sakit celah kangkang

hi nak tanya, ada tak yg tengah rasa macam saya rasa. sakit dekat area celah kangkang. nak tukar position mengiring, angkat kaki, berjalan, tukar/pakai seluar semua rasa sakit. ada tak tips kurangkan sakit? saya dah 31w 3d hehe & baby pun dari 25week dah position cephalic #firstmom

22 Các câu trả lời

saya masa minggu ke 23, dah rasa dah sakit kat celah kangkang tu.. skrg 30 minggu.. nasib baik dia on/off.. ada yg kata kena banyak exercise... lagi kita jalan banyak, lagi sakit ada lah.. saya buat stretching je, sebab masa pergi kelas antenetal, dia cakap tu mungkin muscle tightness.. tak tahu lah, tapi lebih kurang jugak bila buat stretching, sebab tak de kena mengena sgt pun kat area situ... buat stretching, tempat lain yg rasa... bukan tmpat yg kita sakit tu...

same sis. sy pun.. mule ingt sy je yg sakit teruk mcm ni. sbb mase anak first xde rase mcm ni. mngndung anak kedua. ya rabbi. sekse sakitnye hanya tuhan yg tahu😭. usah kata nk tukar posisi baring.. kalau duduk lame pun rase mcm ade bisul dkt celah kangkang. pedih sakit ya amat. smue sakit la nk buat ape pun. sy due 29/6 ni. tp masih takde tanda. ingt nk buat la senaman gym ball atau jln itik. tp nk duduk pun x mampu. entah la😭.

Mmg normal mcm tu..nti nk dkt bersalin kdg sakit smpai kebas..klu sy, sy buat stretching masa baring tu angkat kaki satu2 ke atas,selang seli/ goyang pinggul smbil squat sikit atau buat posisi sujud tp tgn ke dpan..klu sy buat antara tu membantu..mungkin blh try.. point sna spya bgi ruang muscle tu relax & make way utk support baby

sy pun sakit celah kangkang dr 26weeks. skrg dh 32weeks 1day. sakit dia makin hari makin kuat. bgtau doktor, doktor suruh husband tolong urut tiap kali sbelum tidur..alhamdulillah, lega lah sikit walaupun masih sakit😂hadap jelah. anak sulung dn no2 dlu takda sakit mcm ni. relax je tidur posisi apapun😅kali ni dia tak bg chance dah😂

sama la kita.. ni anak kedua baru rasa.. dulu masa anak first takda mcm ni. sakit dia ya Allah. kdg bagun dr baring tu nak berdiri kena slow2.. jalan pun pelan2. smpai dah rasa okay baru jalan mcm biasa. tapi tu la still sakit kan. ingt nak try urut.. agak2 boleh tak ek urut celah kangkang ni 🤔

1t trước

saya dah try urut. alhamdulillah membantu sgt. sy boleh bagun mcm biasa. tak perlu nak pelan2. kata tukang urut tu sakit celah kelengkang ni benda biasa yang ibu2 pregnant akan rasa. lagi besar kandungan lagi akan rasa sakit tu. boleh je urut pelan2.. kalau kita berani letak minyak yang ada angin2 sikit.. urut satu hala saja kata tukang urut tu. dr atas kebawah.. insyaAllah membantu.. tak bnyk tp kurang2 kita tak rasa susah nak buat aktiviti harian.

Ye sis. Nama dia Symphysis Pubis Dysfunction atau Pelvic Girdle Pain. Taktau kenapa kat malaysia ni mcm tak berapa acknowledge simptom ni waktu pregnant. Sis boleh search n baca tips2 nak kurangkan sakit ok. Kita sama. merana tiap malam nk tidur macam kena cucuk dgn pisau sakit dia :’)

sama sis..sy pun terasa sakit kt celah kangkang tu jgk dah 33w skrg..kdg nk jalan pun seksa..normal je baby dah makin membesar dia dah bg tekanan kt bhgian bwh tu..byk2 kn rehat.. sy kalau rasa sakit mcm tu mmg sy rehat je.. kdg stress jgk x boleh nk buat keje..

sama.. tanye ramai ckp takde, rasa down mcm aku ni mengada pulak. sbb first baby, umur da 40. husband ckp iyela dorg kahwin awal. awk 39 br kahwin.. betul juga.. adik2 umur 35 da stp mengandung.. p hosp doct kata memang ada mcm ni juga. lega rasa

Ya Allah sis sama laa. saya smpai sekarang sakit dh nk dekat bersalin dh . 3hari lagi tarikh due saya . Dia punya sakit nk nangis rasa. mkin kuat dia sakit. bagitau nurse, dia bagitau memang akan sakit sbb sakit turun tersekat dkt situ, urat jari terik .

Sama lah dengan saya..tengah alami jugak ni😅 sakit dia memang rasa nak nangis , nak jalan pun kena slow2 je + kena jalan mcm penguin tu baru lah okey sikit🥹 takpa sis , pejam celik pejam celik nanti dah bersalin🤍 semoga ibu2 semua kuat💪🏻