Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Các câu trả lời

Saya just mampu advice utk be positive & fikirkan walaupun kita rasa susah, byk lagi yg susah drpd kita. Also, stop compared with others. So, insyaAllah hati akan tenang. Saya walaupun anak sulung dah 6 tahun baru pregnant lagi (mmg planning utk gap lama), still rasa mcm² jgk sbb semua kalau boleh nk perfect in their life either anak gap lama atau tak. Saya pun working mum + pjj with husband & anak sulung + should be 'breadwinner' for my parents (bcos my only one elder brother didn't care about my parents) + have toxic relatives. Sampaikan didiagnose depression while 2nd pregnancy ni. By the way, the most important things are to be positive & thinks that everything happened ada hikmahnya dr Allah. Semua org takkan ada & dpt perfect life (walaupun kita nmpk life org tu perfect), masing² ada ujian & dugaan masing² yg berlainan. So, stop compared with others supaya terbit rasa syukur & positive dlm diri. 🫰

Saya dah baca keadaan sis dalam komen jugak. Cuma saya tak tahu sis kerja atau tak. Setahun yang lepas saya pernah berada dalam keadaan yang sama ngan sis. Rasa berat nak mengandungkan anak kedua sbb anak yang pertama masih kecil dan risau tak adil, risau kasih sayang berubah. Kerisauan kita mmg sama. Dan semestinya saya teruskan dan yakin rezeki Allah. Dan keadaan kita yang berbeza lagi satu ialah dr segi gaji, income keluarga saya jauh lebih rendah dan saya tak bekerja sebab tak percaya dengan pengasuh. Sis ada kata yg suami seorang yg selalu membantu cuma selalu outstation kan? Jadi kerisauan sis mungkin lebih kepada manage anak. Sebab saya tengok kalau dr segi toys, buku ke, yang tu anak2 boleh berkongsi nanti. Tak perlu beli baru utk anak kedua sbb benda pun dah ada. Baju pun boleh turun temurun je dan lebih jimat sebenarnya sbb baju anak pertama nanti anak kedua boleh pakai.

1mo trước

Jadi sy terpaksa cari playschool yg elok. Sy xbyk option area rmh sy. Sy dari kecil semua nak apa2, bkn terus boleh dpt. semua based on school achievements. Sy heran parents sy dlu selalu gaduh xckup duit. Org lain dpt mp3/hp, ayh sy tak mampu nak bagi. Jd sy xnk ank sy rasa yg sama lagi. Skrg sy rasa mampu, sbb byk keperluan rmh and brg2 ank dr baju, buku dan mainan sy yg beli sndri. Sampai education dy. tp kalau no 2? Jd sy risau benda yg sama berulang lagi. Sy nk hntr ank sy ke sjkc. Husband sy byk outstation, hence sy penat menguruskan semua sndri. Walaupun dy selalu outstation tp gajinya segitu, tak mampu pun nak hire maid. Itula sy rasa mcm nk gugurkan/hrp keguguran sbb sy penat n rasa xmampu. Maaf sy terluah disini. Ni comment terakhir sy. Harini sy refer psychologist utk bantuan. Terima kasih byk2 ats nasihatnya.

Thanks yg comment and followed this post. FYI, Ive been reading all your comments whether good or bad. I take it with open heart. Sy baru je ckp dgn certified psychologist and actually i can opt for pregnancy termination depends on their assessment to the mother’s mental capacity and they can write the letter to the hospital for this purpose. Obviously, I have been paying alot for my first baby. 2ndly because my husband need to pay for the fucking house that he bought. So his monthly commitment goes there. I dont want to live there because it took 3-4hrs daily for commute to work/babysitter/playschool. He also refused to make the house as homestay/rent even after i helped him to buy all furnitures, cukupkan semua almost 80% until that house is fully furnished now. Dia cakap i yg paksa dia buat homestay, and I yg beli menonong ya. Rezeki nanti akn dtg jgn risau katanya😌😌😌

1mo trước

Its okay sis. Ignore bad comments here. We are certainly not in your place. Only you yourself know better wether you are capable of this pregnancy without neglecting yourself, your first born and your marriage! Anyhow,take care ya🫶🏻

