Kuning anak

Salam semua mommy, nak tanya. Ada tak cara atau tips untuk hilangkan kuning anak? Anak saya dah 7 hari, bacaan kuning 14. Anak saya fully susu ibu. Berat badannya naik, saya memang bagi anak menyusu tiap 2 jam. Tapi bacaan kuning tetap menaik. Taktahu dah cara apa lagi, sebab doctor suruh bagi susu ibu tiap 2 jam.

29 Các câu trả lời

baby saya prolonged jaundice sebulan. saya hanya bagi susu badan sebab anak saya tolak fm. susu badan saja dia nak. saya susukan setiap 2jam walaupun penat. saya perah susu bg dlm botol sbb nk tgk dia minum berapa Oz. saya benarkan mak saya mandikan baby saya dgn apa saja mandian asalkan BUKAN BAGI MINUM. mcm2 mak saya bg mandi. air daun kucai, air herba cina, dukung anak, air cap badak dan last sekali air paip suhu biasa x campur air panas sbb kuning sifatnya panas. air2 yg saya listkan tu mak saya rebus dulu dan sejukkan suhu bilik dulu. mandi takpe sis TOLONG JGN BG APA2 UTK BABY MINUM. kalau doktor suruh ambik darah utk cek fungsi organ lain, saya suggest turutkan saja. kita pun akan lega kalau dpt tahu sebenarnya xde masalah apa2. baby saya 2x ambik darah mmg result semua normal. jadi doktor simpulkan baby saya breastfed jaundice. maksudnya susu badan saya belum serasi dgn anak tp disebabkan berat naik, baby aktif dan kerap berak so doktor tak risau. hari ke 29, baby saja discharged jaundice. keep strong mommy!

wasalam terus kan menyusu sis anak saya pun kuning mcm mcm try alhamdulillah 1minggu ja kuning dah tak Ada.. mak saya rebus bagi mandi air dukung anak esok tu try bagi mandi rebus daun kucai esok tu try mandi lemon esok tu try mandi teh uncang alhamdulillah p klnik doctor ckp tak ada kuning langsung kulit anak dah mcm kita biasa.. sis jangan makan halia,lada atau apa apa herba tungu sampai anak hilang kuning sebb herba tu anak naik kuning tinggi .. teruskan menyusu badan bagi anak susu setiap 1jam ..jangan makan kobis boleh buat kurang susu badan jangan stress nanti susu tak keluar apa apa pun tahniah selamat berpantang sis 😊😊..

Ada. Caranya hanya dengan memberi baby susu badan atau susu formula (jika Puan ada masalah kesihatan sehingga tidak mampu mengeluarkan susu badan) . Kena ada jadual penyusuan yang ketat iaitu beri susu setiap 2 jam, untuk bayi membuang dengan lebih kerap. Jangan sesekali beri baby minum atau makanan selain daripada susu badan/ susu formula walaupun setitik, sesuap atau buat rasa. Baby saya prolonged jaundice 2 bulan. Itu sahaja yang saya buat. Saya sentiasa set kan alarm every 2 hours untuk menyusu. Betul lah saranan doktor tersebut untuk beri susu ibu.

Dlm experience sy, yg buat cepat bacaan kuning turun jika baby kerap membuang. Utk baby kerap membuang baby kena kerap menyusu. Kalau baby tetidur lebih dari 2 jam pelan2 bangun kan baby. Ibu tdk perlu bagi apa2 pun yg penting susu ibu atau formula jika tiada rezeki susu and baby kerap membuang dan kencing. Itu saja. And jgn risau kalau bacaan lambat turun. Keep on bagi susu. Kalau ibu ada susu badan bagi je susu badan jgn bagi formula nanti kacau penghasilan susu ibu.

Sblm nk besalin.. Dlm kndungan 8bulan..siibu bole amalkan minum susu kambing.. Lps bsalin siibu makan buah n sayur y byk.. Cth buah anggur hitam hijau.. Jd susu akn ad zat nya.. Kerapkan je mnum susu 1jam ke 2jam skli.. Bia bby kncing berak byk tu sgt3 bagus.. Jgn suap ap2 pd ank slain susu bdn.. Then siibu mnum air kundur..

Salam sis, boleh try cara ni, beli sengkuang cina, pastu lenyek ambil air sengkuang cina dlm 1 sudu besar, bg anak sis minum ☺️ insyaAllah kuning kurang nanti, saya dan adik beradik dulu semua kuning tinggi, ibu kami guna cara ni, bg minum air sengkuang cina pastu bg mandi dgn air kucai ☺️

2y trước

Boleh je, bkn bg minum banyak, cuma satu sudu je, saya adik bradik dulu semua ibu kami gunakan cara yg sama, Alhamdulillah kuning turun, ni petua dari ibu saya, kak ipar saya pon guna cara yg sama bulan lepas dya bersalin anak dya kuning tinggi, Alhamdulillah jgk turun dh kuning anak dya ☺️ tapi saya cuma share tips untuk turunkan kuning untuk sis yg bertanya, tiada unsur paksaan pon untuk ikut atau tak ☺️

tahniah sebab menyusu badan. teruskan penyusuan badan sebab susu ibu sangatlah berkhasiat yang tak ada dalam mana2 susu. kuning tu normal, bacaan dia akan naik dan turun. jgn panik dan jgn tambah dengan susu formula lain. menyusu setiap 1-2 jam atau ikut demand baby nak sekerap mana. jgn lebih 3 jam tak susu

Selain bgi susu,awk boleh try cari akar seruntun..batangnya mnggerutu,cri yg fresh,belah sikit ambil getahnya sapu kat tapak kaki baby,insyaAllah bleh mmbantu..pakai sarung tgn atau lapik apa2 sbb getah akar tu pahit..ada lg satu cara tradisional,tp sy lupa..awk boleh cuba dulu akar seruntun tu..

Utk saya, susu badan kena + susu formula jgk.. Kena kerap mnyusu... Titik kan susu kambing asli kt mulut bby.. 2-3 titik je.. Pagi² mandikan daun kucai rendam dlm bath tub... Jgn makan jamu, kunyit, lada hitam, halia smua tu dulu.. Sy tggu 1bulan baru boleh makan jamu...

Teruskan sis, pengalaman saya bila campur2 susu formula dgn macam2 petua untuk bagi jaundice turun baby saya jadi berak berdarah. Infection di usus. Admitted nicu. Jadi saya teruskan saja breastfeed macam biasa selepas itu. Day 58 anak saya bebas jaundice.