gugurkan kandungan

Assalam hai . Ade tak mommies yg pernah gugurkan kandungan kerana anak masih kecil dan menyusu...bekas czer masih sakit dan masih baru and... Tak ready dari segi kewangan mental dan fizikal....help me...I need your advise I done with my istikarah that I dont want this baby :(

48 Các câu trả lời

Sis.. sye pun mse mula2 kawen sgkut awal.. suami pun student time tuh.. time tuh rsa mmg susa.. hari2 MENANGIS.. sye spm je, krje kt mall.. suami sem 1 diploma time tuh.. pas bsalin, duk ngn parent sye.. hari2 mak soh cari krje, ank anta pengasuh, dpt gji bayo pengasuh je dah separuh.. suami xbkerja, duk hostel, mkn mnum kt sne parent dia tggung.. suami blek smggu skali, kdg sbulan skali, pnah 2 bulan xblek nk focus study, exam n ada aktiviti kt u.. cm2 parent burukkan dia.. ank sulung msuk 2tahun, sye bsalin no 2, start tuh mak sye bising, laki xkrje, g beranak lg wtpe?? Umah pun dah makin sempit, sbb ko dah amek satu bilik.. adk2 tido ruang tamu.. mak sye soh bg bby yg bru lahir tuh pd org.. dia kta sape nk bg mkn korg, nk beli susu pampes ank ko lg.. then suami hbih study, duk skali ctuh.. mak mggelupur soh kami pindah.. sesak umah dia kta.. kesian kt adk2 tido kt hall.. suami cari krje n gji first kami pndah, time tuh ank no 2 setahun.. kami tido alas tikar 10hinggit tuh n bantal utk ank2 je.. sye n suami bantalkan beg bju.. umah kosong.. alhamdulillah Allah bg rezeki susu bdan meriah, jd ank2 xbgntung pd fm sgt.. pastu kami kmpul brg umah ckit2.. setahun duk sndri, da ada peti ais n mesin basuh.. Beli tilam murah2, kami tido 4beranak.. pastu sye preg no 3, start tuh hdup kami berubah pelahan2, suami try cari krje n gji yg lebih mnjamin.. lpas bsalin no 3, suami dpt krje sgpore.. ank2 pun yg besar dah start skolah.. skrg alhamdulillah syukur sgt2.. sye xmnyesal tggu suami hbih blaja, sye xmnyesal setia n pcaya pd dia, sye xmnyesal ape pun jd ank2 tetap sye jge, susa senang ank yg lahir dri rahim sye bialah dpan mata sye.. sye xmnyesal xdgr apa mak soh wt.. mak pnah soh mtk cerai, parent ckp sye nih bodoh.. sye brsyukur Allah selalu beri sye kekuatan kesabaran dgn stiap ujian yg dia beri.. mmg betul, Allah xuji klau kita xmmpu.. now almost 24w preg no 4, doakan urusan sye dipermudahkan, diluaskan rezeki.. sbb kita nih sbenanye menumpang rezeki ank2.. pnah smpai xde duit lgsung, gji smue hbih.. ank2 doa Allah bantu Kami, Allah kurniakan Kami rezeki.. tiba2 ada kwn suami nk byar hutang, ada rezeki dri sumber yg kami xsgka.. mak mmg xsuka ank2 sye dtg umah, sbb bising dia kta, pening kpala.. selalu perli sbb ank sye rmai, meriah.. tp sye xkesah, Allah thu apa yg trbaik.. sye jrang g umah mak.. Klau jmpe dia kta nk pnjam duit lak.. kami bhagia dgn cara kami, susa senang, mkn atau x, smue kami rsa n ajr ank2 rsai supaya mreka hargai apa yg kami lalui demi mereka,, insyaallah supaya jd inspirasi pd sis.. 💖💖 #mmbesardirahimkita #lahirdarirahimkita #rezekimasing2sudahtrtulis #jgnprnahtakot

5y trước

Aminn.. u too sis..

