Adakah sy patut pertahankan atau tidak?

Nak tnye pndapat ibu ii, saya bru je berkawin dgn suami n kami dikurniakan anak sorg , baru berusia 2 bulan lebih, saya pelik dgn cara keluarga mentua llaki sy yg agak kasar dn tegas dlm mndidik anak sy , mil sy agak strict dn slalu ikut dgn petua lama die, sy agak tksetuju kdg ii dgn cara dorg, ada ke patutnye lps Mandi anak sy dilambung kuat bg tknk anak trkejut, last ii ank sy nngis kuat, die suruh sy ikut cara dia, sy dh mrah suami sy, sy explain sy tksuka apa yg diorg bt, tpi suami sy backup family die, kata petua tu bgus tknk bgi anak penakut dan manjakan anak, sy geram, dok tibe ii anak saya trjatuh ke, bukan dia yg susah? Sy yg susah hati tau, pstu mil n kakk ipar sy slalu tgur pasal anak, ini tkkena la tkpuas hati la, salah beli pampers laa, tkle pakai pampers ni petpet, pstu Komen baju anak kcikla, bnyk beli baju raya anak newborn smua tkmuatla, smua tkle, bukan dia hulurkan duit utk beli baju pun, mk saya jgk beli baju anak sy mse lahir, mil sy kedekutt, die pndai ckp je, kdg sy pelik, apa sy bt kt anak sy smua tkkena, rse mls je nk balik rumah mentua sy, btw sy duk dgn mentua sy , sy rse mls nk balik sini, sy rse nk keje n ada rumah sndiri biar jarang ii sy jumpa dorg, kalau laki sy nk balik lantak dia, sy mls nk bergaul dgn family mil sy, sbb sngt terasa ye, mcm kita tkpndai jaga anak, bila sy lupa bawak ssuatu barang anak, die mesti mndengus marah, pstu die kata ' korang ni miskin ke' ssbbb kitorg tkbawak napkin anak, kalau anak prmpuan die tkreti jaga ank tkbising pulk, geram aquee, sampai bila saya nk kena ikut cara dorg didik anak sy, saya dan suami slalu kerap Bergaduh sbb mulut mil dgn ipar saya, dorg ckp bukan ii, dorg ungkit apa yg dorg buat dkat suami sy mse suami saya sakit,, kononnye suami sy kena lebihkan family brbanding anak dgn bini,,, aku rse nk je ada keja sndiri,keta rumah lntkla laki aku nk sngt jaga family die,aku bole hidup sndiri jaga anak aku, kdg laki aku backup family n mak dia, aku rse sdihhh, tau aku tkkde keje tpi jgnla nk rendahkan maruah aku,,apa yg sy nk bt, sy syg suami syaa, sy patut pertahankan ke rumah tangga saya?#SeriusTanya #bantujawab #bantusharing

21 Các câu trả lời

Geramnya baca 😭 macam boleh merasa perasaan sis. Mentua saya pun pelik cara dia. Ayah mentua, mak mentua, nenek mentua suka angkat baby saya yang baru 3 bulan dari bawah lengan lepastu macam nak lambung2. Sorang lagi suka dudukkan baby saya. Saya sebagai mak dia pun tak berani nak buat macam tu sebab tulang dia belum kuat. Dorang ni rasa they own my child. Kalau nak cerita bab komplen macam2...tak habis sampai anak saya besar.. saya ni kerja gaji tetap dan boleh kata lagi besar la gaji saya daripada suami saya, saya keluarkan banyak belanja untuk anak.. hampir semua keperluan dia saya beli. Tapi mak mentua saya komplen.. dalam hati saya "muka tebal nya.. patut malu sebab anak lelaki tak mampu nak provide semua" Takde ke perasaan segan sebab menantu dia yang provide macam-macam? Saya jarang bercakap dengan keluarga mentua. Semua pelik. Orang ajar benda betul pun mereka sekolahkan saya balik. Saya bertahan pun sebab suami saya mmg pertahankan saya jugak. Kalau dia jenis backup family dia 100% walaupun benda salah, memang saya takkan pertahankan. Saya tinggalkan family yang masih perlukan saya untuk hidup dengan dia dan saya takkan tolerate langsung kalau dia tak mampu mempertahankan dan protect family kami. Terpulanglah kepada sis. Worth it or not. Bincang lah secara dari hati ke hati.

