Bayi saya kuat ngempeng, tknk tido malam, asyik nk susu je nngis

Hi mom, sy nk mntk pndapat, cmne nk bt ye kalau anak suka ngempeng bila mlm je tknk tido menangiss, kalau sy letak dia mnngis, dia nk jgk hisap tetek sy, smpai tetek sy sakit, sy tktahan da, sy ingt nk bgi puting palsu kt dia, sy tkcukup tidur mlm hari ii, siang pun sme , dia kuat nngis jgk klu sy lmbt bgi susu kt die, tkde spe tlg sy, husb pun lps je anak kt sy, sy penat mom, sy tkut mental sy tkle kawal, btw sy tgh pntang Hari ke 30, ank sy bru 1 bulan 1 hari , sy penat kdg ii bila jaga anak sorg tanpa suami, dgn sy tkterurus, hmmm ujian kan bila nk jaga anak newborn, lgi ii anak sy skrg high demand,susah nk tido, bila siang je die tido lme cth mcm kul 5-6 pagi cmtu, sy first mom#firstmom #SeriusTanya #Sharing_dong_Bund #ingintahu

15 Các câu trả lời

Newborn memang gitu. Nak anak tak mengempeng peranan bapa skin to skin bonding dgn anak penting masa bonding. Suami saya tak banyak buat skin to skin bonding dgn anak masa newborn. Jadi anak betul2 boleh dgn dia tanpa saya masa umur Setahu 3 bulan. Ye, lah bila dia cuti paternity 2 minggu di rumah emaknya, dia penat layan itu ini, mak nak itu, saya nak ini, baby nak itu, ipar2 nak ini. Anak lelaki yg ada di rumah kan... It's OK, saya faham je peranan dia sebagai anak lelaki dan abang kepada adik2 perempuan. Jadi ada tolak ansur dan kami dh bahagi tugasan. 2 minggu je di rumah mertua, lepas tu balik rumah, baru nampak dia tak penat. Apapun untuk anak high demand, saya tiada pengalaman. Pendapat saya, tidur itu penting bagi kita. Untuk anak high demand ni, better awak tidur semasa anak tidur. Dapat tidur sekejap tapi berkualiti pun syukur. Kena bahagi tugasan dgn suami dlm urusan anak dan rumah tangga. Dah sebulan ni, boleh je riadah slow walk di Taman awam waktu pagi. Musim panas ni, cari tempat redup, nak tenang dan pemulihan diri juga tumbesaran bayi baik bila kena cahaya matahari pagi. Semat pada diri ujian mengasuh anak ni sementara je. Tup2 dah besar dah, tak dapat nak gomol2 anak lagi. Hehe. Jadi reda, syukur dan sabar dlm mengasuh nak ni. Minta tolong, doa Allah bantu kita. Jika saya burnt out, saya ingatkan diri, saya nak anak, jadi ujian Jo semua hadapi kerana Allah. So, dapat hadapi dgn tenang. Penat pun syukur. Kalau saya tak ingat Allah, memang jerit lah sorang2, nangis2 call suami. 😅Minta dia dengar luahkan saya. Kadang tak tahan, burnt out, saya kurungkan diri 5 minit di bilik lain untuk tenangkan diri. Biarlah anak menangis kuat sorang2, tapi pastikan anak dlm keadaan selamat. Kalau ayahnya ada, ayah yg jenguk anak. Ni saya dh bgtau suami, kalau saya marah, burnt out, saya kurungkan diri nak tenang, tak payah kacau saya. Saya pun perlukan healing, kan.. Lepas dah tenang, datang kat anak, peluk, tenang pujuk dia minta maaf, bgtau dia yg saya perlukan tenang untuk hadapi dia. Gitu.

sma dgn baby sy, baby sy pun dah msuk sebulan sy first mom berpantang sndri n bersalin czer. Mmg x mudah ye bila berpantang sndri, suami ada jga bantu tpi tulaa bila baby nangis je dy bgi kat sy ckp baby nak susu, tiap kli baby nangis msti bagi kat sy🥹sy nak srh suami jga kjap spya bole rest x smpai stgh jam dy bgi kat sy, kdg jga baby smbil main game bila baby ngis dy biarkn je smpai sy mrh knpa biar baby lama bgtu. Sy pun geram laa smpai ckp kat suami 'klu bgni laa gaya awk, lpasni sy x nk beranak lg biarlaa ni ank yg last. Sy nak ikat terus' bru pdn sikit muka dy, sbab suami nak ank rmai😆lpas dri tu okay laa dah pndai tlg². Cuma skg sy pun kekadang stress n penat juga. Lebih2 lgi bila baby kjap jaa tdur then bgun. Kita nak rest pun x ckup, ada sekali tu baby sy nangis tpi sy penat sgt smpai sy biarkn je dy nangis bru sy tenangkn. Kdg kesian jga kat baby sbab kita slalu kasar, dukung kasar mrh2 kat baby lpas dah tenang bru kita sedar n mnta maaf kat baby🥹Bkn mudah ye, tpi sy cuba utk sentiasa +ve sbab kita yg nak ada ank, masa baby tdur sy tdur, sy x fikir lg nak buat krja2 rumah,, bab msak pun srh suami, kena sediakn bhn msak mlm tu laa spya esok tggl msak lg. Apapun semoga kita smua ibu2 sentiasa kuat mental n fizikal💕💕💕

