Kesan epidural masa beranak

Hi, harituh masa nak beranak contraction punya lah kuat . Lepastuh doc tuh tanya nak amek epidural tak, dapat kurang kan sakit . Saya pun cakap jelah nak, lepas cocok epidural tuh rasa ngantuk jeh, mmg tak rasa sakit dah pastuh . Pukul 4pm doc check bukaan dah 8cm tapi saya tak rasa nk teran pun . Last sekali kena emergecy czer . Epidural ke buat rasa tak nak teran ye ?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

12 Các câu trả lời

sy haritu bersalin amik epidural jugak sbb sy ada astma.. doc suggest amik epidural sbb takut sy kene astma attack and kejang msa meneran.. sy x rasa sakit lansung padahal kat screen contraction sy kuat.. sy siap boleh gelak huhahuha ngn mak sy eventho dah 8cm 😹 tapi msuk ja 9cm.. haa amek lahh.. sakit dia rasa nyawa tu btul btul kat hujung dunia.. siap call semua org mintak maaf.. 🤣 tambah lagi mak sy pi seludup air selusuh.. lagi lah.. 9cm nk smpai 10cm tu amik masa 5 jam..tapi bila 10cm time doc dh suh meneran.. x rasa sakit pulak.. padahal doc kata tunggu sakit baru meneran 😭 sy takut baby lemas.. sy bantai ja paksa meneran eventho x sakit.. fuhh koyak besar jugak 😅 pstu hari ke 6 sy bentan.. perghhhhhhh demam gigil gigil.. tambah pulak side effect epidural buat kita jadi sakit belakang..menangis melalak jugak.. mujur mak sy jaga baby.. 😅alhamdulillah skang baby dah 18 hari.. sy pon dah boleh belari HAHAHHAHAHA fully recover dah.. tapi sakit belakang tu mmg x leh nk hilangkan huhuhu

1y trước

@Nurintan Natasha sy pun x tahu nk explain camna bentan tu apa.. tapi bentan tu mari bila kite x jaga pantang btul btul.. tanda tandanya demam gigil gigil , sakit kat tmpat luka bersalin, kaki bengkak, sakit badan.. skali kne bentan tu.. mmg sakit.. mmg boleh meraung.. jadi jagalah pantang anda btul btul lps bersalin huhu

saya bersalin anak first doc offer epidural jugak tapi saya tolak. saya mintak ubat tahan sakit je yg cucuk kat punggung. tu pun dah lalok teruk. masuk labor room sedut gas lagi 😅. memang khayal teruk lah. tapi dengar je suami duk bisik kat sebelah ajar zikir ngan mengucap. masa dah 9cm tu rasa basah air bertakung banyak kat bawah, terus suruh husband panggil doc. doc datang pecahkan air ketuban, gunting sikit and then terus suruh teran macam nak berak sembelit. pagi tak sempat breakfast sebab breakfast sampai lambat nak dekat pukul 9. pukul 10 dah rasa contraction yang teruk and kerap. pukul 12 tolak gi labor room masa bukaan 5cm. pukul 3.50 keluarlah hero 2.75kg lepas 5x push. lepas habis jahit episiotomi, nurse bawak biskut ngan air milo terus sis makan macam org kebulur. naik atas kat wad ada nasi lunch terus makan habis sebekas.

bagi yg masih trimester pertama, masih belum terlambat utk anda amalkan posisi duduk&berdiri dgn betul sepanjang pregnant. fakta sakit belakang bukan punca epidural.p lah tanya ibu2 yg bersalin tanpa epidural,ramai ja yg sakit belakang. sbb utama tak jaga posisi tulang belakang masa pregnant. kesan epidural masa diambik tu bergantung pada individu jugak, macam sy ambik epidural,sakit tu memang hilang tapi rasa nak meneran tu tetap ada mcm biasa..jd bila ada contraction automatic rasa meneran pun datang jgak. follow arahan doctor & wajib JANGAN angkat punggung.

Ye epidural tu bagi tak rasa apa ii and memang mengantuk. Masa saya nak bersalin (normal) nurse yg suruh amik. Hati kata taknak tapi sebab taknak kena bebel so saya kata jelah nak. Masa masuk epidural 4cm (02:30pm) pastu nurse dtg balik check bukaan (3:00pm) . Masa tu dah 8cm. Doc terus off epidural bagi saya rasa contraction. 3:40pm selamat keluar baby boy. Kena gunting sikitt.. sakit belakang tu takbole buat apa. Mampu tahan je 😭

1y trước

Haah. peritnya pengalaman mlahirkn. Kita xpernah terpikir kita ni mampu hadapinya tp bila dah hadap situasi tu .rasa eh mcm mana bolee lepas hadapi smua ni? Byk bermain dpikiran terus 😂 Alhamdulillah Allah uji sbb kita mampu. We're strong and wonderful mom .😍😂 Alhamdulillah happy bila dgr suara tangisan bayi yg comel tu. Pengalaman berharga . Alhamdulillah

Sy tak dapat epidural tapi sy nak tanya kt sini klu ada sapa2 nk jwb.masa sy sakit contraction nurse ada offer nk epidural ke & opkos sy ckp nak.tp dah berapa jam sakit diorang tak bg pun epi.smpai masuk LR pun masih x dpt epi.12 jam sakit mmg x dpt trs epi. Sy pelik knp diorang duk hold nk bg epi tu. sy 1st mom x taw sgt benda ni

miss hanim.sakit sebb x bolh agkat..bila kaki kanan kne seret.mghrapkan kaki kiri.. rasa letih sgt.membuat emosi x stabil..rsa sedih sgt2.. sebb suami bkje.cuba sepositif mgkin.tenagkan minda istifa slwat...pkirkan bby yg ada depan tu.alhamdulillah..sekrag dok bwah ktiak.. hilang skjap mjerit mak2.. 1tahun 4bulan.

tak pernah ambil epidural,dr anak 1st- 3rd. doc tak pernah offer epidural mungkin sbb progress bukaan cepat walaupun rasa contraction mcm nak tercabut tulang sy semua. dlm hati sy ckp,kalau lambat lg nak bersalin rasanya sy nak minta doc buat czer. hahaha

1y trước

kalau tak nak bg gesel speder pakai pad bertali. pastu ejas tali bg tk kena luka

sya pun kne bentan.. x bolh jalan..kki seblah seret..smpai mengigil.. makan panadol..pge appoinment check kuning. tibe2... bruuuu darah trun tumpah darah.pening sgt ... cuba utk kuat.😭

Sye thn 2011 ank pertama doctor suggest pakai epidural sampai saya x de rse nk bersalin lastly kne vaccum 😢, ank kedua bru tau rse sakit bersalin tu mcm mne 😓 *pengalaman

haritu nk amik tapi doktor bius lambat , ngam2 lagi 10 minit baru doktor nak sampai saya da beranak hahahahha so tk amik pun epidural tu berkekalkan gas jelaaa