Stres dgn prangai family husband

Korg rse okay kee klu baby bru nk msuk 2 bulan, anak sy sulung disuruhnye duduk luar bgi biasakan diri dgn orang, tpi ank sy nk tidur, die jdi nngis sbb tkcukup tidur, tpi mil abang ipar sy kakak ipar sy suruh bawak kluar, awal ii kawin dlu tkde pun nk perli ii sy , lme ii bila ada ank kluar ade je tkpuas haty dgn saya psal sy jaga anak la, tkbawak anak kluar la, btw sy nyusuu badan ye, dorg tkfhm eh hidup ibu yg ada ank kcikk ni lgi ii bf? Asyik nk judge je, kata bila baby tkkluar blik nnti asyik tkbiasa ngan org la takut org la, pelikk, pstu salahkan sy sbb manjakan baby , pggg je tgk je spnjang masa sdgkan dia baby, tknk biar alasan susah nk bt krje, kakak ipar sy ngadu kt suami sy dkat depan family die ckp sy ni sombong tkbergaul dgn die, sdgkan sy senyum Ada je nk borak dgn die, die je suka bt muka bila sy ada, n die tkde nk borak ngan sy, die batu api sy kt suami, die perli sy masa sblum raya hritu, die ckp die tksuka manjakan anak anak,die ckp kuat ii, sy sedih , sy bru nk baik ngan dia ambik hati die tpi die bt cmtu, sy terasa sngt ii yeee, hrini raya family die tkdepun salam ii , maybe sbb ada sy kot, tkpela sy fhm sy ni org luar je, suami syy tkhbis ii suruh sy bt keje dapur tpi baby ltak kt luar dgn org bisingnye, geram saya, haih sy tktahan sabar, rasa nak balik je rumah parents saya...#bantujawab #ingintahu #SeriusTanya

16 Các câu trả lời

sisku sayang..kakak nk tanya, u masih dlm pantang ke? jika ya, u wajib jaga diri u betul2 dulu smpai habis pantang. 2nd, adik beradik husband u duduk sekali ke? if ya, mmg bahaya kalau kita tak cukup kesabaran. 3rd, suami u layan u dgb anak baik tak kalau part2 yg lain selain ni? part kena selalu kuar bilik tu ada betulnya juga supaya u jgn terperap je dlm bilik melainkan u blm habis pantang. time nk bf baby masuklah rehat tido ke apa. part buat kerja rumah depends on. mcm akak, kalau dah mak mertua hang ada anak2 perempuan lain yg boleh tolong kemas rumah masak ke apa, buat lah tgjawab masing. melainkan u jenis makan xreti basuh pinggan sendiri ke pemalas ke suka menyepah ke then itu wajarlah dorang marah. tp klau sbb xbawa anak keluar itu bergantung..maybe mil u nak main dgn cucu dia ke. dorg pun nak main2 ngan baby. tp jgn terlalu kerap dedahkan newborn baby ke org luar sbb baby mudah kena jangkit. part part buat kerja dapur baby letak luar sbb bising tu sebenarnya u jgn risau psl bising sbb baby kalau dia cukup susu kenyang dia tetap boleh tido lena walaupun bising sbb dlm perut kita pun dia dengar mcm2 bunyi. kdg kalau senyap sgt pun baby blh terjaga. so bg dia biasakan slowly. akak ckp based on experience dik. bukan experience akak sorang tapi org lain jugak (tp still depends on baby). setiap anak2 kita ni tak sama kan. tapi tak salah if u cuba dulu..kdg baby ni bila dia tido time kita letak dia kita bangun buat kerja rumah ke apa, dia takkan nangis pun. dia pasti boleh tido dgn baik. melainkan dia dah puas tido nak susu. kdg bila kita asyik dekat je dgn anak pun anak boleh bau kita sampai tak boleh kita hilang skjap walaupun ke toilet. so bg dia belajar ada bau2 org lain selain ibu dia bersama dia. cuba dulu ya. kalau tak boleh its ok. baby fully bf ni kita kena pandai kira time bila dia akan terjaga lps menyusu. if baby boy normally after 2 hours dia akan cepat lapar balik. if baby girl blh jd 3-4jam depends on. sbb baby boy lg kuat menyusu. u pun kena jaga makan dik. makan berkhasiat and makan supplement yg blh buat susu tu kenyangkan baby(jika mampu, jika tidak, cukup makan nasi secukupnya ada sayur bayam sikit tempe gorg ke makan kurma and minum air horlicks ke coklat ke susu and air masak byk2 utk jadikan susu kita berkhasiat and InshaaAllah anak kita kenyang and tak banyak ragam..sebenarnya cara terbaik lg 1 adalah pindahla rumah..duduk sendiri dgn suami. duduk asing2 dgn family mertua mahupun fmly sendiri..xkisah sewa rumah murah asalkan your life sendiri je. melainkan skrg u sedang berpantang di rumah mertua, suka or tidak u tahan la sikit smpai habis pantang and duduk sendiri itu adalah terbaik..at least u n suami makan megi ke minum air kosong je ke korang je yg sama2 hadap. part ni mmg suami main peranan. nak taknak u kena slow talk kt dia. dia dah kahwin ada anak bini tggjawab dia adalah u and anak. tahu tu family dia kena hormat tp bukan sampai sama2 tak fkir perasaan isteri. part ni kena ada org contoh mak ayah/abang kakak or kawan korang yg memahami apa itu peranan suami, kena explain kat dia bg dia faham yg apapun isteri adalah utama dr org lain meskipun itu adalah ibu dia sendiri dia wajib hormat sbb syurga bawah tapak kaki ibu tapi kunci syurga tetap pd isteri. kalau u rasa u dah taat suami, jaga solat jaga diri dan jaga suami sebaik2nya tapi suami tetap lebihkan keluarga dia maknanya suami u lah yg bermasalah. nasihat i selagi boleh bantu fahamkan suami tolong fahamkan dia atau guna sesiapa bantu fahamkan dia. tp kalau tak makan saman gak, sorry to say, u are in trouble my dear. jaga diri jaga anak baik2 paling penting jaga mental u sendiri jgn biar sesiapapun rendahkan u pijak2 u and pergunakan u. i doakan husband u diberi petunjuk dilembutkan hati and sedar tgjawab dia. tp klau baru anak 1 dia dah tunjukkan diri dia yg tak pedulikan perasaan u and terlalu lebihkan family, trust me, u kena ada saving sendiri, ikhlas redha, balik je rumah parents u. ambik masa bertenangkan diri. if dia pujuk u baik2 and sama2 boleh perbaiki masalah ni InShaaAllah masih ada sinar kebahagiaan..jika tidak u kena banyak bersabar, berdoa dan pertahankan lah rumahtgga ni. 5 tahun pertama awal perkahwinan mmg pasti ujiannya berat..InShaaAllah kalau sama2 ada tolerate and komunikasi yg baik InShaaAllah gaduh mcm manapun pasti akan baik2 saja lepastu.