sy dlu pon ank pertama czer . lps tu ank bru 8bln mse tu tau2 sy ngndg da 1bln lbey . mse tu netek kn ank lg . smpai doc lrg jgn netek kn ank lg sbb tkot bole gngu proses janin . tpi sbb wktu tu sy dgn suami xmmpu nk beli susu formula . peti ais pon xd jdi suami trpkse mncing tok dpt kn mknn lps tu simpn lebihn kt rumah jiran sbela . klau xd asil tangkpn trpkse la mkn nasi dgn telo je mse tu . Alhamdulillah rezeki juga wlau pon hnye telo . mse tu mmg susa . smpai brgado dgn suami krn msala kewgn . tpi sy ttp jaga kndgn sy mse tu sbb anggp tu ujian Allah pd sy dn suami serta mungkin rezeki kami pd mse akn dtg . mse tu sy xla fikir nk gugur kn kndgn sbb sy brserah je wktu tu . Alhamdulillah ank ke 2 sy tu da nk 2thn dh skrg . sy brsalin normal je mse tu . lps brsalin ank ke 2 sy psg iucd tpi msala asik kelua drh smpai kepala ari2 sakit . sy ingt ujian sy brakhir la mse ank ke 2 . skrg sy ngndg ank ke 3 dh 30week dh . sy akui yg ni sy mmg xnk ank lg dn prnh juga kata kt suami nk buang . sy ingt 2ckop la tpi mlekt juga . upe ny iucd tu xsesuai dgn sy . sy pon jdi emosi dgn ank2 pdhl dorg xsala . xtau ap2 . perasaan letih org tua pon dorg xphm lg . rezeki tu bkn xd tpi xckop untuk menmpung semua bnd . sy tkot fikir sy xmmpu nk urus dri dn ank2 . sy tkot sy meroyan lps brsalin jdi mental . risau kn ank2 ap jdi klau suami xd bila sy da brsalin nt . perasaan cmpo baur . skrg pon msih merase kn bnd tu sbenr ny tpi janin pon dh besa . sihat . dh rse dy tendg2 perot . sy syg kn dy wlau pon sy merasa seolah dy beban pd dri sy . tpi bila sy menung sorg2 wktu mlm sy fikir brdosa ny sy tolak takdir yg Allah da bg pd sy . org kata ank ni rezeki . wlau pon suami bkn org senang tpi sy xmerempat tepi jln mcm org lain . msih ad tmpt brteduh . sy fikir sy xla sesusah org yg duk tepi2 jln tu lg . trpkse mengemis demi ank2 yg kecik . sy fikir ujian Allah ni nk menguji sy dgn suami . mungkin ini semua ad hikmah ny nt . mungkin skrg sy dn suami susa . tpi sy xtau mse dpn sy bila ank2 sy dh besa nt mcm mne . skrg mrk msih kecik . tpi bila mrk besa nt mne lah tau idop sy dn suami brtmbh baik . In Shaa Allah . setiap ujian psti ad penyelesaian ny . sy doa kn sis pon brgitu juga . jika janin dlm perot sis memudarat kn d bole kn buang janin sbenr ny . doc akn beritahu pd kita . mse tu je kita sndri yg nk pilih nk buang atau tawakal jaga je .

5y trước

Allah tu syg kn kita awk . sbb tu dy uji kita . dy nk tngok kita sanggop ke nk jalani ujian yg dy bg . klau kita lemah kt dunia . nt mcm mne pula nk brdepN dgn dy bila kita dh meninggl . sy phm perasaan sis . sy cerita keidopn sy bkn mtk simpati tpi sbb sy nk sis ambek dn bg kekuatan pd dri sis juga . tuje . 😊

