luka

slm ibu2 smue...sape cni ank nye kuat menyusu? ank sy bru 5 ari, kuat sgt myusu smpi kan puting sy da bgkak n luke trok.... x bg kang kesian pulak... skit yg tramat sgt da niiii.... spe tau mcm mne cre nk bg cpt ambuh luka niiii... x sggup nk mnggung pedih nye niii

15 Các câu trả lời

Sy pnah cam sist, sampai stu masa tu kulit luar tu luka + bdarah, paksa bagi sblah jer bagi bby menyusu, yg sblah bg cuti rehat skjp😅 sebab lukakan, paksa pump jer la..time pump pun sakit x leh bwa bincang..jari kaki2 kepit tahan sakit😷..x pump bengkak lagi sakit, nasib cepat sembuh jgk.. Nurse nasihatkan time mandi next time picit2 sikit puting susu time mandi biasakan, nanti melahir x la susah baby kita nak sedut puting rata bab tu dia kdg gigit dah marah agaknyer😅..tambah susu pun x kuar2😄..susah nyer jadi ibu..

5y trước

hihihiiiii dugaan kan nk jd seorg ibu.... mmg kena hadap jgk wlu skit.

Pernah terjadi pada saya dulu. Kedua-dua belah luka teruk. Ngeri dan amat sakit. Menangis tahan sakit. Selepas minta husband beli breastpump mula2 guna pump susu bercampur darah sikit. Saya buang susu perahan tu dulu kemudian lap2 kering puting dan pump semula hingga susu putih keluar. Guna pump yg ada butang mode slow. Kalau yg fast rasa sgt sakit pulak.

5y trước

sy pam ari2...kli x pam, lg la bgkak

Samaaa. Baby sy 7hari. Ya Allah luka habis puting. Nak bg jerit2 sy. Haha. Sy stop kejap tp susu makin byk. Payudara makin keras. Sy paksa je bg. Teknik tu kena betul. Sy sumbat semua puting. Kalau sakit, picit sikit kasi semua masuk btul2. Runsing sgt susu terlalu byk. Baju habis basah sbb dah jejeh2 😩

5y trước

hihihihiii tu la pgorbann seorg ibu

Utk pengalaman sy la kan. Yg jadi puting luka tu sebb anak hisap puting saja. Sepatutnya kena hisap keliling aerola yg hitam tu. Sy masa bg penyusuan pertama luka,lpas tu nurse ajar cara betul tekap mulut baby kat aerola tu terus puting tak luka dan tak bdarah.

5y trước

btol jgk....

sma lah.. sy pun prnah luka masa awal2 bg anak susu. sbb anak sy kena kuning, masuk wad. sy susu kan dia bnyak2. skjap2 susu. smpai puting pun luka. luka tetap bg susu jg. sediih 😭. tp sy tetap brtahan n kuat demi anak. lama2 smbuh jg sndri.

5y trước

sy pon tgh cbe brthan jgk niiii.... ksian tgok die lapar

wsalam..bby boy sy..puting sy luka..tp sy biarkn susu mngalir kne kt luka tu..dy sembuh sndiri.. klo nk cpt blh je cuci dgn air suam..

5y trước

susu sis byk k? mngkin ank xpuas mnyusu mnyebabkn dy asik nyoyot kuat..sy alhamdulillah skrg dh xluka..bby cpt knyng..🤣🤣🥰

Sis titik air Susu sis kat puting yg Luka Tu .Isha allah lega.. pglaman Dr kakak n kwan² sya..mujarap..

5y trước

hak ah sy mmg tgh buat mcm tu jgk

Mmg sis..sbb gusi bby tajam.. Dn selagi bby mnyusu ssh nk baik..mkn mse sket...llme ok la tu...

Sis boleh try guna ni. Nipple shield

5y trước

oohhh... ok2 tq

Pump je dulu sampai puting ok. Mmg mcm tu