Entah la tak tahu salah apa

cuma nak meluah di sini Saya dengan mertua memang tk rapat. lps bersalin anak pertama mertua dh tunjuk perangai. ambik cucu tanpa izin tangkap gambar cucu tanpa izin cium tanpa izin padahal time tu baby bru umur 6 hari. lpstu saya pantang seminggu je dekat rumah mertua then balik pantang sendiri masa nk balik mertua pandang saya sambil menjeling then after habis pantang saya datang rumah mertua. mertua selalu nk cari salah saya mcm saya ni tk reti jaga anak. saya frust rasa malas dah nk hadap semua ni. penat nak jaga hati orang hati kita terabai abai mcm tu. saya nampak mertua memang cemburu dgn saya sbb anak dia semua lelaki cucu dia cucu dia perempuan. ada je benda tk kena itu salah ini salah bila nk balik rumah mcm taknk lepas langgsung cucu tu dh sampai kt keta pun duk pegang lagi hm entah la sepanjang kahwin dh cuba buat yg terbaik tp cukup sampai sini jela

17 Các câu trả lời

Mcm2 benda klo mertua xsuka kita.. sy 11thn sis hadap.. mil dtg rmh wkt sy keja, xde ribut xde apa kata suami bau bangla, rumah berbau.. pdhl duduk asing.. Ckp sy buli ank dia.. pdhl sy yg sara keluarga, sara anak2.. kerja rmh share2la kan.. xkan all in one men. nsb la suami memahami walaupun terkepit.. last2 sy ckp xsy xnak th kewujudan dia.. dia nk mai, mai, xnak mai lantak pi. Dia sakit, anak dia jlnla tanggungjawab... sy xnak amik th, sy anggap sy xde mil. Buat pening pkr dia dlm hdp ni.. baik demolish.focus benda lain. Focus anak2, focus kerjaya, focus investment ke.. byk lg org lain yg layak nk dipanggil/sanjung sbg "emak". Mil sy kejam sis.. pnh pura2 and biarkan sy sakit wkt bersalin.. smp fmly sy dtg buat lawatan perli.. "ai ada org tua jaga pn terbiar ke" wkt sy sakit tu, nk jln pn xdpt smp sy rs org luar lg baik lyanan dia.. Org mcm ni, sy blah jela.. xpyh amik hati, xpyh nak menang hati dia.. percayala sis.. tu je ubat dia. Jaga batasan agar ank dia xjadi ank derhaka dah.

cukup Smpai sini jela tu BYK maksud..jd CM aku jela.mertua xsuke tu dia punya pasal.xsuka aku jgn sentuh ank aku.nk mengata aku terpulang lah.ingat aku heran..buat dunia sendiri.xyh nk pkir org SUKE ke tidak..kn🥹tp tulah realiti masekini.knape mertua sllu plih2 nk menantu MCM selera dia.da ank tu suka ekot jelakn.ni bila ank tu dah nikah mula la nk beza2 kn.trima jela esok2 tu menantu jgk la yg jge MKN minom ank dia jgk kn.entah la.awk buat hal awk jela jgn di kesahkn mertua ni..hormat MCM biase..laki kau klu dgr ckp mak je lbh kau sekolah kn dia balik.ingt aku kawin dgn kau ni UTK jd bhn mengata org..

1y trước

setuju!

kdg org tua ni dia concern tp cara tu tak kena. yelah zaman berbeza kan. takpe skrg ni sis jaga diri, jaga baby. balik bila ada masa je. kalau letih baby byk meragam ke, sis nak rehat kt rumah ke. takyah balik. husband pun kena faham dah skrg sis kena utamakan baby. baby tgh nak membesar, high need perlukan perhatian. mak tu nanti2 dia ok la tu. gitulah org tua kita kena santuni dia walau gaya dia cmne pun. kita ni nak kena juga jaga hati sendiri tapi tanpa kecilkan hati dia. so gitu je la caranya. nanti lama2 sikit baru balik org kata biar dia kumpul rindu. dlm masa sama sis pun boleh fokus kt baby.

