Assalamualaikum smua nk mnta pendapat

Sya n husband khwin dh 4 thun..lpas sya brsalin ank first thun 2021 sya dpat tau yg sya ni isteri no 2.. Husband khwin ngn org pasport sbb tu x da detail sngat kat jais.. Normal ke klau sya ni msih ada rsa cemburu..atau sya ni msih dlm keadaan x terima takdir dn redha.. Cma nk tnya ibu²..raya nnti sya n husband akan blik kmpng means sya msti brjumpa ngn wife dia (slama ni mmng x prnh jmpa) husband ckp akan tdur rmh wife dia..sya kena tdur serumah skali.. tpi sya x ready nk ddk serumah biarpun sminggu je.. Salah ke klau sya bntah ckap suami x nk ddk sekali.. Sya cdang nk tdur hotel je..biar laa suami ddk ngn wife dia Bila sya ckap mcm tu..suami mcm "knapa kena ada rsa cmburu" Kdang tu sya rasa mngkin sya ni perasaan yg berlebihan..smpai smua nk kna ikut kpala sya

17 Các câu trả lời

first marriage suami kat Malaysia ke oversea? kalau kat Malaysia, walaupun bukan dengan local, still kena daftar dan berkadikan orang JAIS tak silap saya. sebab masa gi kursus kahwin dulu mmg ada foreigner join kelas sekali, sebab dia nak kawin kat Malaysia. even kalau kahwin kat luar pun, balik Malaysia kena daftar kat JAIS. kalau tak, perkahwinan dia kira tak sah. cemburu tu normal sis, your feelings are valid. sedangkan isteri2 Rasulullah, sebaik2 seromantik2 suami, pun boleh cemburu sesama sendiri. cemburu bukan maksudnya kita tak redha. maksudnya kita manusia, ada hati ada perasaan, dan tanggungjawab dia untuk jaga tu. lagi pulak dia sorok status dia selama ni. kalau saya dia tanya mcm tu, tanya dia balik, "kenapa kena tak jujur selama ni?". sis boleh je tak nak tidur rumah first wife, tak nak jumpa pun takpe. even kalau suami suruh, tak wajib ikut. kalau suami nak suruh juga balik kampung dia, sis boleh demand tak nak tidur rumah first wife, and suami wajib sediakan separate accommodation untuk sis. Rasulullah isteri sampai 9, tak pernah tidur serumah, semua ada rumah masing2.

sy prnh in this situation. sy pn second wife msa tahun 2022 dn bru dpt tahu im second sbb sy x sengaja terstalk fb wife prtama dia, wife prtama dia dgn saya pulak mmg kenal each other sbb sy customer tetap wife dia 🥲. bru dia jjurr, wife prtama dia pon xda ic ada passport je and nikah x dftar d mlysia.. 2023 bru wife dia tau klw sy dh nikah dgn husb dia tu.. mmg smua nya trsembunyi lh..x pnh tau pon itu wife diaa sbnrnya,sy pnh npk jugak gbr drg sesama tapi husb kata tu just kakak dia 😌😌.hmm.. sy dgn wife dia tu pon bole dikira kawan sbb prnh kluar jln rmai2 . after wife dia tau, drg cerai secara adat ikut adat wife dia tu.. drg msh contact sebab anak, haaa bab ni pon sya msh bole cemburuu .😟 jd x dinafikan rasa cemburu tu x prnh xada dlm jiwa ppuan

Kalo sy la Kan..bukan harus lagi dah memg wajibla cemburu...yg disangka suami Tu sblm Nikah bujang tapi tau² dah Ada isteri senyap² xbgtau sblm Nikah kawen...Kalo kena kat sy la Kan memg sy meraung+sakit hati..kena tipu 1hal pastu xbg cemburu Tu 1hal...ehh senang and mudah jadi laki ni kang haaa ... boleh pulak tnya knp ada Rasa cemburu..ni melibatkan hati and perasaan jiwa raga dalaman kot...bukan senang² dpt tau terus ckp"ooo okay sy redha je xda hal la"..ni 4tahun hidup bersama pastu bila dpt tau kita isteri kedua luluh nya hati...hancur kepercayaan sorg isteri dekat suami...sbrla ye sis...sy doakan sis seorg isteri yg kuat and tabah semua dugaan Allah bg...semoga Allah permudahkan segala urusan sis ye...

Sudah la dia rahsiakan status dia time nak kahwin dgn sis, pastu dia pertikai plak nape sis jealous. Ingat sis patung ke. Dia tu dah lah game org pastu nk suruh kita terima apa adanya pulak hmm. Siapa je tak terkejut kalau tetiba jadi no 2. Jadi normal lah kalau sis belum boleh terima takdir, jealous & merajuk. Patutnya husband tu kena ada sifat serba salah & pujuk sis. Sebab perkahwinan sis tu bermula dgn penipuan

Normal je cemburu. Haruslah ada perasaan cemburu. Kalau tak cemburu, bukan manusia. 😅 Cuma jngn melampau lah cemburunya. Puan pun belum bersedia berjumpa dgn 1st wife suami. Dah elok dah tu, puan bermalam di hotel dulu. Cakap elok2 dgn suami, yg puan tak selesa untuk serumah dgn 1st wife. Apa kata jumpa tak bermalam dulu dgn 1st wife tu. Dah rasa keserasian, baru boleh nak bermalam di rumah 1st wife. Dah lah baru tau, bagi lah masa berkenalan dulu.

kawin dgn org passport pun spttnya kena daftar jais juga la utk keluar sijil nikah, hbs tu anak² dia dgn wife 1st tu buat surat beranak mcmana kalo xda sijil nikah (kalo ada anak la) . bab cemburu tu husb xbole nak halang la sb tu kan perasaan, sedangkan nak bsikap adil sesama 2 isteri pun beliau xbole nak timbang sama rata utk tunjuk beliau adil. . kalo sy pn jgnkan nak tido seminggu, btandang pastu salam peluk cium pn xnak selagi xbkenalan dgn proper.

Dia lupa ke kisah isteri2 nabi yang cemburu dengan isteri baginda yang dah meninggal dunia 😅 normal sangat ada rasa cemburu tu. Tapi hal lain saya takde hak nak bgi pendapat. Isteri tetap kena taat suami tapi kalau isteri tak redha tu antara suami dengan Allah. Sebab hati manusia mana yang tak sakitkan? Kat dunia terpaksa juga turut ckp suami. Kalau suami bertegas awak ikut jela. Biar dia tanggung kat akhirat nanti 😅😅

kawin tu hak dia. pertikai apa org rasa tu bkn hak dia, sukati tanya knp kena ada rasa jeles. whattheeee tk kena kt dia blh la dia tanyaa, kalau kena kat dia baru panas bontot kalau sy, bincang la elok2 ckp husband nk duk sana silakan, tp bkn sy, if takmau bg duk hotel bg sy stay rumah mak ayah sy

maaf tanya awak ni yg aritu ada post juga kan . yg awk nak minta cerai laki ugut pasal anak kan? sbb sama kronologi ceritanya. so tahun ni kiranya baru la awak nak merasa raya dgn husband? tu pun kena tdo rumah madu??? haisshh kalau saya bukan cemburu je awak. perang besar terus saya 😅😅😅

boleh pulak dia ckp knp kena ada rasa cemburu, haihh awak tu kawin dgn ppuan yg ada perasaan, bukan kawin dgn patung .. kawin dgn patung lah senang klau perasaan isteri semua nak dipersoal 😭 sabar ye sis, sy xduduk tmpt sis tp sy tahu mcm mana rasa diduakan mcm tu .. kuat ya utk anak 😞