Salam sayang sis. Saya pernah dlm situasi sis. Saya dah sehabis baik merancang, mkn pil perancang. Merancang memang tak nak tambah anak lg, sebab mslh dari segi kewangan. Dengan hubs yg tak brp nak sihat dan perlu operate bln 8 ni kalau tiada pertukaran tarikh, keadaan ekonomi skrg yg sgt teruk. mac haritu saya lewat period, dan cek dah 5 weeks. Masa tu saya sgt stress, buntu. Dlm otak memang nak abort jer. Hubs bagi kata 2, kalau nak abort dan itu yg pilihan akhir, dia tetap on my side. Tp dia lebih menggalakan saya utk keep baby tu. 1 weeks saya fkr sis, then saya decide keep baby tu. Genap 6 weeks, saya buka buku pink. Dlm 1 weeks saya fkr tu sis, saya rasa sgt down, bila difikir2 balik, anak saya yg jd mangsa sebab saya cepat nak marah. Dan bila kita stress dan sedih, tak elok utk kandungan. Saya nekad je utk keep baby ni. Dan lepas buka buku pink, saya rasa lega sgt. Mcm segala apa yg saya tanggung, beban di hatiku semua terus hilang. Dan skrg dah masuk 25 weeks. Doakan saya dan baby sihat ye. Bagi saya sis, setiap yang datang tu bersebab. Semoga sis kuat dan jangan stress ya. 😘❤

5y trước

Lain org lain mslh nya sis. Kita ni berbeza2 ujian. Cara kita nak hadap ujian tu pun ada yg kuat, ada yg lemah. Kalau positif yg kita fkr, positif yg dtg, kalau negatif yg kita fikir, negatif jg yg dtg. Semua nya berbalik kepda sis sendiri. Kami yg kat sini, cuma dpt bagi kata semangat, nasihat kat sis. Yang lain tu berbalik kepada sis sendiri. Sebab kami yg lain ni, tidak berada kat tempat sis. Semoga sis diberikan kekuatan dalam menempuh ujian ini.

Waalaikumussalam.. Saya simpati dengan puan.Ini sekadar pendapat saya : 1) Dapatkan pandangan tentang hukum menggugurkan kandungan daripada mereka yg arif dalam hal agama. Saya ada tengok dekat YouTube ustaz azhar Idrus ada bagi ulasan tentang ni. 2) Dapatkan pandangan daripada doktor samada kandungan ni berisiko atau tidak memandangkan puan mengatakan sakit Ceaser masih belum baik 3) Berjumpalah dengan kaunselor psikologi di hospital dan dapatkan kaunseling keluarga daripada mereka. InsyaAllah mereka boleh membantu memberikan pendapat dari segi sokongan emosi kepada puan. 4)Jika puan berubah fikiran dan ingin meneruskan kandungan (jika tidak mengancam nyawa ), Alhamdulillah. Redha dan Bersangka baiklah dengan setiap apa yang Allah tetapkan. InsyaAllah besar ganjaran untuk orang yang redha akan ujianNya..jika bukan sekarang pasti suatu hari nanti..Siapa tahu anak itulah yang akan menjadi saham kita di akhirat nanti.. Wallahualam. Maaf kalau saya ada mengguris hati puan dalam memberi pendapat.Saya doakan semoga urusan puan dipermudahkan dan dimurahkan rezeki InsyaAllah.

5y trước

Alhamdulillah terima kasih atas nasihat dan pendapat . :)

Ank sy 9bulan. 2mggu lpas slera mkn sy naik. Sy rasa sy mgndung kot. Gtau hubs. Dia tercengang skjap. Cuz we both memang xready klau lekat lg. Dri segi fizikal n mental sy. Tp kami memang betul2 merancang. (Depo + buang luar). Tanpa lengah jam 11.45pm suami ke 7e beli pregnncy test. Sblum test suami pegang bahu sy dan ckp " apa pun jd. +ve /-ve b tetap dgn syg. Sbb kami tahu merancang itu harus. Ggurkan itu hram. Tp klau dh lekat tu kuasa Tuhan. Dan sy ckp klau +ve kita perlu ke klinik esok jugak buka buku. Yg pnting baby dlm kndungan. So sy cek. It was -ve. Yg sy nk highlight kn kt sni bincang 2 pihak tu perlu. Kerjasama 2 pihak tu perlu. In the end klau lekat lagilah kedua2 prlu brtgjwab. Luah n bincang baik2 dgn hubs. 2nd consult dgn doc. Jika berisiko doc akan nsihatkan jlan penyelesaian. InshaAllah.. take care sis ❤

