Burnt out sangat

Hai semua, nak tanya normal ke rasa penat sgt2 setiap hari jaga anak. Anak 3bulan 5hari. Anak jenis high demand. Nak masak, makan susah sgt. Stress. Lagi2 bila dia mental leap, mmg rasa nak baling semua benda. Dia punya tangisan tu, satu taman boleh dengar lah. Petang mmg dh tkde tenaga nk hadap dia. Bila dh tkda tenaga mmg saya rasa lebih baik saya mat*, rasa mcm baik dok hospital sorang2 at least dpt baring rehat. Tggu suami balik keje utk tolong pon dia sampai rumah kul 8pm. Normal ke rasa penat mcmni? Sbb saya dh tk tahan sgt. 1. Ada ke pengasuh yang datang rumah setiap hari yang boleh tolong jagakan baby seharian? Saya risau nk hantar ke rumah pengasuh sbb kebanyakannya tk berdaftar JKM. 2. Jahat tak kalau saya rasa nak hantar anak ke pengasuh terus, walaupun saya ada cuti lagi 2 bulan? (Saya cuti bersalin 5 bulan). Sbb yela maknya cuti kalau hantar ke pengasuh awal, maknya ber relax kt rumah? Mcm emak yg tak reti jaga anak sendiri, lepas tangan? Saya pernah bg mak mertua jaga sehari, rasa rindu baby tu ada of course. Tapi knowing saya akan mental balik bila jaga baby… haih. 3. Baby high demand mcmni yg suka nangis ni akan jdi happy baby tak nnti? Bila fasa ni akan berakhir? 4. Ada tak mummies yg suami keje shift? Mcm mana mummies jaga anak malam2 tanpa suami?? Huhu. 5. Saya tgh cuba naikkan susu badan. Skrg pam 0.5oz-2oz. Ada harapan tak susu dpt naik sbb saya stress aje setiap hari?? Nak sgt naikkan susu badan. Doakan saya terus kuat utk jaga anak saya dengan baik. Terima kasih. #firstmom #ingintahu #Sharing_dong_Bund #bantusharing

17 Các câu trả lời

Kite sma jerr sis.. Anak high demand.. Tpi sy slowly trima pelan2 walaupn kdg2 burnout jgak tpi just igt budak2 yg tgh fight cancer auto bersykur ank lahir2 sehat... Tk pe benda ne kjp jerr.. Klau ank high demnd its okay klau u nak buai dia dlm buaian.. So tk la penat sgt... Kenyangkan baby dlu.. Sendawakan then ble buai... Auto tdur.. Yg penting baby kena tdur dlm keadaan aman dan sejuk.... Cnfm lena..

Jaga baby biasa pun penat, yg high demand mesti lagi penat. it's okay to seek for help & normalise utk minta bantuan terutama dlm tempoh berpantang, sbb mental health Ibu sgt2 penting..kalau Ada yg boleh gilir2 bantu jaga sangatlah baik, supaya Ibu boleh ada me time.. stay strong mum, you're doing great already ❤️

sy dulu dlm pantang pn baby nangis.. hampir meroyan sy.sy blk kg mak,ayh n adik sy bergilir Jaga waktu mlm.sy mmg tido sbb sy ada drh tggi.mmg xsbr nk hbs pantang sbb blh hantar ke taska n mlm ank sy akn tido lena sbb penat bermain kat taska

4t trước

Sy rasa sy dh tahap meroyan kot masa pantang sbb stress sgt. Setiap hari menangis, campak2 barang, ckp benci baby, sampai doakan buruk2 kat baby. Astaghfirullah. Skrg tkde dh semua tu, cuma stress jaga sorang2 bila baby melalak selalu

ok je sis cari masa untuk me time, ada je apps yg boleh cari pengasuh by day yg sis rasa nk rehat, cth kiddocare. jagan stress sekejap je tu nnt baby akan berubah2 perangainya

sy dah merasa selama 687 hari &still counting.. sebagai suri rumah.. pakat la elok2 dgn husband, buat laa apa2 yg mommy rasa terbaik ye, jgn fikir mulut org.

sbr ya sisi,sy yg bby xhighdeman pn huru hara hri2...sy pn xtw knpa..semua bnda xsmpt..kdng mndi pn xsmpt pdhl bby da 9m

4t trước

Sy mmg mandi lepas suami balik je sis. Masa tu la nk basuh rambut, nak mandi lama2, nak buang air besar pun saya tahan dulu. 😂

Kuatkan semangat sis

4t trước

InsyaAllah. Tq bagi semangat