EXCITED TERLEBIH??

Salam mommys... Nak tnya kan mcm mana rasa sakit nk bersalin tu yer... Kite first time.. Ttc 5years..skrg bru lekat.. Dh 34mnggu..nk tw sgt mcm mna rasa sakit tu.. Maaf la klw soalan ney mnx kna kecam.. Kite nk tnya soalan dlm ney pown tkot.. Bnyak yg kna kecam je.. ?? Klw mommys yg ade pngalaman bleh x share rsa sakit tu...dh google tp ntah la xbrapa fhm.. Lg pown sbb pnh jadi kt owg kg dia nk bersalin tp dia tahan sakit kt rumah x pegi hspital end up kna ceazer sbb jantung anak dh drop.. Mngkin dia pown xtw sakit yg btol2 kna pegi hspital.. So saye risau mcm tu.. ??

32 Các câu trả lời

Kalau pengalaman sis beranak kn 3 org ank mcm ni.. Anak 1st - takde rase sakit - just rase denyut2 sometimes kt pinggang - tp kaki da bengkak myb sbb slalu turun naik tgga tgkat 4 - kwn2 tegur prot da nmpk ke bwh sgt - due 17/11/2011 tp 10/11/2011 suami bwk g hspital sbb kwn ckp jom la g hspital cek sbb tgk prot da ke bwh sgt even sis xde rse skit pn - g spital doc ckp jln da bkak 1cm trus admit ward - around 4-6 am 11/11/2011 start contraction kuat - pkol 8pagi msuk lr pkol 10am 11/11/2011 kluar puteri sulung sis.. kecik je 2.3kg Ank 2nd - takde sakit jgak - due date spttnye 6/5/2014 - tp sis da berdebar da dekat due date tp xde tnda2 nk berank sis gamble je pegi spital cek.. - doc selok ckp da bukak jln 2cm trus admit ward 3/5/2014 - mlm nye bru kluar tnda lendir cmpur darah n start contraction - 4/5/2014 kluar la seketol putera ke2 sis 2.55kg.. 6mnit je duk lr die da kluar senang yakmat Ank ke3 - ank yg ni ank special..1st time rse pecah ketuban sendiri waktu subuh -due date 26/4/2016 tp ketuban da pecah 18/4/2016 then jln da bkak 3cm - sbb da leaking doc xley tggu 19/4/2016 @ 8am doc induce pksa jln bkak.. skit yakmat kne drip induce tp sronok nye ank da kluar kepala sis xrase skit lgsg sbb sibuk dgn skit kt tgn kesan ubt induce msuk ikot tgn.. - 19/5/2016 @ 10am kluar la puteri ke3 sis 2.45kg Alhamdulillah ank 1st je jahit, ank ke2& ke3 xde jahit myb sbb ank2 sis kcik je hihi

4y trước

Alhamdulillah.

Klu ikut pengalaman sy (tp setiap kite badan lain2 ye) Baby boy : akan ade show.. biasa sy akan pecah ketuban.. mcm air kencing tp yg xleh nk tahan2 kuar nye.. pastu stat kontraksi selang setiap stgh jam.. 15 min.. n sekata je.. ms ni sy dh standby, mandi2 n sedia ke hosp Baby girl: biasa nye sy akan ade kontraksi je.. rs cam senggugut n sakit pinggang tu.. sy akan ke hosp bile sakit tu sekata setiap setengah jam n akan makin less minit.. jd 15 min.. n seterusnye.. Antara tanda2/show nk bersalin yg lain akan ade darah campur lendir kat panties.. n kontraksi ni rs dia mcm sakit senggugut.. sakit pinggang n ade rs sakit kat bhgn bawah kite.. ms tu rahim mengecut n otot2 bersedia utk proses keluarkan bby secara berperingkat.. Harap menjawab soalan 😊😊 (Boys - 4 Girls - 2 n bakal bersalin bulan May 2020)

4y trước

Xlama dh tu.. Mnx sis mudah brsalin nty.. Best nyer dgaq owg nk bsalin.. Hihihi..

Stiap org lain rsa sakit contraction tu.. Sy pula Ank first - sakit pinggang yg amat..smpi perut berkeras2..lpas tu sakit dalam 3 minit..3minit lg ok x sakit..p hospital dlam kul 5.40 am..cek jalan da 6cm..pkul 7 pgi nurse tlg pcahkn ketuban lpas tu bukaan 8cm da sy teran sbb x tahan da..bby pmpuan kluar 8.15pagi 3.7kg masa 39w 5d Ank kdua - pagi tu shoping lagi dgn ank sulung..ptg tu makan kacng bendi macam tai2 ja mhu bsalin hihi..ok jam 9mlm sakit perut sbb cerry berry mmg lbih 10x da masuk kluar toilet mlm tu smpi mmg xda da yg mau d buang..bawa hsbnd g hospital cek jalan da 3cm kna admit ward..sy x mahu.jd blik ruma tu mkn kurma n jalan2..dlm kul 6am pegi blik hospital cek jln 5cm da..doc bg pecah ketuban kul 8am tp smpi kul 12.30pm sakit xdaa relaks ja..last2 induce bgi buka jalan.kul 2.30pm kluar la bby boy 2.85kg masa 38w2d

4y trước

Saye igt sakit tu sume sama.. Snang nyer sis bersalin.. Sronok dgaq.. Wlwpown xtw sakit yg mcm mna.. Hihihi.. Saye pown dok mnggu je ney.. Dh 34 mnggu....dok tggu jgk sakit cntraction tu.. Tp tu laa xrti nk beza sakit nye mcm mna..

