon nk kne try n error.. kang silap muntah,cirit,kahak..yg senangnya susu bdn ni selak je klau ank nak.. selagi ada rezeki susu bdn ni,bg jelahh.. lgipun susu ibu susu trbaik..

1y trước

Betul tu sis, kadang rasa susah nk bg susu badan if kt tmpt public. Tapi bila fikir, anak sy lg suka bf drpd susu fm. Sy bg susu fm bila perlu shj

Normal bagi kita ibu2. Sy prnh stop susu badan pada 3 bulan. Tp menyesal sbb bnyk benefit utk baby minum susu ibu. Kalau baby kena flu kdg2 susah nak baik sbb susu tepung. Tp dari mama saja ye. Win win situation. Yg penting ibu and baby tdk stress and happy. Fikir kan yg terbaik utk dua pihak. Maybe boleh buat combination mksdnya susu ibu dgn susu tepung.

terpulang pada puan. kami takde dlm situasi puan. mungkin ada punca yg buat puan rasa camtu? susu ibu mmg yg terbaik utk baby. selagi ada kemampuan, elok bagi. dpt bonding yg lebih dgn baby lagi. tapi kalau ada benda yg menghalang atau mengganggu emosi dan puan ok utk bagi fm, pun tak jadi masalah. asalkan baby sihat

Ye. Sy klu penat mmg xpam.. Sy bg direct.. Klu btl dh bengkak bru pam

terpulang pd diri sendiri