Engko ni bodohke kak? Tkde otak? Maaf cakap dkt luar sana orang nak anak ramai ko senang ii je nak buang anak tu . Pernah dgr ? Ustaz ceramah anak tu jangan kita anggap sebagai rezeki . Tapi kita anggap sebagai amanah yg diberi Allah SWT . Dan bila dijaga baik amanah tu rezeki akan dtg . Percaya lah rezeki tu ada . Banyakkan berdoa la sis . Jgn smpai terdesak sgt fikir nak gugurkan . Akuni nak beranak due 31/5 . Duit aku hilang dlm bank 500 untuk spend bersalin+bidan . Dgn suami aku gaji basic 1800 , Gaji kurang . Abis dah gaji buat bayar mcm ii , tnggal 500 je sis . Baru hritu dugaan yg Allah bagi dkt aku . Tp percaya rezeki Allah tu luas sis . Maaf cakap kasar tapi fikir lah org lain nak ada anak smpai berusaha ikhtiar tapi tk dpt . Kita yg Allah bagi subur nya baik , semua baik . Senang dapat anak tu jagalah amanah besar yg jamin kita masuk ke syurga . Sis tknk?

1mo trước

Hahahha tt good comment. Senang2 je ye panggil orng bodoh. Kita tak berada di tempat si tt, kita tak tau perjalanan hidup dia macam mana. Bagilah nasihat bukan nak suka suki kata orang bodoh. Betul lah tu anak tu amanah. Tapi ingat amanah ni satu tanggungjawan yg besar. Mmg kita jaga anak kita tapi adakah anak kita cukup terjaga? Dari segi tempat tinggal,pemakanan,pendidikan?? Thtsa why lah ramai yg gaji besar tapi anak diorang tak ramai. Sbb quality lebih penting dari quantity

ni pov sy la ya. anak tu salah satu bentuk rezeki...ramai mak pak yg menunggu. kalau awk kata tak ready tp Allah kata awk ready. apa2 yg jadi semua dgn izin Allah. awk sendiri kata berat hati nak lepaskan..jadi teruskan sahaja. Allah takkan bebankan awk klu awk tak mampu. kalau nk ckp psl financial smpai bila2 awk takkan mampu. xkisahla duduk bandar ke kampung ke. sy nk dptkn sulung dkt 3y, ank baru setahun dh lekat no 2 walaupun merancang. husband sahaja yg kerja. financial b40 cukup makan. tapi alhamdulillah, rezeki tu dtg dari byk sudut. skrg bby dh 3 bln..dan sy sgt bersyukur dgn apa yg diaturkan olehNya

1mo trước

Moga Allah lancarkan segala kesulitan buat puan sekeluarga💐

sy xda ank lagi..nak sgt² Ada anak mcm org lain..tapi sis Ada anak sis nak gugurkan sy Rasa mcm sedih sgt²...yg xdpt anak mcm sy ni Akan Rasa sedih sbb ape nak Menanti zuriat Tu bukan perkara yg mudah untuk TTC..sy TTC 2tahun lebih dah..blm lagi hadap soalan² mulut puaka tnya tentang anak...sy hari² doa nak anak...sis dpt anak jarak dekat Pon Rasa beban?duduk Bandar ke mana2 Sama je sbb memg Kos Sara hidup dah meningkat..sy Pon duduk Bandar dgn suami sorg keje bergajikan 1.5k je...Tu Pon dah tolak kete umah sewa lagi Ada brape balance smpai hujung bulan boleh pk x?dia sorg je keje...syukur dgn ape yg Ada sis..budak Tu xsalah...org lain xda anak usaha mcm² nak dptkan anak...hbs beribu berjuta untuk dptkan sorg ank itu Pon xdpt lagi..sblm buat apa² pkla...