8 April 19 Ni pengalaman saya. Pada mula nya tak sakit langsung. Air ketumban saya pecah. Tak de rasa sakit or apa langsung. Lepas tu saya prgi hospital. Bukaan baru 2cm. Check in kul 9 mlm lebih. Time tu tak sakit pun. Tapi saya banyak makan & brjalan 9 April 19 After kul 3pagi sakit dia memang tak boleh bawa bincang. Duduk tak boleh, baring tak boleh. Semua tak kene time tu. Sampai bersujud dah dekat lantai hospital. Kul 7pgi saya masuk ot & amek epidural. Kul 9pgi lahir la budak comel. Baby girl Kesimpulannya setiap orang lain² tanda bersalin dia. So kene peka la. So banyak bertanya dengan expect dlm bidang tu. Mula² saya pun tak tahu sangat sebab 3minggu sebelum saya bersalin mama saya meninggal. So tak de orang sgt guide tapi nasib baik adik ipar & husbnd dia doktor.

4y trước

Yer.. Mental fzikal kna kuat... Insyallah saye bleh kot.. Aminnn☺️☺️

Kalau da rasa sakit, jangan tahan xpergi hospital macam kawan awak. Kalau takut kene admit awal kat hospital, pergi check kat klinik je... Then kalau kene admit, awk ad la masa sikit nak makan apa2 yg awk mgidam sebelum berpantang, kemas2 beg, prepare kan rumah kemas2 sikit dlu. Hehehe. Mcm sy, sy terus g check kat hospital terus kene tahan 3 hari. Pastu baru bersalin. Dah 5 hari kene tahan kat hospital. Bosannnnnnnn! Haha. Kene masuk awal sbb ketuban sy bocor sikit demi sikit. So kene la... Walaupun xde tanda bersalin, xde sakit apa2.

4y trước

Saye scan bru ney alhmdllah xde ape laa.. Sume ok.. Rsau gak ktuban kurang ke.. Uri bwah ke.. Sama la bosan jgk kna admit awal2 kn.. Sbb hri tu saye kna admit cery berry😂😂 tu pown 3 hri 2 mlm.. Bosan giler... 🤣🤣Tp Alhmdllah xde apa2 kt baby.. Setakat ney xde lagi la sakit ape2.. Baby pown gerak ok je.. Just nk tgok pngalaman org yg dh bsalin.. Hihihi

Saya due 26/05/19 tapi baby boy saya keluar 19/05/19 Pengalaman saya . Sakit dia tu sakit macam nak berak rasa sembelit . Bape kali saya ulang alik pergi tndas . Maklum firstime taktau tu sakit contraction😅 dari pukul 8pagi saya than sakit contraction smpai kul 4ptang ulang alik g tndas je 😂 saya sllu smbelit so ingt smbelit dduk smpai nk sejam dlm tndas tp taik tanak keluar. Nk baring tak selesa dduk tak selesa prut asyik memulas . Smpai hospital bukaan dah 7cm trus msuk labour room .😆

Proses sakit tu masa contraction sampai saat kita nak keluarkan anak. Tapi sakit tu sakit yg kita akan comfius antara sakit dan tak sabar nak keluarkan anak. Insyallah sakit tu sakit yg boleh seorg ibu hadapi. Tapi bila anak dah ada depan mata, biasanya kesakitan itu akan hilang sedikit dlm ingatan. Yg ada kita rasa tak sabar nak tunjuk anak dekat suami, keluarga dan kawan2 yg menanti kelahiran anak sis...

4y trước

😂😂 biasa la tu kita dah byk kali ni pun asyik fikir sakit bersalin tu mcm mana...suami plk cakap aik lupa ke?

Pengalaman saya, sakit sakit pinggang and baby mengeras je. Then saya ada blood show dan lendir keluar. Terus ke hospital. Nurse cek mmg dh ada contraction. Saya pun masa tu tak tau itu contraction. Saya pulak mmg ada darah tinggi dan kene warded pd 38w. So saya keluar tanda nk bersalin tu sehari sebelum saya warded. Bersalin pun sehari awal dr tarikh kene bersalin

4y trước

Moga dipermudahkan urusan sis yea.

Mlm pkl 9 hati dh tak sedap. Asyik nak kencing2 je. Pkl 11 mlm pecah ketuban. Masa pecah ketuban mmg tak rasa sakit. Tp hati tak sedap kan. Pkl 2pagi pegi hospital. Doktor cek bukaan baru 2cm. So dlm nk menunggu bukaan smpi 10cm, sakit nye hanya Allah yg tau. Lebih sakit dari senggugut tu. Bila baby dh nak keluar mmg rasa nk buang air besar.

Masa anak 1st takde pengalaman sangat2 sakit sampai kena caser sebab emergancy . Bby dah yak dalam perut takot dia tertelan sy dgn rela terima kena belah perut . Dan penglaman ke2 contraction tak sakit langsung . Sebab sy set kt mindset tak sakit maka sakit contraction dapat dikwal sepenuhnya . Sakit dapat rasa time jahit je . Lain2 tak sakit

4y trước

Haah biasanya anak 1st je sakit lepastu dah tak . Alhamdulillah no 2 sy dapat bersalin normal . Harap no 3 ni nanti dapat bersalin normal juga . Due bulan 1/4