Due 28/04/2024

Hi belum ada tanda bersalin lagi. Lagi empat hari due 😢 kita pulak ada gdm.. camna nk bagi bukaan jalan berbuka? Dah mcm2 buat kerap jalan, senaman, jalan itik.. mommies semua help.. tak nak nanti p serah diri sebab doc dah bagi tarikh awal sehari due..#bantusharing

22 Các câu trả lời

sy share pglaman.. sy pn gdm on dc.. 20 Julai 2023 sy monolog dgn Allah yg sy dh ready nk bersalin. Kemudian bgtau suami, sy dh ready nk bsalin smbil usap area rahim/perut bgtau kt anak 'syg ibu, ibu dh ready okay' . ptutkena serah 29/7..alhamdulillah esoknya beranak (21/7). pgi 21/7 pgi KkIA nurse ckp kenapa perut tinggi... mcm lmbt lg je.. then sy ni utk anak pertama.. org ckp lambat la apa kan.. sy x amik port pn.. dlmht sy spjg pregnant sy xfikir lgsg psl contraction (sbb xtau sakit mcm mana) dan sy xamik port org ckp lmbt bsalin utk first baby... sy wfh.. byk duduk je..smpai abg kndung ckp ' ko ni byk duduk je kan.. gerak la sikit'... xsgka Allah izinkan 21min je dlm LR... skitmsa kul 7pm, beranak 1121pm hr yg sama.. syukur. moralnya... xyah pk apa org kata.. try la bisik2, usap perut..

7d trước

@anon 1 kan..true2..kena sntiasa sgka baik, ckp baik2, doa baik2...Allah akan bg apa yg kita selalu sbutkan @anon 2 tak apa, yg penting slmt bsalin dh🙂🤲 bila nk anak no 2, tringat contraction hahaha..tunggu sat😅

Banyakkan berjalan. Saya dlm seharian tu sakit dan bukaan drpd 0.5cm-1cm-2cm-4cm-5cm-8cm terus push. Natural contraction. 9minit dlm LR. 4-5kali push, 4jahitan (gunting anak pertama). Mudah beranak takde rasa sakit. Contraction tu mmg 1000/10 sakit. Asal sakit contraction je bawak berjalan. Bila tak rasa sakit buat kupu2. InshaaAllah bukaan cepat. Saya beranak 38w pergi pac sebab perut mengeras je. Takde tanda2 lain. Btw saya gdm, saya terus serah diri sbb fikir anak dah matang, nak beranak normal dan takut 39-40w anak makin besar. Hehe 38w pun dah 3.4kg. Dan saya mmg doa byk2 dan pujuk anak keluar masa 38-39w. Alhamdulillah anak bagi kerjasama. Hehe skrg dah 2bulan 6.2kg. Semoga urusan awak dipermudahkan. Fikir nak jumpa anak je dan kuatkan semangat. Cepat beranak cepat hilang sakit hehe

sһᥲrᥱ ⍴ᥱᥒgᥲᥣᥲmᥲᥒ. sᥲᥡᥲ ⍴᥆ᥒ kᥒᥱ sᥱrᥲһ ძіrі sᑲᑲ ᥲᥒᥱmіᥲ ძgᥒ gძm.. һᥲrі 𝖿іrs𝗍 msᥙk ᑲᥲᥣ᥆ᥒ, mᥲᥣᥲm ᥴᥱk ᑲᥙkᥲᥲᥒ 4ᥴm ȷᥱ sᥲm⍴ᥲі ᥱs᥆k ⍴ᥲgі.. 𝗍ᥱᥒgᥲһᥲrі 𝗍ᥙ ᑲᥱsᥲrkᥲᥒ ᑲᥱᥣ᥆ᥒ sіkі𝗍, mᥲᥣᥲm ᥴᥱk mᥲsіһ 4ᥴm. ᥱs᥆k ⍴ᥲgі kᥣᥙᥲkᥒ ᑲᥱᥣ᥆ᥒ ძᥲᥒ ძі𝗍᥆ᥣᥲk kᥱ ᥣᥲᑲ᥆ᥙr r᥆᥆m ძ᥆ᥴ ᥒᥲk ᥴᥙᑲᥲ ⍴ᥱᥴᥲһkᥲᥒ kᥱ𝗍ᥙᑲᥲᥒ sᑲᑲ ᥴ᥆ᥒ𝗍rᥲᥴ𝗍і᥆ᥒ ძᥲ kᥙᥲ𝗍. 𝗍ᥒgᥲһᥲrі 𝗍ᥙ ᑲᥱrsᥲᥣіᥒ ᥣᥱ⍴ᥲs kᥒᥱ іᥒძᥙᥴᥱ 🤭 .. ms᥆k ᑲᥱᥣ᥆ᥒ 𝗍ᥙ ᥊sᥲkі𝗍 ⍴᥆ᥒ.. 😉

