Nak bagi ke tak?

Saya Baru je bersalin last year. Now baby da bum-bum Sampai some of baju and pampers tak muat. Kebetulan pulak, biras baru melahirkan baby Feb.. ingat nak bagi la pack pampers Size s drypers & molfix (2) yang belum buka tu bagi kat baby, Sbb sayang Jgk simpan tak guna. And few baju2 and rompers. Baby saya 3m da 7kg. Mmg kena pakai baju 9m above. So saya dr cyber ni balik la melawat la biras ni di kampung.. So hadiah2 ni saya simpan dalam kereta dlu, fikir nak balik nnty baru keluarkan n bagi. Tapi unexpected, biras ni demanding Jgk ya.. tgh saya tgk baby, adik dia dtg. Dia suruh adik dia ambik gift2 org hadiahkan kat baby dia, yg brand2 murah mcm shower set anakku,pampers pet2,drypers. Yang dia nak pakai hanya offspring n applecrumby je.. terkemam mulut saya nak tergelak pun ada. Terkedu pun ada. Cuba kalau saya keluarkan gift awal2 bgi dia tadi. For sure dia bg org lain Jgk Sbb xsama standard dia. Hm entah la. Nak kata dia berkemampuan tak Jgk.. nak bgi baju yg saya beli kat Shopee tu saya pulak rasa malu.. So saya ajak suami balik cyber semula. Suami pun ada tanya knp xbg hadiah. Tapi saya cuma ckp xperla. Mungkin rezeki org lain. Kita bagi duit je hadiah baby.. dlm kereta tergelak,n terpikir, aku ni ddk bandar, asal bandar, keje selesa, tapi anak pkai baju Shopee pampers pun murah apatah lagi shower2 cuma brand kt kedai2 rumcit boleh dpt. Kedekut untuk future anak2. Sbb bila nak pakai branded sgt ni bukan keperluan pun.

36 Các câu trả lời

itu bukan demand itu xreti bersyukur. anak sy bersalin hospital bg pakai huggies organic ke apa tah. masa discharge pun dia bg 1 bag pampers tu. personally sy belikan pampers offspring. kawan2 bg hadiah ada brand huggies, drypers. biras bg balance pampers yg samples dia dapat ada pet pet, huggies, drypers, mamypoko. semua tu. SEMUA saya bantai pakai je dekat anak sy sampai habis. bila dh habis sy baru guna offspring yg sy beli. umur anak 2 tahun lebih nak dekat 3 tahun offspring mcm dh xsesuai dgn dia. xtaulah sama ada quality offspring dh xsama mcm dulu atau quantity kencing anak dh melampau so offspring tak dapat tampung. so sy try and error beberapa brand than stick pada applecrumby pula sampai skrg umur 3 tahun. point dekat sini nak cakap apa saja pilihan kita nak bg anak pakai terpulanglah tp jgn sampai kita ni kufur nikmat dan tak hargai pemberian org.

Memang wujud orang macam tu. Tak pelik pun. Yang patut difikirkan kelangsungan hidup lepas tu. Ajar anak anak dengan sesuatu yang mewah but beyond our capability tu something wrong. Kita bersangka baik jelah dengan setiap orang. Lain orang lain cara didikan. Dalam kita dok sibuk dengan hidup orang lain, jangan nanti hidup kita 2x5 macam dia. As long as anak2 kita mendapat didikan agama sebaik mungkin, jadi manusia berguna, ada makan minum yang mencukupi, cukup pakaian, tak menagih simpati orang. Saya pun tak terjebak dengan golongan macam ni. Kita sangka yang baik2 jela. Menjadi positif tu lebih senang dari jadi orang yang negatif 😂.. tak sakit kepala. TAPI, tak semua barang murah or mahal tu sesuai dengan anak. Apa yang penting, bahan2 tu sesuai dgn kulit anak kita. Tak menyebabkan alahan or luka or rosakan kulit anak. Pakaian pun sama. Even susu too. Just live our life as our will is better..

