minta pendapat

Nak mnta pndapat klw korang dlm situasi sya mcm mna? Suami suka pukul msa preggy anak kedua ne dah buat repot polis apa smua tapi ayah sya suruh tarik balik repot tu sruh bagi dua pilihan kat husband sya sma ada nak cerai or masuk lokap. So husband sya pilih cerai .skrg sya dok rmh ayah. Hsbnd n family dy xdpt nak jenguk anak dy yg prtama ne kat rmah sbb ada surat dri kbajikan . Skrg fikiran sya xtau nak buat apa. Saya rasa sedih memanjang mcm xsanggup nak urus cerai lpas bsalin nnti. Sya mc sygkan husband sya. Skrg kami xcontect dah dkt sebulan sya tukar no fon baru. Ayah sya suruh saya urus cerai nnti. Ya allah. Fikiran sya mcm mna nak hadap smua nya sorang" tanpa suami. Mak ayah sya bkn org yg senang.. Jujur skrg sya slalu sedih n fikirkan husband sya sya mc sygkan dy. Dan sya rsa dy dah jerak sbb sya btul" kenal dy mcm mna.. Mcm mna ne.. Sya xsnggup nak cerai bkan mudah nak hadap apa yg akan dtg nnti tnpa seorang suami.

23 Các câu trả lời

Sist..dalam dunia xde bnda yg senang utk dhadapi..xde bnda yg mudah..semua perlu brmula dgn ksakitan dan ksabaran utk bhgia..sgala2 nya brmula dari diri sndiri smda nak tmpuh atau mundur..mngkin ujian yg Allah bgi dgn kita xsama dan brbeza2..tpi sy tau nie antra ujian yg berat bgi sist..tpi selagi sist prcaya pd kntentuan Allah..insha Allah semuanya Allah sdah rncang dgn baik2..Allah bgi ujian tnda Alla syg dgn sist..maybe Allah nak bgi ssuatu hdiah yg lagi bsar dan sngt brmkna utk sist..sbab Allah juga nak kan yg trbaik utk HambaNya kan☺cuba solat isthikrah..insha Allah dprtmukan jwapan..sy doakan sist,anak sist dan Keluarga sist dlm prlindungan Allah...kalau btul pun suami syg kita..dia xkan snggup pkul kita..sbab suami tau istri bukan utk dipukul..tpi utk djga dan dbelai..😅😊😊

5y trước

Amin2 ya rabbal alamin..semoga sist selamat melahirkan..amin..insha Allah..smga smuanya baik2..😊sy tau sist kuat..fkir yg trbaik utk sist dan anak sist..jgn stress2..😊😊

Allah akan bagi rezeki seluas nya lepas sis bercerai dengan husband. Perempuan mudah sayang lelaki . Tetapi lelaki takkan faham sayang seorang perempuan tu mcm mana . Kalau sayang. Takda nya dipukul . Lepastu kalau betul suami sis sayangkan sis , dia takkan pilih cerai mahu pun masuk lokap . Mesti dia akan pilih untuk berbaik semula . Takpa la sis banyak kan solat , minta petunjuk dari allah . Tengah preggy tak baik fikir yg negatif , takut ada sakit meroyan nanti . Ingat kita ada allah . Kita susah allah selalu membantu. Mak ayah selalu ada . Itu je sis kena percaya .. Semoga urusan harian sis dipermudahkan selalu .. Aaminnnn 😇

Xguna sis sayang husband macam 2 sis.. kalau dia sayang sis, dia xkan pukul bini.. dulu ex husband saya dulu pon kaki pukul, kaki perempuan, saya bercerai dengan dia ssh jugak nak lupa tapi saya kuatkan hati Smpai bila saya nak kena pukul, nak ngis.. Alhamdulillah skrng saya dapat husband yg lagi baik.. xpnh marah, xpenah pukul, xpnh ada perempuan lain.. tolong bini buat kerja rumah, jaga anak.. sis pk2 kan lar ..

