Bagi baby makan awal

Hai mommies semua. Nak tanya la. Ada ke mommies yang bagi baby makan se awal 5 bulan? And boleh ke bagi baby makan awal?

7 Các câu trả lời

dlu ank 1st ( bf mix fm ) & 2nd ( full bf ) , mmg bg mkn awl ( dekat2 nak masuk 6m ) sbb baby asyik meragam mcm x cukup susu dan berat badan setiap bulan xnaik byk . try suap mkn , mmg dh pndi telan makanan. alhamdulillah skg dua2 dh besar ( 13 & 9 tahun ) xda mslh kesihatan . yg ke-3 ni , sya x bg mkn awal walaupun lg 2mggu nak masuk 6m . lgpun berat badan dia naik cantik , mmg nmpk dia nak semua yg kta mkn tp dia x menunjukkan tanda2 lapar dan kurg susu ( full bf ) . mgkn dia dlm fasa curious nak try semua benda sbb tue semua nak masuk mulut.

kenapa ya ada ibu2 yg tak sabar nak bg baby makan? ni tanya sbb sy pun serious nk tahu. boleh ke tak boleh bg baby makan awal ni bukan tanya org kt sini ke, baca kt fb ke google. kena jumpa pakar pemakanan kanak2 & tanya disana. kt sana doktor akan cek keseluruhan. doktor ckp ok boleh, silakan. mesti kena rujuk pakar.

ikut doktor, sbb doktor akan tengok perkembangan anak kita. mcm saya, doktor suruh suap anak makan hujung 4 bulan sbb anak saya ada readiness untuk makan, setakat 1 atau 2 sudu permulaan makan. yang saya jumpa ni mmg doktor pakar.

5 bulan lebih bole dah kot. seminggu nak masuk 6 bulan bole dah bagi. saya pon bg sbb sy tgok dia apa kite mkn dia pon nak.. tu kira dia dah pandai la tu.. awal sgt 5 bulan jgn la.. usus bby tak matang lg mamy.. sian anak nnti..

tlg jgn bagi mkn selagi belum ckup 6m. utk elakkan usus baby rosak. selain dri susu tolong jgn bagi. x kira la air masak ke makan bubur ke biskut ke.

ty nurse atau doktor dl..ank sy ada juga yg mkn msa 5m.tp sy xbg mkn terus.sy bg air nasi dgn susu fm je.da 6m bru mkn bubur

2y trước

ada doc yg suggest bg ank mkn sblm masuk 6m sbb berat badan x naik spt di inginkan . tp sblm doc suggest suruh bg makan , dia akn suggest utk tukar susu dlu kalo baby minum susu fm.

klau dah ada tanda readiness, boleh je bg.. tp sy tggu je smpai lpas cucuk 6 bulan..