Gerakan Baby

Hi.. Saya pregnant anak pertama.. Sekarang ni dah masuk 16 minggu lebih.. Nak tnya.. agak² di usia kandungan berapa dapat rasa pergerakan baby ye?

23 Các câu trả lời

hi. saya sekarang pregnant anak ke-2, baru 16 minggu juga. Hanya dpt rasakan pergerakan baby kejap² rasa keras. Buat masa ni saya belum betul² dapat rasakan pergerakan ketara baby ke-2 ni, sgt berbeza dengan pengalaman semasa saya pregnant bayi pertama dulu.. jadi ianya bergantung kepada individu..

2t trước

sekali sekala timbul rasa sakit seperti mencucuk-cucuk tajam di bahagian bawah perut. bila saya kerap mengadu kat doktor, doktor kata sakit kat bawah perut disebabkan ligament stretching, uterus expands during pregnancy..

bergantung kpd individu. ada org seawal 14 minggu dh rs gerakan baby. sy sendiri first time mom jgk dpt rs gerakan baby sy seawal 16 minggu tp rs mcm angin bergerak dlm perut jela. rs geli² mcm tu tp mostly org kata first time mom ni akan mula rs baby bergerak masa 18w ke atas

2t trước

sama la juga... hnya saya tak perasan or tak tahu itu pergerak bby ke tak..

depends sis. saya first pregnancy, 18w rasa fluttering, bubbles. itu pun tak daily. 19-20w baru betul2 rasa tiap hari, tapi still sangat mild. 2nd pregnancy 15w dah rasa, maybe sebab dah kenal rasa baby kick tu mcm mana kut.

Lain org lain sis. Sy 16w dh boleh rasa dh utk anak first pn. Tp ada org 20w ke atas baru dpt rasa. X apa awal2 ni masih ok lg klu blm rasa/jarang rasa, yg penting masa 28w nti baru btl2 start kira gerakan baby

Hi. Pglmn sy mse first pregnancy rse gerak bby mse 24w. Second pregnancy 18w dh rse mcm letup2 kecil kt area ari2. Rse mcm angin dlm perut to dr kata tu lh gerakan bby ☺️

2t trước

Comel nya. Saya dh 21minggu, Itu yg sy rasa skrg. Mcm angin gerak. Kdg rse mcm angin tu berguling hahahha.

Sy dulu week 24 mcm tu. Dorang ckp mungkin sbb bila baby gerak awal tp kita xde pengalaman jd xtau atau xperasan sbb xpandai nak kenalpasti gerak baby tu mcm mane.

depend. sy pun 16w dh rasa mcm ada benda gerak2 dlm perut tp soft je. masa anak first 18w dah rasa kuat baby gerak siap boleh buat video perut gerak2.

ikut org gak sis..klau mcm sy 1st time mom nk msok 22w baru rasa gerakan baby..lgi pun sy chubby sbb tu lmbat rasa kot..ada org tu 18w dah dpat rasa..

ikut atas org jgk, ada yg dpt rasa awal. mcm sye sendiri 19weeks bru dpt rasa tp tu pun halus2 je. dlm 24weeks+ keatas bru dpt rasa yg kuat.

masa anak first, saya rasa pergerakan 20w .. sbb yelaa tak kenal pergerakan dia kan .. anak 2nd, 14w dah rasa ..