Jadual Pump susu

Salam. Boleh share jadual pump susu ? Sy masih dlm pantang. Susu kluar byk baju bsh smpai gatal breast . Sy pump lpstu ltk dlm btol bg kt bby.. Berapa minit diperlukan utk pump sebelah breast ? Setiap brpa jam kena pump ? Firstmom tk tahu . Satu lg bby suka merap sy tkdk msa nk pump. Pump kena pgg. #seriusnanya #ingintahu #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

6 Các câu trả lời

kalau baby sentiasa ada dengan awak, lebih baik awak directfeed baby. bila awak pump dn dlm masa yg sama baby directfeed susu badan awak akan jadi oversupply. kiranya susu badan keluar melebihi dari keperluan baby awak. apa yg awak boleh buat sekiranya baby awak directfeed breast sebelah kanan awak boleh tadah breast sebelah kiri awak menggunakan milk collector. xperlu pam pon. jika awak mmg epmom awak perlu jaga jadual pump awak iaitu 2@3jam gap setiap sesi. satu sesi mengambil masa 20minit utk both breast (kalau guna double pump) kalau single pump awak kena buat 20min kanan dan 20minit kiri. kalau awak xjaga jadual pump awak lama2 susu badan awak akan makin berkurangan

Hi sis, boleh tau kenapa sis pam susu? sebab biasanya kalau baby sentiasa dgn kita, lg senang kita bg direct, jadi bdn kita boleh hasilkan susu ikut supply and demand. sbb if lagi kerap pam, lg byk susu akan terhasil. kalau sis tak niat nak simpan susu untuk stok, takut nnti sis stress sbb susu banyak, asyik nak kena pam, nanti kurang rehat tambah2 dlm pantang. boleh juga guna breast pad ya untuk serap lelehan susu tu, if dah basah atau tak selesa boleh tukar baru, beli yg jenis pakai buang tu. tp kalau sis mmg niat nak buat stok, mmg 3 bulan pertama ni masa yg terbaik. boleh pam 2-3 jam sekali, pam 15-20 minit setiap sesi (sebelah breast).

1y trước

klau sy 4 4 ank sy buat mcm ni. sebelah pumps sebelah ank menyusu. volume pumps akn ikut cara sedutn ank. 1 or 2 jam kemudian sy buat lg bnde yg same. alhamdulillah skrg ank dah 2 tahun 2 bulan masih susu badan sbb susu bdn masih byk lg. picit memancut² keluar..

2jam sekali. setiap satu breast 30min. kalau tengah malam boleh buat powerpumping kalau nak banyakkan susu. boleh search kat google cara buat powerpumping. memula mmg macamtu sis. saya pun memula sampai basah basah baju. sis boleh beli breast pad. cari corong pump yang sesuai dgn nipple boleh search kat google cara nak ukur nipple sesuai corong pump. beli pump yang handless. jadi nanti kalau baby merengek awak boleh pegang sambil pump

1y trước

tengok juga kekdg ada orang yang susunya oversupply pun boleh basah juga..

pam setiap 2 jam sekali, satu sesi pam 15-20 minit. kalau susu banyak, masa bf baby tu, lagi sebelah breast buat tandem pumping. https://www.instagram.com/reel/Co9tmvSp22T/?igshid=YmMyMTA2M2Y= tengok info kat sini. follow ig ni sekali, banyak share pasal penyusuan.

1y trước

baik sis terima kasih share infonya😘

Sebaiknya selang direct bf dengan pam. Pengalaman saya kalau depends on pump mudah kena bengkak susu. Menyusukan anak setiap 2 jam. Kalau dah dbf lepas tu pump mula² stimulate dulu 10 min gitu lepas tu baru suction untuk perah susu 20 min then rotate

direct feeding dgn pump sekali