1y trước

betulll

erm.. asyik cari slh tu mmg akn emosi kita trggu.. tp part yg amik ank tanpa izin tu bgi itu perkara biasa sis.. darah daging dy cucu dy tp sy tak tahu ap yg sis lalui.. mgkin perangai mertua yg mmbuat kn sis xhrp dkt dy.. dy pun nk yg trbaik untk cucu dy.. yg sis xslesa or xsuka tu blom tentu tidak baik untk ank.. jika ia mmbawa kemudaratan pda ank..maka berbincang lah dgn suami jika tidak.. biarkan saja lah.. sbb bgi sy dy ank hak sbgai nenek.. klu sikap dy buat awk slesa jgn dekat2 dgn dy.. ushakan menjauh dan semtiasa berfikiran baik.. bls perbuatan dy dgn baik.. klu xmmpu diamkn aje.. InsyaAllah smoga tenang hati awk..

kes2 mcm ni selalu jadi family belah lelaki. belah prempuan ni jarang sgt la. kadang terfikir jugak, prempuan sama prempuan pun nak iri hati. jeles dgn menantu la 🤦 patut sebelum kahwin terus terang siap2 dkat ank lelaki masing2, mak xbleh trima ka,mak tak ready lg nak "bermadu" dgn menantu ka.. habaq siap2 supaya senang anak2 tu tak naya dkat ank prempuan org. lagi 1 bab ni, klau mentua hampeh tu takda masalah selagi si suami tu jenis bertanggungjawab & protect isteri tapi klau suami jenis lebih pada mak dia semua benda saja tu yg sakit sebenarnya. ada beza negative thinking dgn negative behavior.

awak pernah terfikir tak kenapa mertua awak suka peluk cium pegang anak awak? dan awak pernah terfikir tak kalau awak di tempat mertua awak yg nak sangat2 pegang cucu tapi ditahan dari pegang. pada masa yg sama letak diri kita dekat tempat mertua. kalau dia bagi pendapat rasa boleh terima kita terima rasa xboleh terima cakap elok2. dia tu bukan org lain, MAK AYAH SUAMI KITA. SYURGA ORANG YG AWAK PANGGIL SUAMI. apa2 boleh cakap elok2, suatu hari nanti kita pun akan tua. dan suatu hari nanti anak kita pun bakal berkahwin. jadi layan lah mertua seperti ibu bapa kita sendiri

1y trước

Betul lah tu sis. Kena hormat in law. Tapi bila fikir balik, tu anak dia. Dia sbg mak sbg ibu yg susah senang kemudian hanya dia yg jaga anak tu. Mungkin rezeki awak dpt in law yg baik. Sy tak kata in law posting ni jahat, tak. Cuma mungkin lain orang lain rezekinya. Awak tak berada di situasinya skrg. Sbb saya pernah rasa macam tu jugak, waktu dah bersalin hari pertama cucu dah dibawa tidur oleh in law sampai ke pagi. Awak bayangkan anak sy x menyusu semalaman. Anak menangis tau tak apa in law sy bagi, dia bagi air yg dijampi oleh tukang ubat kampung. Tak sampai ke pagi, sy terus ambik anak sy dgn keadaan menahan sakit jahitan. Sy terus ckp anak sy perlukn susu ibu, bkn nya air mcm tu. Anak sy baru sehari, dah macam2 diorang buat. Akhirnya lepas saja habis pantang, sy decide dn bincang dgn suami utk duduk rumah sewa. Sbb in law pernah cakap, suruh sy kerja lepas anak dah sebulan. Katanya anak sy biar dia yg jaga dan didik. Luluh hati sy masa ni seolah sy ibu yg tak berguna. Syukur jug

