BTL di usia muda

Salam mommy nk tnya pendapat la..sya tengh prengnant..agak2 nya klau sya mnta BTL doctor bgi ke? Sya bru 21 thn..sya nk BTL sbb sya sgt stres dngn prngai suami yg x brubah.sya tkut klau sya mngndung lagi perangainya ttap x akan ubah.dia kki prmpuan..dia x prnh kluar dngn mna2 prmpuan..cuma dia suka chat2 prmpuan di aplikasi..lgi 1 bulan je due sya..sya terfikir klau sya mnta cerai...nsib anak sya mcm mna..dngn sya yg x bekerja...dh 3 thun sya brsbar..jnji nk brubah tpi smpai skrg x da hasil...tdi pagi bru je gduh dngn suami sbb kantoi lagi chat prmpuan.. katanya itu hiburan je untk dia..prlu ke sya brthan dmi anak sya? Dngn mengharapkan 1 hari nnti dia berubah?

14 Các câu trả lời

Bukan senang2 boleh request BTL dik lagi lah awak masih muda. Saya yang dah 31 ni dengan 2 kali czer nak request BTL pun dr tak bagi. Awak kena fikir jauh. Panjang sangat lagi perjalanan hidup awak dik. Belum tentu awak akan stay selamanya dengan husband awak tu. Buatnya jodoh awak dengan dia tak panjang dan nak kawen lagi sekali. Dah tak dapat nak bagi zuriat kat husband baru. Banyak je cara untuk merancang. Nanti lepas bersalin bincang dengan nurse. Dan bab bersabar tu, tolong jangan fikir pasal anak. Fikir pasal diri sendiri dulu. Awak yang akan hadap. Jangan guna ayat ‘bertahan demi anak’ tapi hakikatnya awak yang merana duk makan hati tiap masa. Dah ada anak nanti, macam2 dugaan awak akan hadap lagi la masa anak kecik2 lagi ni 1-3 tahun. Apa2 pun nak buat keputusan fikir baik2, bincang elok2 dengan family. Kalau ada teman untuk luahkan lagi better. Minta pendapat. Slow talk juga dengan husband. Semoga di permudahkan segala urusan awak dik 🙂

adik awak muda lagi, please jangan buat BTL. akak rasa awak kena pergi pejabat agama minta sesi kaunseling untuk suami, then bila suami still tak berubah baru awak boleh pilih jalan lain seperti bercerai. kalau awak kaunseling dengan pejabat agama, dorang akan mudahkan lagi urusan awak yang penting awak kena jujur dan cerita semua dekat dorang, then kalau dorang tahu suami awak tak boleh untuk berubah dorang akan bawa kes ni ke mahkamah. awak kena kuat adik, minta mak ayah temankan awak atau orang lebih tua yang berpengalaman.

sis bru 21 tahun.. mse2 dpn kte x tw kot jdoh ngn suami skg x pnjg, kwen bru nk kn zuriat.. sye rse gne kaedah prancg biasa pun ok tp kne jge btol2.. Lg 1, klu da psg niat nk cerai tp tkot cerai sbb xde duit nant pastu redo je umah tgga x bahagia? sye x bley msuk cmpur dlm rumah tgga awak, tp sblum nk bcerai ke ape ke keje la dlu stahun 2 kumpul duit sendri.. klu rse syg tu msih ade, duduk bincg sme2 pulihkn hubungan.. sye tw ckp memg snang tp sume nye perlukn mse.. smoga urusan awak dpermudahkn..

hukum btl tu haram dik kalau xde masalah kesihatan. akk anak 5. Alhamdulillah. n akk pernah minta btl mase anak no 5. doc x izin kan sbb haram hukum nya. melain kan awak ade masalah kesihatan yg mmg x dpt diselamatkan. even akk pregnant dgn pelbagai risiko kesihatan. doc still ckp haram. guna lah laedah perancang lain . awak muda lg. masa depan kita, kite x tau

wsalam. BTL ni bergantung. klu awk bsalin normal sblm ni, dktr tak galakkan unless ada faktor2 kesihatan. klu rasa takut nk pregnant, Puan pkai perancang yg lebih berkesan (iucd, implan) utk kes suami puan, pada sy, lebih baik Puan dptkn pndgn dgn pihak yg berkaitan (pjbt agama). bg sy tak patut suami berkelakuan mcmtu disaat Puan berkeadaan sebegini.

Sy doakan awak kuat, nak ada baby ni lagi kena kuat mental & emosi. Belajar ilmu jaga baby awal2, Jaga anak baik2, klau stress berpantang lah dgn keluarga. Jangan sorang2, risau anak jadi mangsa. Untuk suami ajak bincang elok2, klau tak juga awak kne simpan bukti utk kes cerai mahkamah. Moga allah lindung & permudahkn urusan awak.

Palaotak la hiburan untuk dia. Awak muda lagi dik, BTL bukan lah jalan penyelesaian. Fikir keadaan, perasaan awak tu. Takkan nak makan hati sabar je dengan perangai macam tu. Kena tegas. Minta bantuan pihak berkaitan, pergi kaunseling ke, kalau masih boleh bawa berbincang.

muda lg sis, syg kalo BTL. Kalo xkuat nak bpisah, sis guna depo je dlu. tp kalo rasa nak bpisah, insyaallah keluarga masih bole support sis sambil² nak bdiri semula. istikharah baik² semoga dpt jln yg sesuai, insyaallah

Ya Allah jgn la BTL sis awk masih muda. Sy x berani nk bg pendapat mcmana tp sy harap awk dpt la sapot dr family utk teruskan kehidupan baru. Jgn gadaikan kebahagiaan awk sis. Semoga yg baik2 dtg utk awk..

Jgn buat long term punya kputusan untuk masalah yg smentaral ni, selain btl, boleh ambil pil, cucuk atau iud. Smoga dpmudahkan🤲🏻