Perbelanjaan Baby setiap bulan

Hi mommys, boleh share tak brp RM average perbelanjaan utk seorang baby (Anak umur kurg drpd 1 tahun) setiap bulan + harga pengasuh dll. Utk persediaan sy sebagai 1st time mommy-to-be. Tq in advance..

10 Các câu trả lời

Oh klo mcm sy, bekerja sndri @foodcater Mama care - free Mama milk - free Baby food - puree & moi by mama - rm50 Petpet sekotak bli di shopee - rm50 Klinik - Klinik kesihatan /klinik Desa Baju- bli dshopee & live time sale Sabun- blum pernah bli sbb stok hdiah blum hbis skg bby bru 7bln. Skg covid19 blum settle, so sy n suami perlu berjimat dlm berbelanja, perniagaan sgt terkesan.

4y trước

Btw petpet tu bli dr shopee petpet official, rm56 discount rm5 utk mummy club. sekotak ada 144keping, sehari bby sy pkai dlm 4-5 keping. Cukup lah sbln. sy join petpetclub, collected point boleh redeem diapers..

diaper RM 150 + Susu formula RM250 + makanan dan snek RM200 + pakaian RM100 (lebih kurang) RM50 tabungan kecemasan seandainya ank perlu ke klinik. every month kena simpan je...xleh korek melainkan perlu ke klinik. kalau ada medikal card, bagus. ank sy bekeperluan khas, jd school dia je boleh cecah RM3k.😂 so 1 anak sy boleh capai RM5k mcm tu sebulan. 😂😂

ini mcm sy 1. taska rm375 2. susu enfalac a+ rm400 3. mamypoko rm120 4. insuran rm100 5. cream eczema rm50 6. klinik rm50 7. sabun baju baby rm20 8. pakaian(terpulang) rm100 (tp tak dela beli tiap bulan) senang ckp rm1000 approx utk sorg anak

mybe 1K yee...susu bdn pam simpn stok, diapers kl ank x allergic mybe cari yg biase je...bju cari yg bsr dikit bs pk lama...😆mkn buat sndri smpn dlm bekas kcl2..

tambah tolak bahagi darab dalam 700++ tak termasuk upah mengasuh la.. satu lagi tiap bulan saya prepare 200++ utk Perubatan.

Sediakan minima 1k. Kos bergantung pd jenis susu dan brand Pampers juga. Klu sis lebih prefer yg mahal, 1k tak cukup.

Plan perbelanjaan khas utk baby. Upah jaga rm500. susu, pempers, lain2 rm700. Total rm1200.. Cuma anggaran.

Pengasuh RM400 susu RM240 petpet RM84 Insurance RM235 baju RM100 (bukan setiap bulan) makanan RM50

Dalam seribu jugak la

spend 1k 😂