Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Các câu trả lời

Gini la, nak buat keputusan mcm ni tak sepatutnya awak tanya pendapat org ramai. Kena ddok bincang dgan husband sendiri, then buat keputusan. Issue ni sensitif, and of course org takkan setuju awak gugurkan baby awak. Sbb perbuatan tu boleh jatuh haram kalau salah niat, then kalau ada org setuju dah jadi subahat kongsi dosa sama sama. So better awak bincang dgan husband sahaje

Bagi saya, kalau Allah dah hadirkan zuriat itulah tanda rezeki. Berdosa sis gugurkan kandungan walaupun masih belum ada roh. Inshaallah ada rezeki lepas ni. Percaya je aturan Allah. Jgn gugurkan ya. Mcm saya pun sama jugak. Masa pregnant x bekerja. Husband je yg kerja. Masuk 4 months preggy alhamdulillah rezeki mencurah curah, dpt kerja + saya tgh sambung belajar

pernah dgar tak ada sorg ni dia ikat after dah ada dua org ank ..dia rse dua tu da ckup n takut tak mampu ..end up Allah tarik dua2 anak dia n dia da tk boleh ngndung ..so bersyukur la dgn rezeki sblum menyesal dia kemudian hari ..setiap apa yg jadi ada hikmah ..kalau awk decide gugurkan maksudnya awk tk percyakan rezeki dan takdir Allah

yakin lah anak tu anugerah Allah..yakin lah jugak dia datang dengan rezeki..sy anak 5 org..suami ja kja. dia x izin sy kja..sbb dia cakap dia mampu. duduk Umh jaga dia dgn jaga anak5...xpnah lg ada hari yg x mkn nasik ... walaupun kja buruh ja...baby tu dh hadir dlm rahim awak..emmm xtaw la sy..sedih bila fikir balik🥲😔

Jng gugurkn Saya ada kwn ank dia dtakdirkn rapat.. Dia decided gugurkn alasan kwangan Kuasa tuhan dia gugurkn dan lgi sempit kewangan diorg.. Jng ambik keje tuhan pemberi rezeki Bringat lah lps ni klu x bsedia pakai perancg Tp dah takdir no 2 ni Teruskanlah.. jng meyesal kemudian hari

sy masa mengandung anak nombor dua, yg sulung baru umur 3 bulan.. Alhamdulillah rezeki dari Allah. Gaji suami pulak tak menentu kadang seribu lebih, kadang tu lima ke lapan ratus tpi alhamdulillah Allah cukup kan rezeki kmi.. Syukur je apa yg Allah beri.. skrg dah 4 dan 3 tahun.. tggu anak yg ke 3 lagi..

anak lahir bersama rezeki dia walau gaji mak pak sekarang 500 sebulan, gaji 50000 pun tak menjamin cukup kalau sendiri fikir dgn kepala sendiri. kalau tengok sebagai org beragama insyaallah tak perlu risau bab rezeki. kerja kita usaha je.

sama. nak dapat anak kedua jarak 8 tahun dgn si sulung. yg ni preggy yg ketiga , yg tu baru 1y11m.. dia menyusu badan lagi . letih tu memang sgt, tp tu la.. rezeki ni jgn la kita tolak, nanti kita menyesal.

i baca all komen and ur respond tu. i percaya now u serabut and u overthinking. pendapat i u patut bertenang ambil masa pikir masak2. cuba berfikir jauh and dalam keadaan yg bertenang and heart to heart dgn pasanagan

2mo trước

😭 ya maybe saya mmg perlu lebih byk masa utk berfikir sambil menangis nih. Lemah betul rasa ni. Skrg ni rasa takmau lagi. Susah nak embrace hidup ni. Husband jenis byk diam dr ckp kalau bab2 emosi ni. Sedih sy, yg susahnya ni sy. Yg mati nk melahirkan and menyusukan pun sy😭

To me, tak kisah gaji bulan 10k, 20k, 30k atau so on, money will never enough. You forever takkan rasa cukup and feel financially ready. It's a blessing to have baby. You should keep it :)