Kalau ada kejadian bahaya berlaku depan mata, kita tegas sikit, suara lantang tinggi dan jeritlah, ibarat kita nampak seorang yang buta hampir jatuh ke lubang, atau kebakaran di rumah jiran, laung dan teriak kuat!!!! Selepas kejadian, baru turunkan sikit volume suara dan bagitau knp kita tak bersetuju. Seorang ibu instinct dia akan protect anak dia, biar depan dia haiwan bintang buas di hadapnya juga. kena menyinga masa tu juga tgh lambung tu. Kena sama saya boleh bersepah roboh rumah tu terus oleh saya, biarlah di cakap gila atau saiko😂 anakku, bukan anak mu. Yang masuk labour room org lain, lain pla yang lebih². Soal cerai, saya tak support sbb sayang masjid yang telah dibina. Ingat Allah. Pertahankan masjid itu selagi tiada yang menyalahi dari segi agama yg dibuat oleh suami. saya tumpang simpati dan sedih atas situasi puan. Harap suami lebih prihatin dan bertanggungjawab.

Sebab itu lah kita perlu ada rumah sendiri bila sudah berumah tangga ni,saya pernah mcm ni saya menantu pertama mil semuanya ok baik sangat mil saya dengan saya.Tapi bila Abg ipar sya dah khwin pula dapatlah biras yg toxic macam2 benda yg buruk dia cakap dgn mil pasal saya,mcm itu juga dgn sya mcm2 benda buruk yg dia cakap pasal mil dgn saya..see toxic sangat kan depan je baik belakang buruk dah lah janda anak dua yg ni khwin dgn abg ipar pun kali ke-3 dah khawin anak2 semua bin Abdullah,anak dgn abg ipar pun anak x sah maksud sya anak luar nikah,maaf ckp.Berbalik kpd mil, kalau boleh kena ada rumah sendiri,tak perlu ikut cakap sangat mil tu ckp dgn suami nak ada rumah sendiri.Saya dulu sebelum ada rumah memang banyak kali bergaduh dgn suami sejak ada kakak ipar tu,Tapi alhamdulillah lah suami saya tak lebihkan mak dia.

keluar duduk rumah sendiri 3org. family jgn dibuang, apa2 islam dah wajibkan yg bertanggungjawab jaga anak tu ayah suami, fil kita. sy sendiri insyaallah lg mampu dr suami dr segi kewangan walau sekarang sy housewife.. dgn family inlaw pun walaupun baik sgt tp tak sekepala sy mmg xleh masuk. jumpa 2 3 minggu sekali hujung minggu ok la aman hidup sy banding dulu duduk sekali sy merap dlm bilik keluar mkn or org tkde je pastu selalu mkn kt kedai luar, sbb takmau jumpa dorang. hari2 sy ajak husband ckp elok2 jom duduk asing rumah kecik pun tkpe asal kita je tkde org lain. husband pun asyik iyekan tp makan tahun jgk life dlm 1 bilik je🤣semoga sabar diam kita allah kira tercatat dlm buku amal

