luahan hati

Assalamualaikum, saya nak tanya pendapat ibu2 dlm ni, now saya tgh pregnant 7month, then ada bincang dengan suami nak pantang sendiri tapi suami suruh pantang dekat rumah mak dia, alasan sbb dia nk buat grab time cuti seminggu tu, saya bukan tknk tp saya tak yakin 100% dgn mertua saya, sbb saya tk nmpk mak mertua saya btl2 nak saya pantang kt rumah dia and saya nk cerita psl mertua itu aib, jadi faham2 la, lagi satu nanti time pantang ada mak mertua dengan mak kepada mertua saya, mean nenek husband saya, jadi saya risau kalau pantang nanti bf saya terganggu sebab stress, lg2 nenek husband saya tu suka buat ikut suka hati dia je, semua kena ikut dia, mak mertua pulk jenis yang malas ambik tahu suka buat hal sendiri je, saya jadi serabut fikirkan psl pantang ni, suami langgsung tk faham 😭

25 Các câu trả lời

Kalau sis boleh pantang sendiri sis buat la. Saya pernah lalui benda Yang sama jgk. Lagi2 Anak first, parents sndri Mmg xlarat jaga Sbb Ada masalah kesihatan. Terpaksa la MIL jaga dgn in-law Sbb Ini cucu first Dieorg. Mula2 Mmg xpkir ap. Sbb seronok ada Org nak jaga kan. Tapi hanya jaga seminggu saja ye(Sbb suami ada time tu/semua hilang lepastu)Lepas tu makan, berpantang semua Saya settle sndri. Even basuh Baju Anak, angkat cerek nak mandi pun semua sendri(rumah 2tingkat ulang alik turun naik), g klinik 30hari ulang alik Anak kena kuning. Makan lagi la. Saya smpai bangun berdiri masak Kat dapur. Luka jahitan sampai da hbis pantang masih ada lagi Sbb isi terkeluar(gara2 banyak bergerak). Anak siap MIL suap susu kambing fresh & anggur hitam dalam mulut baby, Kesian baby saya,kuning Esok naik smpai 400 kena admit masuk hospital Balik. Ye, Saya pun Ada tegur MIL, Tapi kena tegur Balik ye Sbb Dia ada lagi Ramai Anak. Makan gulai pedas pulak, Oren xboleh mkn Sbb berwarna Nnty Anak kena kuning, minum hanya teh kopi milo.(buah xboleh mkn) sembelit Dlm tandas menangis la sorang2. Itu la yg first Dan last. Yg kedua ni alhamdulilah suami sendri ckp Dia jaga kan Kat rumah(rasanya Dia da Faham and Kesian tgk bini dia terseksa)

2y trước

Allahu, kesiannya sis kuat betul sis hadap, saya pun cucu first ni, tak tahulh mcm mana, saya plan pantang 2 minggu je kt rumah mertua

sabar ya akk.mcm sy pulak terbalik skit cerita dia,ini perkhwinan kedua saya, prkhwinan prtama jodoh family, dikurniakan 2 cahaya mata, jodoh kmi tak panjang, Dan Sy pilih brkhwin kedua dngan duda, first khwin family sy bekenan, tapi start dy buat perangai pukul sy terus family sy x suka perangai dia, mcm mak mertua sy pulk mmg dri first kami nikah dy xsuka sy, dia ckp sy hasut ank dy. buat nasi kangkang ke ank dy, smpi mak mertua sy g jumpa bomoh nk bagi kami pisah. itu biar lh mlas nk ingt, tapi skrg sy pun fikir mcm mne sy nk pantang nty, sbb sblom ni sy pantang mak, n mak mertua jaga, klau masuk tahun ini 3 kali czer ,mak sy ada suruh blik, klau sy blik pantang sana mmg mak sy xbgi sy ddk dh dngan suami sy, sbb family sy tahu apa family dy buat pada sy selama ni, kadang2 Sy sebesalah nk lwan ckp mak tpi bila ingt suami dy nk azan kan bakal ank sulung dy lahir nty,suami sy dy nak je jaga sy pantang tapi kesian lh dy pun kerja balik bawak lori,kadang2 sambung bengkel lori repair lori y rosak kerja lebih masa,. tapi sy percaye marah mana mak ayah pada kita satu hari dy akan terima hakikat jugak jodoh Allah dah aturkan, insyallah

