Stress tinggal dgn mertua time jaga anak kecik

Hi smua.. sori nk luah sikit.. korang yg stay dgn mertua,mcm mna nk kuatkn hati eh asyik kna tegur je jaga anak. Itu xkena,ini xkena,itu xboleh ini xboleh.. serius rimas gila.. dh la full housewife, hari² hadap.. anak kita cara kita, kita tahu la nk handle, asyik sibuk jer, nk buat apa pn xsenang. Mcm kita ni bodoh sgt xtahu apa. Msa pantang hri tu dduk dgn fmily sndiri ok jer fmily xkacau pn. Ni mrtua plk lebih.. stress lah mcm ni, nk bls kata balik xboleh org tua suami kita kn.. asyik pendam je, pstu mula nk badmood mmanjang.. kita ni dh la hati tisu, xkuat nk sabor,nangis je sorg² smbil marah dlm hati.. dh itu yg mampu..💆💆💆

29 Các câu trả lời

Para suami yang ada baca komen2 kat sini tolong ingat ye.. Tak lepas nafkah pada isteri jika suami tak sediakan rumah yang sesuai/layak untuk isteri tinggal dengan selesa. Salah satu maksud selesa ni ialah tak ada orang yang buat isteri bergaduh atau sakit hati dalam rumah tu. Even orang tu ibu anda sendiri.. Suami wajib asingkan isteri dan orang ini untuk elak jadi lebih mudarat. Wajib ye para suami.. Jangan ambil mudah.

2y trước

setuju sgt suami wajib berdikari sendiri supaya ibu dan isteri terjaga di rumah mereka yg tersendiri

Hi mommy. Kalau saya family sendiri ke family mana pun suka tegur anak bila macam tu macam ni. Bila dah stress bawa anak masuk bilik je sis. Kalau dah buat kerja rumah tu, pandai² lah bawa diri dan anak hehe. Apa pun komunikasi dengan suami penting. Boleh cakap dengan suami minta sewa rumah dll, kalau nak tengok parents boleh balik selalu. Since dah tahu perangai masing², dari jadi derhaka kan. Terpaksa lah buat begitu.

Macam ni lah, kepada yg belum nikah, sebelum bercinta dan serius nak nikah, tanya bakal suami anda, lepas nikah , kita nak duduk mana? Kalau dia terus jawab , duduk rumah parents awak lah/ Duduk rumah parents saya dulu, " ingatkan dia, saya tak akan nikah dgn lelaki bakal menjadi suami yg tidak menyediakan nafkah tempat tinggal untuk saya! lepas tu bagi lah sebab kenapa perlu nafkah tempat tinggal dll. Kasi tegas, beb.

Saya pernah duduk serumah dgn mertua, sampai nak cerai berai dibuatnya. Mmg makan hati, tapi saya dah pujuk suami sampai bila nak mcm ni? Anak bkn sorg, dah semua harta benda kita simpan dlm satu bilik boleh bygkan bilik dah penuh mcm mne. Dlm masa yg sama, sis kena byk berdoa and tawakal. InsyaAllah. Saya alhamdulillah dah pindah and tgh menanti anak ketiga. Mil pun bila kita dah duduk serumah dgn dia, jdi baik sgt.

sy pun tgh duk ngn mrtua.. kdg² mkn hti jgk sbb asyik nk bnding2kan anak sy dgn org lain.. klu sy nk bgi ank special² sikit..mula la ckp knpa anak c ... knpa ank c... bole je pun klu mcm ni mcm tu.. stres jgk kkdang.. asyik nk ikut cra drg.. nk mluah kt suami.. nnt kang dy skong ckp mak dy plak.. pdhal ank ni ank dy jgk .. xslah kn klu sy nk lbihkan ank sndri skit

solution terbaik is pindah.... sesusah mna pun pindah jelah sis... susah org duk mgajar Kita itu ini.... anak kita kan...Kita yg berhak buat keputusan sndri .. slow talk with your husband ajak pindah... buat Msa skrg ni awak iyekan je dlu mertua awak tu...iyekan je xsemestinya ikut.... tenang2 rilex2...pndah dlm Masa elok2 jgn dh gaduh Bru pindah xbest nnt...

Kena ingat. Sebaik2 rumah adalah rumah sendiri -tanpa mentua, tanpa ipar duai, tanpa ibu bapa adik bradik sndri etc. Kita hidup di zaman mental issue skg sis. Pendam2 ni dah tak boleh. Saya tak tahu apa sbb you tinggal dgn mertua tp sebaiknya, move out. Bincang dgn husband.

Saya tak pernah duduk dgn mertua..tapi ramai yg saya tngok bila satu rumah dgn mertua mmg akn stress..mertua akn masuk campur dlm semua benda...tapi kalau suami sis ada duit lebih boleh cari rumah lain utk duduk...sis bincang baik2 dgn suami...

kalau boleh pindah keluar. sebab cara kita tinggal dan cara mereka berlainan mesti ada masalah komunikasi. kalau give and take pun kadang sampai over limit. bukan senang nak tinggal sama mertua. kalau tak dapat beli rumah, sewa pun takpe.

sama la... klu sy bila mertua membebel sy diam.. kdg2 terjwb mulut jugk la.huhu sbb kita dh pent pendm.. klu dia membebel jugak, sy buat xtahu jer biar dia yg jaga ank kita..kita rilex jer, pent mkn hati.mcm dia nk kuasai semua...