Aku kan paling pantang tau org nk samakan anak dia dgn anak kita , lain budak lain ragam , anak saya masa umur anak sis kan, kdg balik kg , kita paham dorang nk buat main sbb lama tk jumpa rindu semua , tapi bdk kecik ni dia tak reti nak tidur kalau dia dh penat , dia letih ngantuk dia akan meragam , saya pun diam jela nk kata apa org dh amik dia buat main , lepastu mlm tu nk tdo masyaAllah dia punya nangis meragam mcm kene sapuk tau , saya tahu anak saya kalau meragam mcm tu tahap ngantuk sgtla tu , bygkan la letak buai tk jalan , ulik tk jalan , dukung apa semua tk jalan , smpai dia penat trtido sndiri , tapi terjaga kjp kjp , saya ckp je kt husb , tgk bila org buat main time anak ngantuk barai , yg penat sapa , kita dua je , org dh masuk blik kunci pintu tdo lena , husb diam je , lepastu pada kejadian tu , husb pun mcm phm phm anak nk tdo dia suruh saya masuk blik bg susu anak , takmau biar lama lama sbb dia akan jd overtired

sbnrnye depends pada keselesaan parents tu sendiri.. ank 1st mmg sy buat mcm sis.. tp in the end ank jd manja.. xleh bising sikit or tingal jap da melalak.. ank 2nd mmg sy ajar tdo depan tv, abg dia main2.. tp sy pantau.. kesannye, sy nk buat keje umh pon senang.. sy czer masa tu n blm abis pantang 44 ari.. tp blh gak la buat keje sikit2.. asalkn bkn keje berat.. n baby x kisah sbb da biasa gan suasana bising.. even bunyi mercun pun baby x jaga sbb da kenyang susu.. so bg sy sbnrnye benda ni mmg depends pd parents tu sindrik n ikut keselesaan.. ade org mmg akn asingkn dulu ank dia dr crowd.. ade org x.. so, sis xyah ikut sgt ckp family husband tu kalo sis rase x selesa sbb yg nk hadap ragam bby nnt sis sindrik.. penat n x pon badan sis.. org luar cuma tau berckp je.. bukan derang yg rase.. so, sis ignore je.. lain baby lain ragam..

