Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Các câu trả lời

i don't who you are sis tapi sy harap Allah swt permudahkan urusan u. if u terdetik nak gugurkan sbb bukan masalah kesihatan, just minta tuhan detikkan hati u lg untuk lebih hargai apa itu anak wlaupun anak tu bru umur 1 hari dlm rahim. bab rezeki yess kita semua sbnrnya sama je, ada gaji bnyk tp sbb commitment sama je level dgn gaji 1k. hjung bulan kuis2 cari duit utk survive hari esok. if you believe you cannot go through this, seek help. cari saranan doktor, financial people yg boleh assist you. sbb bukan saja2 Allah swt tiupkan sesuatu dlm rahim seorg ibu. sbnrnya ia tepat je just kita mampu ke tak nak ambil cabaran tu. cuba jgn fkirkan your past, think about future. mana la tahu bersalin ehh ehh tak pyh teran dh keluar baby, who knowsssss. mana la tahu husb u tak perlu outstation dh then dia yg akan tlong u dlm besarkan anak 1st then you can focus on 2nd child. who knowssss. i believe there is some good parts from what you have so worried about. just ambil nafas skejap, tenangkan diri then cuba ambil the good parts apa akan jd in your life from your pregnancy ni instead of you fkir bnda2 negatif. okay mommy. i doakan u.