Dh kena pkul pn masih brtahan????sy dulu 1bln bkawin dh tnjuk prngai sbnar..smpai la prkawinan kami 2tahun sy mtk cerai,pdan muka dia..huhu..mula2 dia xnk lpas,tp sy mtk fasakh..dh laki pukul ap nk tgu lg,baik cari laki lain rmai lg..dan skg alhamdulillah dpt laki yg sgt2 baik❤rmai lg kt lua sana yg msih sygkn kita..klo nk mgharapkn laki tu sorang baik xpyh,mkn mnum pn kita yg tgung😏

Dah pukul awk cmtu msih berharap pd lelaki cmtu ke dear? Takkan awk nk tggu die pukul awk smpai kritikal bru awk nk sedar his not a good person to be your partner & daddy for your kids..husband need to protect his wife & family bukan pukul mcm awk ank patung..ayah awk da buat yg trbaik utk awk, look forward..memang ssh tp klau awk bersama die skalipun awk ssh jgak kn?

Salam awak harap awak terus tabah dalam menjalani kehidupan hari ni dan awak kena tahu Allah ada perancangan lagi hebat untuk awak kalau sudah tertulis jodoh awak berdua tidak panjang awak ttp kena teruskan kehidupan awak.. Allah tahu awak strong women sebab tu dia uji.. semoga semua urusan awak dipermudahkan oleh Allah.. Amin-amin ya rabb.. 😊

5y trước

Wslm.. Aaminnn yrb.. Tq sis 😔

Sabar yea sis.. Sis kena istiqarah mtk ptunjuk dri Allah.. Hurm.. Sis xtry ke p pjbt agama n mtk kaunseling sis ng husbnd? Mg slah bila suami da start naik tgn pd istri, tp sy hrap suami sis tu sdar n btaubat.. N kalo dlm aty sis ade syg lg pd suami, bg laa peluang pd dia n sama2 brubah lebih baik dmi ank2.. May Allah ease evytg.. Aminn...

Syg suami berpada2 semua tu pinjaman Allah je. Kalau dia x tahu menghargai sis sedang mengandung anak dia sampai kena pukul eloklah pikir keselamatan kebajagian anak n diri sendiri dulu. Manusia boleh berubah tp manusia juga boleh ulang perkara sama. Mohon pd Allah bantu tunjuk jln. Dekatkan diri dgn Allah

Sis fikirkn kehadapan ye inshaallah apa aturan Allah hadiahkan ni dh cantik laluan nya..sentiasa muhasabah diri tu ye...Allah bg ujian nii mmg dia yakin dia buka jln buat sis dr trs menangis dn terseksa...kehadapan tu lebih menguatkan kita...dan anak2 ada rzki mereka masing2...

Kalau dah kaki pukul,selamanya akan jadi kaki pukul..sy dulu lepas 2 bulan kawen kena pukul,time mengandung xyah ckp la,mmg jd punching bag je la..tp bodoh bertahan smpai 5 tahun..last2 kena halau kua rumah..haha..sis fikir la utk masa depan..baran ni bkn senang nak hilang,mgkin xkan hilang..

5y trước

Sy stju kalau tt ni xperlu get back dgn suami die sbb jenis kaki pukul, cume yeee sy rs one day suami die akan berubah.. sbb ayah n arwah mak pon dvorce and ayh pon jenis panas baran , mmg btul bdk bdk boleh igt ape yg jadi dpn mata n bnde tu boleh jadi traumatic dan bnde tu jd kat sy, sjk kcik sy still igt ayh pkul arwah mak n even kitrg anak pon sllu jg kena rotan libas gne btg paip kena titipkan air lilin kt peha smue , mmg btul pempuan ni kalau dj syg smpai betahun laa nak bertahan , arwah mak smpai laa dh cerai n meninggal still ckp cinta die hnye satu pda ayah even dh mcmcm ayah buat,advce sy pd owner post tlg pkir diri sndri n anak. Anak , kalau syg xkan jd cmtu..one day Allah tu akam balas smle ape yg suami tu buat smge sis trus kuat tabah utk diri n anak anak ,, sy doa sis trus kuat