Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Các câu trả lời

Doktor yg beretika, tak akan sesuka hati layan pesakit nak gugurkan kandungan selagi tidak memudaratkan pesakit itu sendiri. Puan risaukan masa hadapan ni... Better jumpa kaunselor OK. Dah bincang dgn suami ke apa yg puan kongsikan ni? Suami cakap apa? It's OK, deep breathing, ambil masa bertenang fikir elok2. Saya harap puan terus bertenang dan jangan berlumba2 nak anak sulung macam ni anak macam tu. Tertekan pada puan nanti. Steady2 aje. Mudahan puan teruskan kandungan dgn baik dan tenang, sihat mentally dan physically serta dikurniakan zuriat yg baik sihat dan wal afiyah.

owh my god gaji 10k pun x mampu awak? bygkn yg gaji 2k anak rapat2 & decide utk teruskan kehamilan? Shame on you.. X bdosa klu gugurkan kndungan klu kena rogol.. Ni sah2 bdosa.. Klu org nk kecam saya sbb x memahami/kasar/x btimbang rasa saya x kisah.. Apo tnye psl gugurkn kandungn dlm grup keibu bapaan? xde common sense ke? owh lpe klu anak sendri pun tpikir nak gugurkan ape lah sgt nk pikir psl kwajaran post psl isu gugurkan anak dlm group nie kan? Ok bye!

2mo trước

mak bapak sy lg tk kerja berniaga je income kdg x msuk ayah 52 mak 43 tp anak 10 org , ha terfikir tk mcm mn bongsu bru setahun ?? kami percaya dgn rezeki Allah..gugur tu lagi berdosa :)

sis u dulu nak dpt baby pun lambat , bila dpt baby 2nd u nak gugurkan pula dan benda tu kalau u islam HARAM hukumnya , bila rezeki yg dh diberi ditolak dgn perbuatan haram adakah sis akan rasa lega lepastu , byk2 la istighfar sis , saya rasa yg mommy ttc dkt dlm ni saya rasa sedih dorang baca yang senang mengandung senang2 fikir nak gugur , terpulang la kalau ada yg nak kecam tapi ramai dkt luar sana teruskan pregnancy walaupun gaji sikit sbb anak tu rezeki bukan hanya harta benda saja rezeki.

Salam sis..sy da bca smua komen ibu² dn juga komen balas sis. Jadi nya pndapat sy...sis merancang tapi Allah jua sebaik² perancang. Dduk la di tikar sejadah..sujud la pada Nya..menangis la semahunya pada Dia pencipta kita. Insya Allah awak akn tenang selepas itu. Bersyukur la dgn ape yg awak ade skrg ni..Awk sihat msih muda dan berkemampuan. Takot nya bila awk bnh 1 nyawa yg tidak berdosa bkn sebab sakit atau mengancam nyawa awk..Allah tarik balik sgala nikmat yg awak ade skrg ni..nauzubillahhiminzalik..

Nasihat sya sis,syaa tahu sis x bersdia lagi sya pun perna alami benda yang sma tapi sis sy mohon sis teruskn sja pregnancy sis..sbb anak ni memang dirancang untuk kita..walau mcm mna pun kita merancang tapi rancangan Tuhan yg trbaik buat kita..sis ingt shja 2 thun menunggu zuriat itu mcm mna?rsanya sakit kn..bgtu la juga org lain tpi knpa sis tiada rsa brsyukur?x apa sis prcya lah apa yg kita rasa kurang dan x mampu..pasti Tuhan ckup kn..jngn lupa kita manusia hnya smntara d dunia..

Berdosa sis kalau awk saja2 nak gugurkan ank tu lagi pun awk mampu bukan tk mampu , ank tu tk ada dgn sndirinyaa kalau awk laki bini tk buat dia ! Tk kira dah ada roh ke takde roh ke kalau saja2 nk gugurkan atas sebb tk ready memang berdosa lah ko laki bini . Time buat tk pikir plk bila dah mengandung tau plk nk gugurkan lah tk ready lah apa punya otak lah korang laki bini ni ! Aish aku tkleh lah emo sgt main dgn baby2 ni . Ank tu tk berdosa tiba2 engko nk buang dia

Sy pn tgh preg ank 2nd.Ank 1st bru masuk 1thn.Awl2 thu preg down mngis truk jg ckp xnk ank ni sbb xboleh nk trima lgi dgn fkir psl financial lg fkir kepenatanan fzikal mental dll lgi. Daybyday sy brlapang dada trima rzeki yg xdsangka ni driNYA,Alhamdulillah xsbr nk pluk si kcil ni. Psl duit ckup ke x sy serah pda DIA yg mntukan rzeki kmi sklurga. Btw gji husb xsmpai 2k pn. InshaAllah smua akn baik2 ja,Aminn🤍 Smoga sis pun kuat tabah hdapi ujian dri DIA. 🤍

gaji 10k+ tk mampu🥹 ..saya ank rapat dua org..sorg 1y7m sorg bru nk msuk 2 bulan ..suami sy keje sorg gaji tak tetap around 1200-1500 ... alhamdulillah selagi kita percaya dgan rezeki allah ada je rezeki...tak prnh lagi smpai ank tkde susu pampers...dahulukan keperluan dri kemahuan haram gugurkan kandungan tanpa sebab yg btul2 munasabah haram jugak tidak percaya rezeki dri Allah

x mampu berkata2 tp cume nk ckp sikit je..sis mampu lg nk tanggung second bb kan..rezeki bb pun dah tertulis.sis pun sihat xde prob.gugur pun klau d terima sbb prob kesihatan.ank pun rezeki..wlau x d rancang..klau x rancang btul2 pun bb x salah.awk refer jelh org y blh d percayai ..sbb mmg xberani n x sampai ati wlau janin tu blm d tiup roh.sbb sakit perit kehilangan keguguran tanpa d rancang pun dah sedih

jangan takut pada rezki sis... tiap apa yg kita rancang baik lagi rancangan yg Allah dah tentukan... percaya la sya pun pernah alami ape yg sis alami mse ngandung ank no3.. bahkan sya lagi suami gaji 1200 sya gaji 1500 mne nak bayar sewa rumah, kreta, mengasuh anak tpi Alhamdulillah anak yg dilahirkan akan ade rezki anak tu... insya Allah yakin percaya dengan rezki yg Allah nak bgi buat sis...