Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Các câu trả lời

Jangan sis. Susah2 sis, ada yg lg susah dri sis tp tak decide utk gugurkan. Mcm sy, 1st child umur 7 tahun. Skrg sy tgh preg 11w. Msa 7w tu down sgt bila tahu. Apa lg support sistem sy membantah dan tak nak juga. Alasan sbb kwgan. Hsbnd sy sdri bekerja gaji 1300+ lps tolak kwsp. Expenses, sewa rumah,kereta, motor, keran & lain2, saya boleh agak bersih yg tggal utk sbulan cuma 400 tak termasuk komisyen yg msuk tgh bulan. 400 tulah utk belanja dapur myk keta motor smua dgn ekonomi skrg. Tp sy bekeras xnk gugurkn sbb sy takut berdosa dn dpt balasan ssh mgandung d masa dpn. Lgpn insyallah sy yakin tuhan tak bagi sy rezeki anak kalau dia tau tak mampu dn akan sshkan kami. Insyallah sy ykin anak akan bwa rezeki dn kkuatan utk sy. Anak sy yg 7 tahun happy sgt. Dia paling happy dn tak sbr tggu adik dia keluar. Sy sebak sbb suami msih denial dan hbungan kami jd smakin renggang skrg. Sy tk dpt pn princess treatment smasa mgandung😢 tp tk pa sy kuat demi anak. Slgi boleh jgn gugurkan ya sis.