Basic bekeluarga ni suami kne sediakn rumah utk isteri sbb aurat dan hal lain2 gini la. Sis minta izin nk cari kerja dan penting dh dpt kerja cari pengasuh jgn bg diorg jaga. Tu sis kne tegas. Sis keje nti sis byr pengasuh. Dh dua2 keje cari rumah sewa so kalau sbln sekali blk rumah mertua ye kan je ckp diorg tp blk umahxsendiri wat cara sendiri. Sirg nk ckp lebih2 awk msh dok serumah lg. awk berkepit je la ngn anak tu kalau boleh had kan diorg urus baby lps mandi tu sbb ada sindrom kepala baby gegar otakctu boleh cacat tau. Bahaya la.. sy doakan moga mudah urusan awk. Apa2 hormatkn mil cuma ap xberkenan tu msk tinga kiri kuar tinga knn sudah ok

sy duduk sthun ng mil sy..mmg kadang ii laki bini gaduh sbb suami sllu backup mak dia.. and hari ii ye sy paksa laki sy suh cari umah sewa.. bila sy dpt kerja sndiri and ad duit sndiri barula laki nak pindah..tu pon mil sedih sbb anak dia nk pindah pdhl bukan pindah jauh pon...sbb tu baik mcm mana mertua sklipon kena la belajar duduk umah asing ii .. barula tkde masalah ng mil,ipar duai n nak jaga aurat pon senang ,nk masak ikut suka hati kite pon senang.. bincg la elok ii ngn laki awk .. kalau dia tknak jugk awk duduk dulu ng umah mak awk..dr awk hadap mil n ipar cmtu. lau sy rela duk balik kg tinggl ng mak

apa yg fil awak buat tuh over sgt, tambah bab lambung, Allah . dia ingat tuh patung ka, bahaya kot. da la lembik lagi. yg husband pun sama naik, da benda salah, bukan nak back up , tapi join juga. geram pula baca. rasanya dia jadi mcm ni sbb fil sama ni, jenis ungkit n kalau tak ikut ,ugut konon jadi anak derhaka ,sbb tuh kot benda salah pun rasa semua betul. better awak balik rumah family awak la, lantak la dia nak kata apa. dlm hal ni pun family dia ikut campur, padahal patut biar, itu anak awak . so biar dia hadap family awak, kalau kata mmg nak jumpa awak n anak. biar awak bancuh sikit otak tuh.

Sy ingat pesan Mil sy, baik dan rapat macam mana sekalipun dengan mil jangan duduk sekali... Cari rumah sendiri... Kalau lelaki jenis anak mak mmg agak sush, selalu ank mak ni apa2 keputusan dia akan tetap rujuk dan refer mak nya dlu...sepatutnya bila dh berkahwin, apa2 kena bncang suami isteri, apa2 juga suami as ketua keluarga dy kene bertanggungjawab, apa2 isteri didahulukan.. Sis boleh share nasihat2 quotes dkt suami... Pantang org lama2 ni ada cara kne cara, ada cara mmg xkena... Bab lambung2 tu mmg mbahayakan... Elakkan drpd toxic family...

pindah rumh je sis atau balik tinggal dgn fmly sndri,sabar pn ada had nya jg,klu suami x backup isteri jd isteri nk minta tolg dgn sapa dkt rumh mil tu,lg tmbh buruk hubungan sis dgn suami dan jg fmly in law lbih baik pindah,blh sewa rumh atau blik rumah fmly sndri dlu sementara,sy 10 thun menahan sabar tinggal dgn in law,dr situ dpt sakit tekanan darah tinggi wlupn msih muda,jd sy fhm situasi sis mcm mna,anak sy pn prnh kna lambung umur 7 hari utk tujuan yg sma mcm sis ckp tu,hmpir meroyan jg menahan semua tu dlm pantang,

Kena tegur mil tu. Aku pantang mil msuk cmpur hal keluarga.. Ak lg prefer ckp strect tu depoint. Xpya jga hti mereka demi keselamatan ank awk.. Ya Allah ank kita sebaya. Klau ank aku kena buat mcm tu. Cnfm aku mengamuk.. Ak tk kn sesekali diam. Sakit pulak hti aku dengar luahan awk... Ur husband xpya nak mnta cerai. Sbb nt dia akn tuntut perjagaan ank klau awk yg mnta cerai.. Lg la susa klau husband u yg jga ank sbb mil fil awk wayar otak mereka dah putus.. Silap2 esk2 mereka suap mknan kedlm mlut ank awk