Assalamualaikum hi puan saya harap puan dapat makan , tidur dan rehat yang cukup. Bg menjawab soalan puan iya saya pun alami perkara yang sama btw saya new mom kepada twins . Anak kembar saya akan menangis serentak atau sejam selepas, Kadang2 bila serentak saya akan Bf dan sorg lagi twins saya akan bg susu formula dan sentiasa sulam dengan susu badan. 1st day saya jaga baby twins saya tak dapat tido malam selama 3 hari berturut2 Sebab bayi twins saya lelaki dan kerap menyusu setiap sejam . Skrg baby twins saya sudah berusia 10 bulan semakin bertambah usia diorg semakin mudah dan senang. Pada permulaan nya memang susah. Tp puan kena banyak bersabar dan istifar . Mintak bantuan dari suami dan keluarga terdekat , sentiasa berborak dgn kawan atau jemput kawan dtg bersembang supaya puan tak terlalu stress. Yg penting puan kena luahkan segala yg terbuku di hati dan mintak suami tolong bantu menguruskan anak secara bergilir . Saya harap puan dan bayi sentiasa sihat.

newborn mgm mcm tu sis.. anak saya pon kdg ssh nk tdo... dan smpai skrg dah setaon mmg suka mengempeng. xnk botol.. nk susu bdn je .. dlu masa sya pantang . puting smpai dua2 belah melecet dan sakit.. smpaikan pkir nk bg botol.. tp bila pkirkan Allah dah bg susu kite banyak dan susu bdn no i baik utk baby.. saya teruskn bg walaupon puting sakit melecet.. fasa newborn ni.. mmg kena kerap bg susu.. stiap 2 jam akn bg... utk hydratekan baby.. tambah kalau baby ada jaundice mmg kena kerap bg susu.. xpa sis.. awal2 mmg cmtu..lama2 akan makin better.. InShaAllah... jgn stress2 ye sis.. enjoy je the moment.. tkot lau stress sgt akan effect production susu plk .. klau puting sakit.. sapu nipple cream ke utk redakan sakit dan gilir2 tukar puting kanan dan kiri... saya doakn sis kuat dan boleh teruskn susu anak ... 😊

husb sy pn dlu mcm tu msa bby sy nborn. tp sbb sy xtahan, sy cakap semua kt dia,plg dia trasa la kot bila sy ckp “hrp2 anak ni x rapat dgn bapa dia nt bila bsr sbb msa keci ja bapa x prnh lgsung nk urus”. 😂😅 lpstu bru dia slow2 bljr, now dia yg mndikan bby hihi. dulu smpai sy kena babyblues sian ank sy, sy prnh pukul sbb sy rsa sy lonely urus bby dn x tido mlm x tido siang jg 😭😭now dh nk msuk 5bln bby sy, dh pndai main ni bby sy asyik cri bapak je 🙁😂 fasa newborn x lama sis . 🥹🥹8mgu je. nt dia dh pndai snyum2, pndai knl siang mlm, dh sng sikit . 😉 saya pun dulu frust teruk 😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨

Baby baru lahir, kita yg bentuk nk mcm mna. Pegang prinsip, happy mom happy baby. So sis kena jaga diri sis dulu, ngis baby bukan kita biar sampai berjam lamanya. Sis nk mkn ke apa, buat dulu no worries. Jgn rush belajar baby language. Nak bg puting? terpulang.. baby susu menyonyot kita panggil. Sblm jd habit dia, kita perbetul dulu. Paksa suami libat urus hal anak. Buat anak sama², jaga anak kena sama² sbb nt sama² nak masuk syurga kan. Xleh lepas tgn. Sis bentu anak ikut acuan sndri ya. Jgn stres sgt tau.. baby bg kenyang² lps tu tdokan je nk letak puting ke apa.

Sebenarnya semua ibu2 alami benda yg sama macam sis. Baby saya pun macam baby sis. Suka mengempeng. Letak nangis. Sampai Muntah2 sebab nak menghisap je. Last2 terpaksa bagi puting. Tak salah pun bagi, sebab tu salah satu cara untuk tenangkan Baby. Sis kata baby kuat nangis kalau lambat bagi susu, kat sini sis kena alert la bila baby start bagi signal untuk menyusu. Timing menyusu anak kena jaga. Kata kan 2 jam sekali, so sis dah kena standby la ye. In shaa Allah Lama2 nanti mudah untuk sis.

biasa la tu baby newborn baru nk sesuaikn dgn keadaan sekeliling tu sis. anak sy dlm pantang pn mcmtu jgk . ni dh 6bln, anak dh okay n easy going. myb sis boleh try bg puting tu. b4 tido try sapu minyak telon n tukar pampers . bg baby dlm keadaan yg selesa. bila baby tido, sis pn ikut la tido sekali. hal rumah, buat mana yg mampu dulu. bab suami tu, sis kena bertegas sikit la dlm sama² uruskan anak.

Sy mcm ni jgk dlu sis.. ank asyik nk mgempeng smpai sy stress.. botol pn xnk. pacifier pn dia xnk.. dgn stress pikir cti bpantang nk hbis, pngasuh xjmpa . suami xpandai / xbantu nk hndle ank. hri2 nangis sorg2.. smpai pnh stu thap ank ngis sy mmpu pndang je..tkut nk pegang risau jd yg bkn2. nasihat sy sis kna luahkn dkt husb. klau dia still xmembantu cri inisiatif lain yg blh bantu ringan kn mslh sis

baby saya masa 1 bulan pun mcm tu sis, biasanya sebab baby baru mula nak adapt dari alam rahim kpd dunia luar. saya pun start bagi puting seawal usia 2 minggu sbb czer huhu kalau nk ikutkan dia nk ngempeng je. another option, baby tidur dlm buai. lama2 dia okay juga tu. peranan suami penting untuk awal2 ni kalau tak mmg letih badan. harap suami awak boleh faham dgn awak elok2 ye