Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Các câu trả lời

alright i believe u have heard everything by now. people r trying to save your from future guilt,,plus gugurkan anak ni byk risiko trhadap badan u sendiri. rn focus on urself.try deep breathe,seek psychiatrist,have your me time mkn sedap2,,jgn stress2.weekend ajak husben pi pantai ke apa.healing2.borak dgn kwn2,jgn duk sorang2. also dear;i have your problem when i was carrying first born 🤣 so yes faham sgt feeling eh tiber eh maleh aku tu. tapi nk buat camne dah ada,so try my best la. kita jaga bagai nak rak tapi letak kt org lain jadi jahanam.dibagi makan merapu,,dgn barannya lagi..pengasuh pon bukannya boleh harap. kita nak bagi yg trbaik tapi ad je mulut2 mata2 xpuas hati.i wasn't ready at all plus i have tonnes of health issues and other never ending problems but~ somehow i managed till today.rn dh ad 2nd child. monthly commitment tu Alhamdulillah ade sengkek jugak 🤣 tapi we laugh it off instead of stressing ourself.nak pkir masalah tmpat kerja smpai bila2 takkan habis,so we learn to live with it. kata2 husband;"nak pkir psal duit smpai bila2 tak habis.kita bagi yg termampu.budak2 tak tahu apa,ajar diorang to live humble.they will understand one day." some advice from my dad:"your feelings r valid,your concern is valid but don't wallow yourself too much in it. you're stronger than u look.what have u achieved till today?banyak kan. give yourself some credit.dont be too hard on urself " my mom:"takyah pikir bukan2,buat sakit kepala je.budak2 faham bila orang tua cakap,try cakap kat dia. mmg mak2 ni kdg2 trpaksa survive sendiri,,kene kuat sdiri.sakit tunggang terbalik pon sendiri..sbb tu pahala jdi mak ni banyak.inshaAllah anak awak akan jadi anak solehah/soleh amin". finally from me:nk dpt sorang tu susah,nak jaga lagi la susah.nak besarkan tramat susah.tapi at the end of the day,,it will all worth it.take a break if it's too overwhelming,and start again.dah jgn nngis,kesian baby nangis jugak tu 😢 kuatkan diri ye momi