Upt positif tapi scan tak nampak kantung

24.4 Sy test upt kt RUMah 2x. Naik samar2 2 line. Terus Sy ke klinik swasta utk cek and scan . Tapi bila scan tak nampak kantung . Doc test HCG skli lg.. tetap naik double line. Sy kdg2 je rasa mual..xkuat. kdg2 pening.. tp kejap2 je.. mslh skrg Sy tkthu Sy preg btl ke x? Nk g scan tapi kena tnggu 2 mnggu lg. Lamaaa.. hati rasa rimas . Kepala serabut sbb xtau bby ada x. Blh tlg x ? Kalau g scan balik hrni rasa2 blh nmpk x

Upt positif tapi scan tak nampak kantung
53 Các câu trả lời

mungkin masih awal lagi. pengalaman saya bila termiss period, jadi sepatutnya dah nampak masa tu dah 7 minggu. tapi scan tak nampak. dr pun suruh tggu 2 weeks lagi. after 2 week, masih samar samar kantung nya. sepatutnya dh nmpk. then dr decide untuk amik drh beta Hcg. untuk tahu baby ada ke takde. alhamdulilah beta Hcg meningkat bacaan peratusnya. means memang ada bby. cuma tak boleh ikut kiraan last period. so skrg ikut pada ukur janin yang menentukan berapa weeks.

1t trước

kalau swasta tak sure. beta Hcg ni kene ambil 2 kali . first amik sekali, lepastu kene ambil selang 48 jam. so dia nk tgok peratus peningkatan bacaan Hcg dia meningkat berapa %.

Bila last period sis, kalay sis baru 4-5 minggu dari tarikh period mmg tak nampak apa2 lagi, hanya penebalan dinding rahim sahaja. Better lepas 2 minggu lewat period baru pergi scan, masa tu dah 6 minggu tu nampak dah kantung, kalau tak puas hati scan ikot atas tak nampak, terus buat tvs scan (scan ikot bawah) mcm saya rahim terbalik, doc suggest buat tvs utk bawah 12w. Alhamdulillah dah nampak heart beat baby, kalau scan atas tu nampak kantung kosong je

sis tggu je lagi 2minggu sblum ni sy scan 5w mmng xnpk pape lagi cuma rahim menebal shje dan 6w scan bru npk kantung 7w baru napk baby dan heartbeat sekali...insyallah sis da pregnant tu cuma masih awal lagi ...sis jngn bnyk fikir sngt kena tenang jee faham sy dulu pon mcm tu risau bila xnpk tpy kalau kita lagi fikirkan ikutkan sngt hati nanti lagi bhye jejaskn kandungan...take care sis

Alhamdullilah pregnt🤲🏻sebab sy msa mngndung ank no 2 pn sma mcm sis ..tgk upt positif siap g swasta cek tp ble cek xd kntung last kena refer hosptl ..mula2 doc yg cek pn kata xd kantung then tnggu pakar yg cek bru nmpk..doc pakar ckp tu baru nak jd so mmg tk nmpk lg..nt dy sruh dtg blik bg appt lg 2 mnggu then mmg nmpk dgn jelas..so doa je bnyk2 supaya smua baik2 aja..n take care urself okey

1t trước

tq

Alhmdulillah kalau dh naik double line makna betul sis mengandung tu cuma nak scan kandungan masih awal lagi. Mungkin baru 5/6 minggu. Sis sabar dulu tunggu lagi 2 minggu ye. Selagi takde pendarahan atau sakit perut yg teruk insyaallah kandungan sis baik2 je. Saya doakan urusan sis dan kandungan sihat aaaminn.

1t trước

Btul jngn terlalu bnyk fikir sbb tu pon boleh mmpengaruhi hormon kita jdi xstabil.. Keep rest N mkn bnde yg baik2.. Vitamin jngn lpe bnykkn berdoa spaya smuanya baik2 je insyaallah

Mase saye scan pun taknampak lagi sebab masih 4weeks tapi doc kate ade . Repeat scan nak tengok baby mase 7weeks ade kantung tapi taknampak baby bende same jugak dengar assitant doc tu tanye ade ke then doc balas ade . Scan seterusnya 9weeks terus nampak baby dengan heartbeat . Mule mule risau sebab orang kate baru lagi macam macam boleh jadi tapi doc kate ade so saye pun confident je .

Masih awal lagi sis. dia mmg sama ada nampak atau X kantung tu. sbb tu doc suruh dtg lagi 2 mggu utk cek. nanti2 akan nampaklah kantung & janin. InsyaAllah. Doa yg baik2, jgn byk fikir. Buat masa sekarang sis elakkan dulu buat kerja berat2. Amalkan makan vit c & folic acid. Sebagai ibu, sis mesti yakin Ada baby dlm perut& doakan dia sihat2 je 🫂

Kira dri last first period sis bru Thu dh berapa minggu. kalau bru2 lag missed period mmg Masih awl lag nk scan tgu 7-8 minggu nti mest dh nmpk jantung baby. g awal2 pom mmg xnmpk lag..byr Mahal scan x nmpk lag pon kdg rasa cam membazir jgk 😅 sis Jaga diri je dlu jgn buat kerja berat

1t trước

12 hri tu awal lagi, sis jaga diri jangan lasak2, tunggu 1mth baru scan balik

sye mse g scan dlm 4-5 minggu... nmpak kantung besar biji kacang je... repeat scan 2minggu lg, alhamdulillah nampak heartbeat dh... kandungan dlm 6-7 minggu mse nmpak heartbeat... skrg nk msuk 8bulan dh.... sabar ye awk... jgn pikir bukan2, jaga emosi awk... msih awal lg tu....

Alhamdulilah. Sama dengan saya haritu. 3 kali cek upt semua double line. Pi klinik swasta gi scan, tak nampak kantung. After 1 week terus pi hospital kerajaan. Cek kencing, positive dan terus buka buku pink. Bila scan dah nampak kantung tapi still kecil. Next scan awal bulan 5