sy rs bole relate dgn ap yg sis nk smpkn sbb sy pn lbih kurg je blum bsdia spnuhnya ad scond bby sbb 1st son bru 1y8m.. tp Allah dah bg, terima seadanya. sy lg xbkerja, husb sorg tgg sy n ank,gj pn xbsr mna..tp prcyalh sis. Allah bagi tanda Allah percaya kita mampu. inshaallah doa byk2 pd Allah smg kita mpu dberi kkuatan bsrkn khalifah Allah ni. ok. sy doakn awk kuat smgt n pk msk2 sblm bt apa2 kptsn ya. sy pn sedih ..risau ank 1st xdpt pnuh ksih syg..tp.apa blh buat kan. bnda dh jd. bsrkn lah ank dua2 dgn ksih syg sm rata. inshaallah. yg lain jgnla kecam dy. dy pn ad mslh sdri smp bole pk nk ggurkn. kira ok lh dy mntk pndpt lg kt sini. jgn trus downkan org yg mmg dh sdia down. kta kna bg dy smgt spya dy pk btul2 tndkn dy btul atau tak.

Actually I faham bila you cakap 10k tak cukup. To be honest mmg 10k is considered nothing pun these days. But you must always believe that Allah has planned the best ever for you & husband. Which we will not understand at some point but trust me, just follow the flow dear. Trust in Allah. Money wise, cukup tak cukup, He knows better sbb Dia yang pemberi rezeki. Soalan awak: Dosa tak kalau gugurkan kandungan ni? Jawapannya: Berdosa besar & you will regret it your whole life. Kita orang Islam, kita ada iman dan agama. We are educated people hence I believe you should know what is right and what is wrong. Ingat, Dia yang memberi rezeki. Jadilah hamba yg grateful dear.

https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/663-al-kafi-659-hukum-gugurkan-janin-bagi-wanita-yang-sibuk-berkerja saya tak tahu ustaz mana sis refer yg kata tak berdosa gugurkan kandungan sebab belum ditiup roh, tapi berdasarkan statement mufti ni, hukum asalnya haram, jatuh harus cuma kalau ada keuzuran syar'ie contohnya membahayakan nyawa ibu etc. kalau nak gugurkan semata sebab risau dengan lahirnya anak tu akan buatkan hidup makin susah, hukumnya haram ikut majoriti ulama'. seolah2 tak percaya yang Allah dah tetapkan rezeki anak tu. Allahu'alam.

1mo trước

Mereka lebih percaya kononnya rezeki tu drpd usaha dia semata2. So sad Muslim skrg atas kertas je agama Islam tu. Dia tak tahu dlm al-quran ada sebut, Allah dah tetapkan rezeki stp makhluknya. Kita ni cuma berusaha. Result Allah yg tentukan. Kita tak perlu risau tentang rezeki. Yg kita perlu belajar, mcm mana nak urus kewangan tu. 10K is more than enough if you can manage well. Downgrade lifestyle! Mesti tak nak ubah yang ni. Sebab tu sentiasa rasa tak cukup. Kalau Allah bg 20K per month pn masih tak cukup sebab tak dak sifat qanaah dalam diri. Nasihat ni sy nak ingtkan diri saya juga. Supaya sentiasa rasa cukup. Sikit pn bersyukur. Banyak pn bersyukur. Sy ada keluarga ibu ayah tinggal di shah alam. Yg tidak bekerja dan tiada pendapatan mahupun simpanan ! Kami adik beradik perlu bantu. Sy bekerja sendiri kadang2 bergaji kadang2 tidak. Mempunyai anak lebih 3 org. Suami sorang bekerja gaji bawah 4K sebulan. Ada adik sedang belajar juga, kami adik beradik bantu dr segi kewangan dan pembel

bagi sy sis tk perlu nak gugurkan , sy prgent anak kedua umr anak pertama 1thun lebih n Alhamdulilah dengan gaji yg sederhana kami cuba menjalani ... dan selps keguguran anak k3 umur ank 1thun lebih dan slpas gugur ni sy prgnent kmbali yg k4.. syukur rezeki..sbb tk semua org boleh subur mcm kita ... jika kita nak gugurkan .. rzki kita akn tertutup ..percaya cause ni alami dengan adik brdik sy sendiri... drpda kita nak gugurkan resiko rzki sempit baik kita jaga kandungan inshallah lebih luas rezeki tu ... sy cuma sarakan dan beri pendapat jgn gugurkan jika tiada penyakit Kronik ..sorrylah klu ada trasa .