Prolonged jaundice

Apa tips yg betul2 berkesan untuk hilangkan kuning ya? Anak sy dah lebih 30hari kuning bacaan dalam 100lebih. Dah bagi susu badan setiap 2 jam. Cuba utk campur fm tapi belum jumpa susu yg sesuai dengan anak. Checkup hospital pun dr cakap bacaan 100lebih tu tak tinggi tapi kita sebagai ibu mestila risau tambah2 setiap kali checkup ambik darah anak dekat urat. Bila tanya dr tips utk turunkan kuning dr just cakap kerap menyusu. Kdg2 sy menyusu terlampau kerap sampai anak jeluak terlampau banyak. Dah buntu ni kesian anak tak sembuh lagi

14 Các câu trả lời

hi mommies saya ank pn prolonged joundice 1bulan anak saya dh “graduate” 19/8 isnin lalu ..bacaan 87 tapi doc ckp tak payah pgi cek dh sbb dh kurang .. agak lamanya 1bulan ,2minggu mcm2 sy buat mandikn ank air kucai, mndikn dgn belimbing buluh dah beli ubatmndi kuning dekat shoppe , makan anggr hitam ,susukn ank sekerap2 nya alhamdulillah makin turun tapi lps tu doc suruh ambil drh n kencing ank , repeat lagi 2minggu saya dh tk buat semua tu just focus susukn ank , mommy kena bnyk brsabar tau n ikhtiar je utk turunkn kuning bby inshaaAllah turun jgk tu kuning ank

Hi anak saya pun prolonged jaundice dlu. Now dia besar dah 2 tahun 5 bulan Alhamdulillah. Masa dia kena kuning lama tu memang risau. Macam2 petua saya buat, kecuali letak dia kat lampu biru tu, sebabnya saya tak buat, sebab nurse gn doc xbagi. Dia kata kuning anak saya tak terlalu tinggi. Kesian kita ni tengok sikit2 anak kena inject ambik darah pe semua. Lastly cakap dengan doc, supaya dorang bagi solution. And finally doc dh putuskan prolonged jaundice and xde risiko apa2 and xperlu dh dtg ambik drh lg..🫰🏻

1mo trước

Sy pakai nahla balm mmg baby kuat berak tapi kuning masih belum bawah 100. Makin naik pula

Kalau susu bdn saya sarankan sis jgn makan masakan yg ada HALIA,LADA,BAWANG PUTIH utk sementara waktu..tidur jgn tutup lampu 24 jam buka..baby siang pakai barut dan pampers kurangkan tutup dgn bedung malam pown sama pakai baju yg tak panas bby jaundis tak boleh dalam keadaan panas..mandikan dgn air kosong biasa shj tak payah campur rendaman apa @ air suam pown tips ni menjadi utk anak saya sis cuba try 😊

ank² sya semua prolonged jaundice sya darah O suami pun darah O,2bulan baru hbs ank ke 3 sya skrg 2bulan 19hari masi jaundice last cek 140,kena ambik darah kali ke 4,sya pun bagi campur tapi ank tk suka sngt susu fm,cuba susu lactogen rsa bnyk org guna susu ni untk turunkan jaundice ank sya turun juga sbb dia g6pd kuning turun naik,harap² semua baik² saja nnti ambik darah lagi

anak saya prolong juandice dekat 2bulan anak kalini discaj tsb monitor, last ambik hari ke50 bacaan 96. Doc ckp dh tak perlu ambik lgi sbb nanti turun sndri & badan pon dh nmpk cerah. tak buat apa mmg bgi susu badan je laa,sy cuba juga letak getah bakawali di tapak kaki baby...selain tu tak de bgi apa". ibu jgn stress sgt nanti susu kurg

anak sy pun prolonged jaundice..sekarang dah 2 bulan lebih..setiap 2 minggu kena ke hospital amik darah..kuning dah drop ke 33 tp sebab last time dia kena +covid,so ada infection sikit..

haiii....mummy cuba amalkan makan buah anggur hitam yg panjang atau yg bulat tuh, tapi yg hitam lah, insyaallah baby akn kerap membuang

Hi mommy. My baby pun currently prolonged jaundice. Harini hari ke 30.. masih lagi kuning... doc pun cakap kerapkan susu je😢

mgkin ank prologue jaundice..ank sy sebulan lbh aritu kuning masih d dada..lame2 ansur ilang..ambik darah semua ok je

cuba mandikan daun bunga raya ank sy pun prolonged jaundice jg sis tinggi dkt 300