2y trước

setuju dgn pendapat puan🌻

Demand je lebih. Nak up market sangat. Kita ni diajarkan utk bersyukur pemberian org. Pampers mahal tak semestinya ngam dgn kulit anak. Pampers yg murah ada je sesuai. Ipar saya tu anak dia diajar dari kecil barang yg biasa je. Sampai skrg tak memilih, elok alhamdulillah senang sangat jaga. Jenis tak meminta punya budak cite dia. Dulu saya sebelum beranak nak anak mewah-2 baju beli mahal mcm kt cotton on, h&m, mothercare semua lah yg branded. Tapi lepas beranak tak kisah dah haha semua balun shoppe baju comel laktu. Kena pulak atok nenek dia rajin belikan online baju, ah bedal aje. Bila ditengok comel juga anak aku ni shoppe pun shoppe lah. Kena dididik anak dari kecil secara sederhana biar dia hargai even murah benda boleh pakai lama sedap pakai tu je

bagi isu beli barang ank2 tu sy taknak komen sbb yg tu pilihan dan selera masing2. tapi saya tertarik la dkt part yg dia memilih hadiah2 tu. haha mmg betul lucu kat situ. nampak seolah2 dia tak hargai pemberian org . sy la sbg ibu kalau org dtg melawat sambut kelahiran ucap tahniah pun sy bersyukur sgt sbb ada org nk kongsi kegembiraan. apatah lagi kalau org bagi hadiah. kalau saya mmg sy appreciate la tak kisah jenama mahal murah pakai or tak pakai saya appreciate. kalau sy jadi awk pun saya tak bagi hadiah saya 🤣🤣🤣🤣 mmg sy bagi duit je la pandai la dia pikir nak buat apa 🤣🤣🤣

2y trước

Kan... Setuju komen ni. Kita hargai pemberian orang.

Pelik2 mak2 yang tak ukur baju di badan sendiri ni. Saya baby pakai branded juga tapi even orang hadiah kan baju sepasang rm10 pun saya ambik dengan senang hati. Nama lagi hadiah, orang bagi dengan ikhlas hati nape nak memilih. Jangan sampai tuhan uji dengan kesusahan baru nak tersungkur ke tanah😅 bukan setakat yang murah, ada jiran bagi baju anak2 dia yang dah tak muat pun saya pakaikan lagi baju tu untuk baby saya. Asal sedap mata memandang lagi. Bukan dah koyak rabak.

2y trước

betul tu awak. baju yg jiran2 bg (bukan baru) boleh buat top up bila keadaan memerlukan. skarang musim2 hujan nie baju baby pun x kering ada la juga baju extra nk pakai.

takpe sis jual je balik pampers dlm group taman rumah sis ke apa. haritu sy pon jual je balik pampers extra belum buka. sbb anak sulung dah diapers free. jual dlm group rumah sy. ada je jiran beli pampers. jual pon sbb nak tgu bby besar lambat lagi. gap jauh. hahaha tak tau la nak kate biras sis tu camne. probably dia nak sedekah gift anak dia sikit dekat adik dia juga kot. ok je tu sis bagi hadiah duit.

anak sy mmg pakai mamypoko airfit spi setahun lebih.. sbb kulit dia sensitif.. try pakai brand lain, dia jd merah2.. try mcm2 brand smua xleh.. mmg belanja besar kt diapers dia.. tp nk wat camner kan, kesian jika dia x selesa n ruam. dh besar dkt 2 tahun br tukar mamypoko biasa.. tp baju smua sy bli shopee jek 😆 jadi maybe cousin sis tu anak dia pon kulit sensitif kot,cru yg xleh pakai brand lain tu.

Saya pun akan malu juga nak beri orang jika terdengar sebegitu. Tapi nak tetapkan hati, bila dah niat, bagi je lah... Lantak pi lah dia sorting apa yg dia nak dan apa yg dia tak nak. Tapi tindakan puan pun ok juga, gantikan apa yg dirancang nak beri dgn sesuatu yg bernilai juga. Yg penting, Mudah mudahan Allah terima amalan kita (sedekah / beri hadiah). 🥰🤲🌻

Point dy satu je kat sini. Hargai pemberian orang, tak kira mahal atau murah. Masa sy lepas seminggu bersalin, ramai yg dtg ziarah wlupun kita tahu kita penat, tapi kita tetap layan tetamu dgn baik. Sebab apa, tu salah satu sunnah nabi. Lepas tu, hargai apa yg org bagi. Nak guna ke tak guna ke, terpulang. Adab dengan orang kena jaga. 🥰

Mungkin kulit anak dia sensitif.. macam anak saya ade sesetengah diapers buat kulit anak saya keluar biji² macam ruam² putih.. mandian dia pon sesetengah sabun buat kulit dia naik ruam.. macam saya kalau saya beli apa² lepas tu x sesuai dengan anak memang saya bg free je kat org, simpan pon bukan boleh pakai 😁😁