Hantar baby pengasuh

Selamat petang ibu2 semua, saya nak tanya bagi ibu2 yg bekerjaya macam mana ya ibu2 ada kekuatan untuk hantar baby pada pengasuh, saya first mom dan pjj dgn suami, family saya mmg tak setuju hntar pada pengasuh sbb risau dgn mcm mcm kes skrg, baby pulak baru 2 bulan lebih, saya dh nk masuk keja semula.. tp saya tak sanggup nak jauh dengan anak, kalau anak duduk dgn suami ada family tolong jagakan dia, kalau duduk dgn saya kena hntar pengasuh sbb saya jauh dari family..#ingintahu #seriusnanya

8 Các câu trả lời

Pernah alami situasi macam ni 5 tahun lepas. Saya duk sorang-sorang di selatan tanahair. Suami & family di pantai timur. Lepas bersalin saya bawak baby usia 3 bulan. Dalam tempoh sebelum sebelum masuk kerja saya dah survey pengasuh dalam Group Pengasuh. Siap skodeng FB beliau…saya mmg nak cari pengasuh yang boleh jaga anak saya dengan betul. Saya kaji peel perangai bakal pengasuh melalui fb beliau (posting dlm fb berkenaaan apa-apa isu). Saya kena pastikan saya tak salah pilih pengasuh sebab saya kerja shif, baby akn bermalam dgn pengasuh 2kali dalam seminggu. Dah jumpa yang berkenan saya pergi melawat rumah, tgk family dia macamana & kawasan kejiranan. Alhamdulillah ketemu dgn pengasuh yang memenuhi kehendak saya. Memang jaga baby saya dengan baik. Dan sekarang saya dah balik ke pantai timur & tak pjj lagi. Yang paling penting naluri seorang ibu semasa anak bersama pengasuh jgn abaikan…itu je la pengalaman saya. Semoga bermanafaat

sy penah pjj..dilemma jugak masa nak amik baby dr family,jauh nun di pantai timur..sy dkt selangor,suami melaka..masa baby 5bulan sy dgn suami nekad bwk jugak baby,doa byk2 mntk Allah temukan dgn yg baik2..sy try 1st taska utk 1mgu,rasa xsesuai(dr segi penjagaan)..then 2nd baru ok sgt2..kena trust instinct keibuan kita tp jgn overthinking.. family sy mmg xsetuju lgsg amik anak sbb mcm2 kes la kan zaman skrg, tp sy n suami niat betul2 yg jaga anak ni amanah kita sbg parents dan mntk tolong family doakan yg baik2... kdg2 bila mak dtg melawat sy dkt sini masa tgh keje,sy suh dia g amik anak awal dr taska,dgr jgkla dia puji taska tu.. yg penting taska tu berdaftar, owner cakna dgn keadaan pekerja dia, cikgu2 tahu ilmu penyusuan dan pemakanan.. kdg2 kita boleh nilai dari mcmane kondisi anak masa ambil..wallahualam..

cari penjaga ank yg boleh dtg rumah. sy pun pernah alami situasi mcm sis. mentua suru hantar ank ke tmpt dia biar dia tolong jagakan tpi sy xmau.nak hntr ke rumah pengasuh pun sy xmau. last2 sy cri pengasuh yg boleh dtg rumah jga ank. tiap tengah hari sy balik rumah tgk ank. skrng ank dah setahun lebih.

Saya pun sama cm awak bby baru 2 bulan lebih nnti nak kena masuk kje dah ,dalam delema nak anto pegasuh akk nak jga tpi jaoh anak pullak bf

pernah alami dulu..rasa xsedap hati. tukar pengasuh yg buat rasa hati tenang dan percaya. seeloknya yg berdaftar.

sebaiknya cari taska yg berdaftar. kalau nak hantar ke pengasuh, carilah org yg puan kenal dan percaya.

Minta ibubapa mertua jaga

cari yg berdaftar..