Sy x pena lgi kna situasi mcm ni.. Tpi bgi p'dpt sy.. Bgus sis mnta nshat dri doc.. Bncangkn dgn suami n fmly mmber.. Andai kata 80% ok dgn rezki baru.. Rsanya xda mslh kekalkn rezki baru.. Lgipn segi fizikal.. ada msa dlm 9 bln utk sis smbuh&b'tenaga balik.. Evn cser x bgtu cpt smbuh 100%.. Dri kewangan plak.. Agknya dlm 9 bln.. Ada msa utk p'yimpanan.. Bncangkn dgn suami adlh y plg pnting.. Sbab hal ni.. Libatkn suami sis juga wujudnya rezki baru.. Jdi sebaiknya sis bncang dgn suami.. Cra p'gurusan ank2x.. Kewangan n p'jagaan diri sis jugak.. Hrp sis d permudahkn sgla urusan baik2x sja..

Wslm. Ya sy juga berpendapat puan berjumpa la dgn org yang lebih arif tentang pandangan menggugurkan kandungan ni. Hukum ini kadang2 ia bergantung kepada keadaan seseorang... yang mana boleh memudharat kan atau tidak kesihatan/nyawa seseorang itu. Dan juga mintalah nasihat doktor yang mana lebih tahu tentang keadaan kesihatan puan. Tahap kesihatan setiap orang berbeza. Setiap org boleh memberi pendapt masing2 di sini puan. Tapi hakikat nya diri puan yang menghadapinya. Jadi rujuk lah dengan orang yang lebih pakar dan arif tentang hal2 seperti ini. Maaf jika ada tersalah kata.

5y trước

Terima kasih puan atas nasihatnya . Saya amat menghargainya . :)

Sy pn mcm tu jugak dulu.. sy masih blom ada anak so sy mmg nk sgt anak tp kewangan ngn situasi y sy alami skrg buat sy takut kalau sy xmampu nk tanggung anak.. sbelum nie sy gugur.. sehari sebelum raya arytu.. so sy mmg xbharap ad rezeki lg dlm Mase y tdekat.. tp tu la.. sebulan lepas tu sy buat cek upt.. bpuluh upt sy buat.. Sume positif.. 😊 perasaan pn bcampur baur skrg nie.. sedih, gembira, kosong, takut.. Sume btandang sekali.. semoga ad hikmah n rezeki y lebih baik lepas nie.. anak tu rezeki.. sapa la kite menidakkan rezeki y diberi.. 😊 stay positif ya..

Sungguh tough dugaannya. Sy pun pernah mcm ni..kalau x kuat iman mmg rasa abort aje.. mujurla masa tu kantung saya kosong bila scan missed abortion.. sy pun nangis tiap2 hari. Bila unplanned pregnancy rasa dia mmg down giler. Tp bila dah tau kandungan tu x menjadi mcm tu rasa sedihla pulak. dlmdoa sy mintak Allah ampunkan sy..sbb x reti bersyukur dan terima qada dan qadarNya mintak janin yg tak jadi tu pun ampunkan sy sbb sy byk mengeluh ketika janin tu masih dlm perut. Tp apa2 pun Allah Knows Best. Menyesal sgt bila patah semangat ketika Allah dugaan..

Salam, ni badan awak, kesihatan awak, people can have their opinions but in the end you decide. Whatever you decide doesn't make you a bad person. Allah still loves you. Allah will help you. Kalau awak sekeluarga rasa ini la Yang terbaik. Ok then teruskan . Jangan terasa sgt mummy Yang marah bising dengan keputusan awak. It's okay . They are not in your shoes. They don't know what you've been through. Saya akan sentiasa doakan awak . Biar orang hina , takpe janji Allah tau sebab awak pun dah cukup.

5y trước

MasyaAllah subhanallah . Doakan saya yea puan . Semoga Allah mudahkan urusan puan dan saya juga inshallah terima kasih atas nasihat puan pada saya :)