Stress tinggal dgn mertua time jaga anak kecik

Hi smua.. sori nk luah sikit.. korang yg stay dgn mertua,mcm mna nk kuatkn hati eh asyik kna tegur je jaga anak. Itu xkena,ini xkena,itu xboleh ini xboleh.. serius rimas gila.. dh la full housewife, hari² hadap.. anak kita cara kita, kita tahu la nk handle, asyik sibuk jer, nk buat apa pn xsenang. Mcm kita ni bodoh sgt xtahu apa. Msa pantang hri tu dduk dgn fmily sndiri ok jer fmily xkacau pn. Ni mrtua plk lebih.. stress lah mcm ni, nk bls kata balik xboleh org tua suami kita kn.. asyik pendam je, pstu mula nk badmood mmanjang.. kita ni dh la hati tisu, xkuat nk sabor,nangis je sorg² smbil marah dlm hati.. dh itu yg mampu..💆💆💆

29 Các câu trả lời

Ramai yang bagi cadangan cari rumah sendiri atau duduk rumah sendiri. Bagi saya kalau sis mampu sis dan suami boleh bincang untuk cari rumah sewa. Kalau masih belum mampu untuk sewa rumah, sis ajak lah suami bincang dengan suami untuk duduk di rumah keluarga sendiri. Saya dulu pun pernah ada pengalaman duduk dengan mertua selepas kawin. Bila dapat tau je lekat, mak mertua dah kesan pantang larang petua macam-macam dah dari awal memgandung dan selepas bersalin. Semua tu buat saya jadi lagi stress dan saya pikir nanti kalau saya terus duduk sini dengan mertua pantang dengan mertua, mesti akan jadi lebih teruk. Saya pun dulu banyak makan hati dengan mertua, nak balas balik takut dikata menantu derhaka. Takut mak mertua terasa hati. Dan disebabkan nak jaga hati mertua, saya pendam dan diam dan akhirnya saya depression sendirian dah tak rasa gembira lagi masa tu. Sis, nasihat saya balik lah duduk sengan keluarga sis atau kalau mampu cari rumah sewa sendiri. Jangan biar orang lain kawal kehidupan kita tak kira siapa pun dia. Kita berhak jaga anak kita dengan cara kita sendiri sis. Kita berhak bahagia. Jangan sebab orang lain, kita rasa hilang semua tu dan tak happy lagi. Saya doakan sis dipermudahkan urusan dan dijauhkan dari sebarang perkara yang tak elok ❤️🌹

Betul sis , mil saya stay seminggu rumah saya pun saya stress . Semua tak kena , then compare dengan biras2 . Itu anak saya bukan anak biras . Mereka berpengalaman anak dah ramai , suruh saya ikut cara mereka . Sedangkan parents saya tak ganggu malah ikut cara saya . Mil suruh mandikan baby saya awal pagi , saya pukul 10@11 baru waktu mandi . Susu pun suka hati nak bagi minum , sampai overfeeding . Pastu salahkan saya punca baby muntah balik . Baby tu dah kenyang nak dipaksa apa entah . Then waktu tidur , saya dah tetapkan untuk baby beza siang malam tapi mil ganggu kata tak elok tidur banyak wahal baby baru 2 bulan lebih . Pakaian pun tak kena , siang2 suruh pakai dress tebal takut sejuk masuk angin . Takboleh pakai eyelet . Malam suruh pakai eyelet kdg tak bg langsung pakai baju . 2 hari mil tunjuk taring , lepas tu apa2 semua saya buat dalam bilik . Mandikan baby pun dlm bilik sampai mil balik . Suami tegur pun saya cakap elok , tak selesa nak duduk ruang tamu , mil nak rehat . Tu la alasan saya drpd nak masam muka . Dah la saya cepat hangin kalau cara saya jaga anak org kacau nak tukar rutin suka hati . Takut terkeluar benda tak patut . Semua biras saya kena dimata mil , saya ja apa buat tak kena . Moga kita ni diberi kesabaran yang tinggi hari ke hari .

