luahan hati

Assalamualaikum, saya nak tanya pendapat ibu2 dlm ni, now saya tgh pregnant 7month, then ada bincang dengan suami nak pantang sendiri tapi suami suruh pantang dekat rumah mak dia, alasan sbb dia nk buat grab time cuti seminggu tu, saya bukan tknk tp saya tak yakin 100% dgn mertua saya, sbb saya tk nmpk mak mertua saya btl2 nak saya pantang kt rumah dia and saya nk cerita psl mertua itu aib, jadi faham2 la, lagi satu nanti time pantang ada mak mertua dengan mak kepada mertua saya, mean nenek husband saya, jadi saya risau kalau pantang nanti bf saya terganggu sebab stress, lg2 nenek husband saya tu suka buat ikut suka hati dia je, semua kena ikut dia, mak mertua pulk jenis yang malas ambik tahu suka buat hal sendiri je, saya jadi serabut fikirkan psl pantang ni, suami langgsung tk faham 😭

25 Các câu trả lời

kalau dh mmg suami x boleh bawak bincang sgt mungkin sis boleh ambik laa utk 2 3 hari je berpantang rumah mertua... kalau awk dh rase tak tahan sgt pujuk laa suami tu nk balik duduk rumah sendiri pulak.. cuba positifkan diri je sepanjang 2 3hari duduk rumah mertua tu.. semoga dipermudahkan urusan nanti

2y trước

Betull, bagus juga idea sis, saya okay je pantang kt rumah mak dia tp saya mmg dh thu semua benda saya yg akan buat, mak dia sekadar pantau je, lgpun saya dh siap2 upah cl utk seminggu, jd seminggu dua tu je kt rumah mak dia, minggu seterusnya saya nk pantang sendiri

wsalam, awak try discuss lagi pasal ni. kalau pantang dekat rumah parent awak je tak bole ke?, time pantang ni la kena betul2x jaga, tak bole stress apa semua. tapi kalau da tau condition tuh mcm mana, better discuss lagi sekali ,yg nak hadapnya awak, dgn anak lagi ,sakit tuh lagi.

Dik, kau pantang je rumah mak kau sendiri. Dia nk buat grab time cuti tu bg dia buat. Kalau dia sorang suami n bapak yg bertanggungjawab, dia tau la nk balik uruskan dokumen ank dia., kalau dia xbalik, kau stnby siap2 dokumen utk ahli keluarga kau tlg daftarkan nama anak., xpyh pening2.

2y trước

betul sis, adik beradik ada tp semua belum kahwin kecuali saya sorg je 😭

boleh bincang dgn suami , bgtau pentingnya suasana tenang utk sis recovery. boleh panggil confinement lady utk bantu urus sis dan baby selepas bersalin. seminggu cuti x kan nk buat grab. ni lah masa bantu isteri siang dan malam handle baby dan rumatangga

saya dr preg 4bulan dah bincang dgn suami,slow talk time mood dia ok,mula2 mmg suami tak bagi pantang rumah mak saya tapi now dah 36w suami dah setuju,gtau je kat suami selain jaga bdan emosi kena jaga time pantang,suami kena fhm la keadaan isteri

2y trước

Betul, emosi tu penting masa pantang, kesian kt baby nanti kena juga, saya dh slow talk dgn suami, suami bru okay after saya bagi dia buat grab bulan ni 😅 sbb saya wfh skrg so dia ada masa nk buat grab

awk bersalin ank suami kan,bukan ank mak mentua 😐 pandai dia tabur benih,knpa nk suruh mak dia pulak yg bertanggungjawab jaga ank isteri dia.. masih sempat lagi sis, boleh cuba list point penting yg dia xbleh tolak

2y trước

boleh try pantang sekejap tgk situasi membantu ke menyakitkan..lagi elok klau rekod situasi yg xsyok,so bila suami pertikai tunjuk je video..

klau sy slalu mula2 slow talk dlu elok2,. then klau husband berdegil, sy trus warning siap2 like 'nnti klau jd apa2 kat sy. or baby, sy meroyan ke apa awak tanggung, sy dah mintak elok2 ni'.. haa gitteww..

2y trước

Saya dh slow talk dgn suami, the end gaduh 😭

Saya bagi syarat suami cuti 2 minggu jika nak berpantang di rumah mak dia. Saya minta dia yg masakkan makanan, belajar mandi bayi dgn mak dia. Dah lepas tu rehat di rumah sendiri. Suami lg nampak tak stress di rumah sendiri

2y trước

It's OK, lps ni boleh rancang yg terbaik termasuk fikir cuti suami. Suami banyak teman selepas melahirkan drpd semasa hamil.

awal2 dah bgtahu mak sy Dan suami, nak bawak mak sy duk umah time sy pantang, mak sy tolong masak lauk pantang pun dah ok, janji mak sy Ada dgn sy masa pantang

2y trước

Bagus mcm tu sis, at least ada yg tlg sikit okay la, mcm mertua saya ni dia balu, tp lps arwah tkde semakin malas sampai bulanan tu kdg blik lauk pun tkde nk masak 😭

saya dulu ngam2 pkp so berpantang sendiri kat rumah.. mmg kebanyakan urus anak sendiri.. mmg penat la fizikal mental 2 3 bulan.. huhuhu

2y trước

faham, saya pun tk thula nk fikir mcm mana psl pantang ni lama2 buat stress je 😭