Kahwin dah berapa lama sis? Saya ngan mertua pun takrapat lagi lagi ngan ayah mertua . baru kahwin jugak bulan 3 2022 , lepastu beranak skrg pantang kat umah mak mentua, anak saya saya serahkan je mak mentua pak mentua saya jaga diorang cium, ambik gambar saya tak marah pun lagi rasa seronok sbb anak saya ada orang sayang . Ayah mertua la paling over sekali dalam jaga anak saya setiap masa anak saya ngan dia tapi sy takde pun rasa nak marah or benci. Sis kena positif je time pantang ni jangan terlalu stress

1y trước

Alhamdulillah awak dpt IN LAW yg baik macam tu. Sy tinggal dgn mertua jugak. Alhamdulillah mereka okay tapi bila part anak saya jak ada yg tak kena. Lagi2 mertua laki saya. Tiap kali anak sy berbunyi sikit, atau nangis kejap, terus habis satu rumah dispray dgn air tawar (air berubat dgn org kampung). Anak nangis terus kata kena gangguan. Masa anak sy baru 2 minggu, diorang dah bawa anak sy pergi jumpa tukang ubat cara kampung, tukang ubat tu suruh pakaikan gelang hitam seakan benang dekat tangan anak sy lepas gelang hitam tu dibaca segala mantera ntah apalah. Waktu ni hanya Allah jak yg tau perasaan sedih sangat2. Benda khurafat mcm ni sy paling tak suka, lagi2 bila melibatkan anak sy. Lepas drpd tu anak sy ada jugak meragam malam tapi in law perempuan sy cakap anak kembung perut jak tu. Xda apa. Sy dah cakap dekat suami xnak guna benda alah tu. Sampailah bila anak dah cukup sebulan, sy solat asar dekat satu masjid sbb masa ni lepas habis checkup anak sebulan. Ada sorang makcik tu tegu

Hati2 sis, jgn bg sgt org cium anak kita di muka kecuali kita n suami... Takot trkena RSV, bukan diorg yg merana tgk anak sakit, bukan diorg jgk tlong jga nnt... Baik brtegas dr awal, bgtaw cik suami soh bgtaw kt mak dia kalo sis xberani bertegas.. Kalo psl pe'el org tua yg xhabis2 nk cari salah tu.. I feel u sis.. Bertabah la ye..selagi boleh avoid jmpa, avoid ja.. Huuu.. Semoga Allah mudahkn urusan sis.. Pray for me too....

Heheh, sy sblum bersalin dh nmpk sikap mil. Dh ngadu dgn husb jgk. Dia decide jauhkan diri lg bagus. N anak kami mmg sy tnya mak sy je sbb mak sy masih muda bru 47 thun. Jd dia lg ingat. Mak sy pesan, buat pekak shj telinga klau org dh buat kita mcm tu. Lmbt laun, ank kita akan sedar knp kita buat mcm tu bila dia dh besar. Sis hidup dlm dunia sis dh memadai. Dtg jenguk pun ala kadar n tdk lama dh ckup.

1y trước

sis mertua kita sama lah, mertua saya pon jenis suka ngadu ngn suami sye tntng saya. ada je yg tk kene. semua salah. sye pakai inai pon dia boleh ckp solat sye tuh sah ke tidakk. sakit hati, mg skrg suami pon jrg2 balik rumh mak dia. n mertua sye pon jrg dtg umh sye untuk tgok cucu ke apa, walaupon dekat. senasib lah kita sis.

Sbb tu seeloknya elakkan serumah dgn mertua, bila dekat2 ni ada je benda tak kena, elok jauh2.. jumpa skali skala je.. mcm saya, masa awal kawin sempat seminggu dok serumah, saya cuba bincang dgn suami xnk serumah dgn mak dia. Ada byk sebab sy xnk serumah.Tapi awal2 tu suami tak setuju. Lama2 dia paham