saya rasa better sis bincang baik2 dgn suami, cari rumah sewa tak kisah la kecik janji selesa dan bebas untuk sis, mcm saya awal2 kahwin dulu saya duduk dgn mertua, mertua memang tk prnh cari salah saya tp saya yg terlalu penat dgn perangai keluarga suami, mak suami balu dan suami ada 2 adik lelaki yang tgh study, setiap kali balik dari kerja saya kena buat semua kerja rumah dari basuh baju mereka, masak dan kemas rumah, saya terlalu stress sangat sbb penat2 blik dri kerja lpstu dgn baju dh 2,3 hari tk basuh then pinggan bersepah dkt sinki, rumah ada tikus serius stress tp masih sabar lg sampai la ada satu masa mertua yg cri masalah dgn saya sampai brg berharga saya hilang, start dari situ saya decide dgn suami nak pindah mmg dh tk tahan dgn perangai pemalas semua, saya kumpul deposit dn pindah dkat studio, tp untill now ada apa2 je mesti kacau rumah tangga kami, keluarga suami suka pinjam mcm2 tp bila kena something sorg pun tknk bertanggungjawab last2 duit saya dgn suami juga kena keluar, now saya pregnant dh 9 bulan tp mertua sibuk nak pinjam kereta pergi holiday dgn kwn2 padahal mertua ada kereta sendiri tp dia nk pakai kereta suami sbb msih baru and selesa 😭 nasib baik suami saya faham says sbb dia pun thu mcm mana perangai family dia

Suami wajib sediakan tempat tinggal berasingan drp keluarga mertua & bebas buka aurat mengikut kemampuan. Sy dulu 1thn lebih duk dgn mertua & ipar duai. Sy nmpk mak mertua sy suka tegur cara menantu prmpn dia jaga anak. Sy kurang selesa dgn keadaan itu. Jadi sy akan kerap duduk dlm bilik. Tp suami sy mrh kata sy ni anak raja ke duduk dlm bilik je. Sy mmg anak raja pun. Lgpn xbebas buka aurat & sy jenis pendiam. Sy juga protes krn suami x benarkan sy pulang duduk dgn mak sy & dia tinggalkan sy sorg dgn family dia yg ramai yg dlm rumah tu. Dia hanya pulang bbrp minggu sekali selama 3 bln berturut2 kemudian dia kata petrol ulang alik ke tmpt keje sama pula drp rumah sewa dia. Itu belum lagi sy ni x dilyn seperti isteri. Dia lyn sy mcm benci sgt dgn sy sdgkn sblm kawen mcm syg sgt. Verbal & physical abuse. Masatu x terfikir nak berpisah sbb baru je kawen kan mcm terkejut knp berubah mcmtu sekali. Rupanya mmg itu perangai psgn kita slps kita kahwin dgn dia. If suami sis syg sis sekurang-kurangnya sis bertuah mempunyai suami yg menyayangi sis wlupn dgn dugaan yg sis terima skrg. Wlupn sy masih belum berpisah dgn suami ttp brcdg utk berpisah, tlg doakan sy jumpa org baik soleh yg sygkn sy krn Allah.

sy pun duduk dengan mil , sy da takde mak . suami belum mampu nak sedia kan rumah , sekarang sy da 35 weeks tapi da overthinking teruk pasal mil , baby 1st ni . cucu 1st juga , belum bersalin da sibuk cakap pasal pantang makan minum , apa yang boleh apa yang ta boleh . lepastu sibuk suruh alih itu ini dalam bilik nak kita ikut sedap mata dia memandang untuk letak katil baby , sampai carpet dalam bilik sy pun dia nak tentukan . gila kan ? complain pasal urut ta boleh urut atas tilam dia kata . habistu nak sy berurut atas lantai ke pantang nanti ? lepastu belum pape da feeling nak amik anak sy tidur dengan dia dan dia akan bagi anak sy pada sy bila time anak nak susu je . sy yang mmg ada anxiety yang da disah kan oleh doc bertambah tertekan ya , suami ada juga tegur dia baik - baik tapi ada bab - bab dia rasa dia betul dan kami ni ta tahu apa - apa . sy da rasa nak pantang kat rumah bapak sy tapi tu la takan bapak sy nak jaga sy pulak ? maaf la terluah pula . doa kan semua nya dipermudah kan untuk sy ya 🥲 . kadang rindu arwah mak , tapi tu la Allah lebih sayangkan mak sy .