kalau saya la kan sis .. saya xjaga hati org bkn bermksud kurang ajar .. tp tgk pada keadaan .. sbb budak kalau dia da overtired meragam mcm kne pukul bkn dorng yg nk jga nk pujuk .. siang kita da pnat jga ank lyn tetamu bgai .. mlm msti nk rehat kn .. klau sye ank nk tido sye bg je tido .. jgn nk jga hati org sgt sis yg susah kita yg seronok dorng .. bukan xbole nk main selepas dia bgun pn bole main sis .. budak ni kalau dia tido cukup makan cukup .. aman la hidup kita sis 😂 dia pn bila smua cukup dia pn xkan bg kita masalah

Kesian awak. Kalau saya jadi awak, saya pindah keluar duduk rumah sendiri. Usah kata keluar mertua, kadang keluarga sendiri pun red flag. Faham sangat keadaan awak. Tapi suami pun tak patut dengar cakap keluarga. Pandai buat anak, tapi membiarkan orang lain atur anak sendiri. Memang tak patut. Awak kena tegur suami. Biarlah gaduh dengan kak ipar, asalkan keselesaan anak terjaga. Anak demam, sakit, kita yang susah. Bukannya diorang susah. So jaga je anak sendiri. Lantak lah diorang cakap apa.

sy tak okay. sy pun ada ank 2mth+ mmg tak bawa keluar melainkan dia mmg celik atau dh kenyang susu. tu pun sy yg dukung. nk bg org lain, sy akn pastikan dorg bersih...tak kisah nenek dia ke, atuk dia ke, pakcik makcik dia ke..biaq pi org kata sombong. sbb ank sulung sy buat gitu jugak..elok je besar ni bgaul dgn org. 0-3 bulan bby mmg kena manja sbb dorg tak biasa dgn dunia luar...selama ni duk dlm rahim syok2. klu laki ada akal ada ilmu dan syg anak bini dia xkisah psl kerja rumah tu.

1mo trước

tu lah. alhamdulillah suami xbyk bunyi. klu sy buat keje, dia automatik masuk blik tgk ank and vice versa. mertua ada bcakap juga, tp sy explain elok2 supaya takde yg terasa hati.

Anak saya sampai 6 month pun tak bawak keluar rumah sangat jumpa org. Kita tahu anak kita macam mana. Biar lah mulut org bising bertanya. Asalkan kita tak stress. Nanti anak kita meragam macam2 sibuk salahkan ibu juga. Lebih baik bawak anak keluar bila dah betul2 kita sebagai ibu dah bersedia. Saya bawak anak jalan jauh kenal org umur dia dah 6 month ke atas. Lagi satu saya breastfeeding. Saya pilih apa yg saya dan anak selesa. Kita je tahu mommy. Pedulikan org lain. 🥰

sgt tk ok lah. bru 2 bulan disuruh biasakan diri dgn org buat ape?! lain la dh 2 tahun tkpelah. bru 2 bulan kot. sy fhm perasaan awk sbb sy pon bf mmg asyik kepit dgn anak lah. penat jgk satu hal mnyusu badan ni bakar kalori seolah kita berlari... mmg penat. sibuk la deme suruh awk buat kje rumah bagai. awk jaga diri dgn ank awk jelah.. tkyah sbuk2 buat bnde lain. 2 bulan masih fragile risau sy bg kt org musim raya ni tkut mcm2 penyakit. minta dijauhkan...

ank sy 8 bulan dbf pn sy ikt suka sy je..wlwpn dorng xckp apa..ank sy peraturan sy...sy apa2 utamakn ank sy dlu..bgi mnyusu kenyang2 kt bilik bgi tdr ikt time dy..bila bby da ok ckup tdr perut knyang mood ok bru bwa kluar..ikt kata org ble overtired bby..ank kta,kta je fhm ragam...blik raya 3 hri 3 hri jgk xda bwt kja2 rmh kt rmh mentua,bby pla tngh fasa tkt org..sy xlarang dorng nk dukung ajk main..tpi bby sndiri xnk soo sy bby dgn sy je la 24 jam

buat bodoh je laaa sis.. cukup time tidur masuk bilik. cukup time nyusu masuk bilik.. sis nk rehat masuk bilik. nk tenang masuk bilik.. anak saya sukaa hati la nak manjakan ke apa bkn suruh dia yg buat pun.. lantak la dia nk kata apa. Anak sy dh 1y9m kebanyakan masa dia dr newborn baby dulu lg berdua dgn saya je kt rumah tu kalau keluar jumpa org takde masalah pun dia..behave elok je blh kawan blh tak gaduh ke apa.. takde jd alien la