BABY START MAKAN UMUR BERAPA?

Hai mommies, boleh ke kita dah strt bagi makan ke baby 5 bulan, sbb baby mula tnjukkn dia nk makan and bila bf kerap sngt sbb lapar and also desakan dri org tua suruh bagi makan sbb kesian baby x cukup makan dengan menyusu je.

8 Các câu trả lời

6 bulan ialah usia untuk baby makan. Dalam buku checkup anak pun ada info soal pemakanan anak, dalam social media pun ada info soal pemakanan anak. Boleh follow - happybabyfoodmalaysia - Mazliana Mazlan *ini antaranya. Nak bagi anak makan awal sebelum usia 6 bulan, perlu dapatkan pemeriksaan daripada doktor pakar kanak-kanak. Jadi consult paed dulu ya.

Sy bg masa umur 4 bulan. kesian tgok dia melonjak bila nampak kita ni makan. tapi sy start bg 2 kali sekali. skrg 5 bulan sy up kpd 3 kali sehari. bila masuk 6 bulan nanti baru full 5 kali sehari. sejak da bg dia makan baru nampak dia tidur lena, kurang nangis. kalau tak, merengek je kerja.

4mo trước

Ank sy berat tak naik byk. 4 bulan baru 4.5kg.. lepas bg makan, 5 bulan naik kpd 5.1kg.. harap² boleh kejar berat normal. lahir 2.15kg.

Saya pulak baby umo 5 ½bln, doc pediatric tgk sign n bg green light utk bg baby makan. Menurut doc tu, kalau Anak dh boleh duduk, meniarap dan pusing blk serta menunjukkn Minat nk mkn. Bleh bg mkn dh. Tp kena Ada semua yg doc ckp tu la #mummyanak6

Paling baik 6 bulan ikut panduan KKM, dah pasti selamat utk usus bayi. 5 bulan memang ada tanda sedia makan itu adalah refleks bayi yg normal, maksudnya boleh kata mcm tumbesaran bayi yg normal. Saya belajar dari group penyusuan.

4 bulan pun sebenarnya dah boleh dah dibagi makan tapi sebaiknya 6 bulan untuk kesiapan dalaman pencernaan baby ❤️

4mo trước

Betul tapi kena baca artikel dalam Google tu sampai habis. Mana2 artikel kesihatan, mesti ada pesanan kat situ yang apa2 perlu rujuk dengan doktor dulu.

baby blh start makan umur 6bulan. bawah 5bulan mungkin dgn advise dr doktor. selebihnyaa tidak boleh.

Baby saya masuk je 4 bulan terus start makan..doktor pun advise utk start je makan..

saya bagi awal. 5 bulan setengah. Penerimaan baby pun ok alhamdulillah☺️