2y trước

Mertua sis sama dengan mertua saya. Belum kuar anak dah tentukan segalanya macam dia tau semua. Suh ikut itu ini pastu bila tak ikut mula la kata kat suami kata kat semua anak anak menantu lain sy ni menantu tak boleh ditegur sbb buat tak dengar je apa dia ckp tu ndah benda dia ckp tu petua n pantang larang yg cuma sekadar mitos buat apa sy nak ikut. Pstu duk sibuk suh brsalin normal mcm dia jugak dlu. Sy cakap la sy tak tau lagi normal ke tak. Tunggu apa kata doc nnt. Kenapa ek kebanyakan mertua semua prangai mcm ni? Beruntung pada siapa yang Allah rezekikan mertua yang baik ni. Bagi yang senasib sy, harap kita tabah dapat mertua yang mcm ni. Yng penting kita jaga keluarga dan anak kita sendri tnpa kawalan org lain.

awakkk... situasi awk sama dgn saya.. mentua kakak ipar semua sama je.. tahu laa dorang anak ramai dah ade pengalaman tak mcm kite 1st bby.. lain org lain cara kan.. tp ap yg kite buat tu betol.. kite tahu mane salah n betul.. ikut cara dorang buat apa.. pastu benda buruk nampak benda kite buat tak nampak.. sy jujur dgn suami sy apa yg sy pendam n tak suka dgn mak kakak2 dia. kami mmg tgh beli rumah x sabar sgt rasa nak pindah.. hahaahha geram kan.. masa nk tido kan anak. dorg mcm ckp dodoi anak tu zikir la.. awk rasa apa? takkan la kite ni nk jerit kuat2 zikir kot. bodoh betol! pastu anak demam pon dorg menyamput.. stress taw rasa. anak aku aku tahu laa.. ee mcm2 laa bnyk lagi

cuba tgok balik teguran tu.. klu teguran utk kebaikkan awk n bby why not accept plan2 ubah.. teguran kan tanda syg.. die syg bby n u tht y die nk yg terbaik. org dlu bnyk pglaman jd kita kene open utk terima..klu kita ambil teguran tu satu yg positif..kite akan jd positif.trust me. jgn stress kan dr kaji balik setiap yg ditegur tu pasti bersebab.. bygkan esok kite ade anak dan anak kite plk xnk terima teguran kite.. cmner kite rase.. slow2 n bljr plan2 ok.. mak mertua sama je mcm mak kita.. diaorg sygkan kita.. kita akan hidup dgn mereka smp kite tua insyaallah..jd kita kene bnyk sgt bljr n amik bnd2 yg baik ye.. 😚

2y trước

kalau saya, dah mental dah. meroyan teruk dah saya 🥲

sis, pndangan sy.. sis suruh suami cari rumah lain. duduk sndri tnpa org tua... sy dlu prnah makan hati kata mertua.. anak berak. time tu tgh makan. nk tukar pampers anak. tp anak menangis mcm kne pukul .. dh siap tukar pampers sapu minyak. mertua marah2 tuduh kita tonyoh myk dkt mata anak. drp lapar nk makan. mati selera terus..better duduk rumah sndri je dr duduk serumah mertua dan fmily sndri. kita gaduh laki bini org xtau. kita sndri je yg tau.. soooooo... its up to u sis.. ni pandangn sy shja. mana yg baik sis ambil. mana yg buruk sis abaikan.. ok?

2y trước

bapak awak jaga ke mak awak yg jaga? ye ye je dia kata anak dia semua elok. yg hadap mak awak. silap2 korang nangis, dia start motor gi spam sebatang dua jap 😂😂😂

hmmm saya pun masa pantang di rumah mertua...di Ckap anakmu mcm ndk cukup bulan mcm pramatang kak ipar pun bgitu..juga...kasih banding lagi dgn anaknya dilahirkan besar...pagi² Klau anak saya lmbat kasih mndi dlm pukul 7 pagi gitu di tnya knpa ndk Ksih mndi lagi lepastu Klau kasih mndi awal jam 6 lebih di Ckap juga knpa Ksih mndi awalll....stress😓 kak ipar pun Ckap dgn ibu nya tu kali kecik anaknya sbb Sya Nmpak dia time prngnant suka makan Maggi...😌 apalagi mertua pun Ckap mcm tu dgn saya.. stress Klau ada kak ipar suka ikut campur..😌😌😌

2y trước

Kalau ada pondok2 bagus berpantang ja di situ drp berpantang dgn spesis puaka. Syukur tiada ipar ppuan tp tetap mahu brpantang di rmh sndri sbb lebih selesa

Hati saya tak kuat, jadi sebelum nikah dah bincang duduk asing drpd keluarga masing2 walau baik macamana pun mertua atau ibabapa sendiri, lagi bagus duduk sendiri. Biar susah senang bersama. Duduk dgn mertua 2 minggu sbb suami jaga ayahnya sakit pun saya tak tahan, bila saya tersakiti, saya bgtahu je suami. Suami minta maaf dan faham saya tak boleh duk rumah mertua 2 minggu. So kurangkan hari je. So , masih sempat slow talk dgn suami utk duduk asing. Rancang elok2. komunikasi kena berkesan bila ckp dgn suami