Adakah sy patut pertahankan atau tidak?

Nak tnye pndapat ibu ii, saya bru je berkawin dgn suami n kami dikurniakan anak sorg , baru berusia 2 bulan lebih, saya pelik dgn cara keluarga mentua llaki sy yg agak kasar dn tegas dlm mndidik anak sy , mil sy agak strict dn slalu ikut dgn petua lama die, sy agak tksetuju kdg ii dgn cara dorg, ada ke patutnye lps Mandi anak sy dilambung kuat bg tknk anak trkejut, last ii ank sy nngis kuat, die suruh sy ikut cara dia, sy dh mrah suami sy, sy explain sy tksuka apa yg diorg bt, tpi suami sy backup family die, kata petua tu bgus tknk bgi anak penakut dan manjakan anak, sy geram, dok tibe ii anak saya trjatuh ke, bukan dia yg susah? Sy yg susah hati tau, pstu mil n kakk ipar sy slalu tgur pasal anak, ini tkkena la tkpuas hati la, salah beli pampers laa, tkle pakai pampers ni petpet, pstu Komen baju anak kcikla, bnyk beli baju raya anak newborn smua tkmuatla, smua tkle, bukan dia hulurkan duit utk beli baju pun, mk saya jgk beli baju anak sy mse lahir, mil sy kedekutt, die pndai ckp je, kdg sy pelik, apa sy bt kt anak sy smua tkkena, rse mls je nk balik rumah mentua sy, btw sy duk dgn mentua sy , sy rse mls nk balik sini, sy rse nk keje n ada rumah sndiri biar jarang ii sy jumpa dorg, kalau laki sy nk balik lantak dia, sy mls nk bergaul dgn family mil sy, sbb sngt terasa ye, mcm kita tkpndai jaga anak, bila sy lupa bawak ssuatu barang anak, die mesti mndengus marah, pstu die kata ' korang ni miskin ke' ssbbb kitorg tkbawak napkin anak, kalau anak prmpuan die tkreti jaga ank tkbising pulk, geram aquee, sampai bila saya nk kena ikut cara dorg didik anak sy, saya dan suami slalu kerap Bergaduh sbb mulut mil dgn ipar saya, dorg ckp bukan ii, dorg ungkit apa yg dorg buat dkat suami sy mse suami saya sakit,, kononnye suami sy kena lebihkan family brbanding anak dgn bini,,, aku rse nk je ada keja sndiri,keta rumah lntkla laki aku nk sngt jaga family die,aku bole hidup sndiri jaga anak aku, kdg laki aku backup family n mak dia, aku rse sdihhh, tau aku tkkde keje tpi jgnla nk rendahkan maruah aku,,apa yg sy nk bt, sy syg suami syaa, sy patut pertahankan ke rumah tangga saya?#SeriusTanya #bantujawab #bantusharing

21 Các câu trả lời

pindah rumh je sis atau balik tinggal dgn fmly sndri,sabar pn ada had nya jg,klu suami x backup isteri jd isteri nk minta tolg dgn sapa dkt rumh mil tu,lg tmbh buruk hubungan sis dgn suami dan jg fmly in law lbih baik pindah,blh sewa rumh atau blik rumah fmly sndri dlu sementara,sy 10 thun menahan sabar tinggal dgn in law,dr situ dpt sakit tekanan darah tinggi wlupn msih muda,jd sy fhm situasi sis mcm mna,anak sy pn prnh kna lambung umur 7 hari utk tujuan yg sma mcm sis ckp tu,hmpir meroyan jg menahan semua tu dlm pantang,