1t trước

Betul ke masuk belon tak sakit?

Xpa pn klu serah diri sis, paling2 pn just kena induce. Masih blh bersalin normal. Kcuali lpas induce xda bukaan mungkin kna czer. Klu anak first biasa lambat bersalin & lambat bukaan. Kdg dh bermcm2 petua buat tp blm ada tnda nk bersalin lg. Klu baby dh ready nk kluar sblm 28/4 nti dtg la tnda bersalin tu, klu x pn ok je. Asal ibu & baby sihat, insyallah

1t trước

ini btl sbb sy pun last year msa tu makan sambal nasi lemak yg pedas pny x sdr2 mlm tu perut kerap mngeras dan brp jam kmudian pecah air ktuban hahahahha ngam dgn due pecah tp beranaknya esok la 🤭

Tak lama dah tu sis. InshaAllah teruskan je buat gerakan aktif banyakkan berjalan. Ikut tips yang ada. Pengalaman saya 4 hari sebelum due baru ada tanda bersalin. Selagi takda tanda buat je aktiviti macam biasa dan kerapkan zikir nabi yusuf, amalkan surah al ‘abasa ayat 20. InshaAllah semoga semua urusan bersalin awak selamat dan dipermudahkan 😊

Saya mse ank pertama cpt kn bukaan mkn kurma dgn minum air zam zam selawat smbil usap perut lps to bnyk berbual dgn baby seminggu sebelum due air ketuban pecah smpai hsp dh 6cm .. ne tngh mengadung ank kedua pun saya buat mcm ank pertama due pun 16/5 ne tarikh serah diri 15/5 sbb ade gdm on diet

saya due 27/4 dah bersalin 14/4, gdm jgak. sehari sebelum turun tanda, saya makan makanan pedas (ramen) 🤭. malam tu trus keluar lendir darah. masa contraction datang dalam wad, saya amalkan tips siti jamumal (boleh tengok dekat tiktok). bukaan dari 2cm trus jadi 8cm dalam masa 3jam

1t trước

saya pun nak makan ramen..menjadi juga ye sis?hahaha

Pujuk baby untuk keluar. Then banyakkan baca zikir doa nabi yunus. InsyaAllah dipermudahkan. Saya hari tu doctor bagi tarikh induce, saya hari2 keep cakap dengan baby. 1 hari sebelum tarikh induce saya sakit perut contraction. Hari yang patut kena induce saya terus bersalin normal.

due kita sama sis...nnt 26hb nie jumpa doc utk scan 40w..tnda2 pun xde lgi..perut je slalu mngeras tp baby aktif je kt dlm..husb pula jauh..😅 mak ckap biarlah dulu..baby belum nk keluar tu..fkir positif je..buat je aktiviti mcm biasa..smoga urusan kita d permudahkan 🤲🏻🥰

Saya pun gdm. Serah diri dekat hospital sehari sebelum due. Patut subuh esok hari due kena masuk ubat induce. Tapi tengah malam pecah ketuban fetal distress kena beranak ceaser. Apapun semoga dipermudahkan urusan sis melahirkan nanti.

1t trước

Amin2 smoga semua dipermudahkan