2y trước

Sama2 sis kuat ya ❤️

Alahaiii susahnye la kalau suami x faham benda nie. Kita berpantang nie x nk stress2, nk keselesaan yg optimum. Mmg senang berckp tp yg hadapinye diri kita juga. Kena berkeras la sis. Bg kata noktah kt suami 'YG SY X NK BERPANTANG DI RUMAH MAK MERTUA'. X de apa pun berpantang sendiri nie, cuma suami la kena byk tolong masa 1st & 2nd week after deliver tu. Lpas 2 minggu insha Allah sis da kuat sikit nk uruskn diri sis. 1st & 2nd week lpas bersalin nie crucial time, dgn kita berdarah lg, menahan sakit jahitan lg, tu belum bengkak susu dan nipple crack. Tu belum lg kena sembelit, mahu sejam duduk di toilet, rumah mertua sis kn 1 je toilet, mcm mn tu nnt yg lain2. Sy rasa better berpantang rumah sendiri kn. Sis terangkn lg mendalam pasal nie semua kt suami. Klau die x fhm juga, sis lempang die byk kali bg die fhm 😅😅😅 sis jgn stress2 yea. Insha Allah semoga dipermudahkan urusan sis untuk berpantang nie

2y trước

Betul sis, saya risau saya stress sgt nanti pantang, rumah mertua semua benda kt luar, susah and memang kongsi semua, dh berkali ckp dgn husband, susah sgt husband nk fhm 😭

Slow talk dgn suami cara baik , bgtau dia keadaan awak andai bersalin normal atau czer . Penjagaan yg extra awak perlu , takboleh nak sambil lewa . Dari segi jaga diri awak dan anak nanti . Minta suami berulang andai dia nak buat grab . Berkorban sedikit untuk awak , berpisah sekejap demi pengorbanan awak melahirkan . Tak salah awak nak mental dijaga baik , tak ditambah dgn kuning (minta dijauhkan) lagi effect awak . Mcm benda masa berpantang awak nak kisahkan . Suami kena bertolak ansur , pilih yang terbaik untuk isteri & anak . Masing2 ada pengorbanan sendiri , minta suami mengalah untuk seketika . Sebulan awak pantang dirumah parents awak , selebihnya dirumah mentua . At least awak dah kuat jaga diri sendiri dan anak .

2y trước

susah sis, saya dh bagithu berkali kali psl ni dkt dia, dia lebih pentingkan nk buat grab cri duit, saya tk kisah psl tu cuma kisahnya saya nk berpantang kt rumah mertua tu saya tk brpe yakin sangat, risau semua benda saya kena buat sendiri

kalau dia nak suruh berpantang jgk rmh mak dia. awak berpantang 2minggu ok la mcm awk ckp tu. lps tu balik. sy dulu pun berpantang rmh mak mentua selama 2minggu sbbnya emergency beranak. rmh mak mentua lg dekat dgn rmh mak sendiri. sy ckp kt suami nk 2minggu je. sbb mak mentua sy x pernah jg org pantang bersalin. pernah sekali hari kedua bersalin dia baginya sy breakfast bihun goreng. bila suami tegur, terus tak masak lunch x keluar bilik. huhu. nk nangis rasanya. alhamdulillah suami fhm & byk membantu. dia pegi beli semua keperluan dan masak utk sy. sy ada jgk tanya² mak sendiri apa yg blh apa xblh. mak sy terus wasap mak mentua sy semua yg x blh org pantang makan. baru la mak mentua ok.

2y trước

Betul, saya pun decide mcm tu, tp risau juga dh sampai 2 minggu tup2 nanti saya nk balik mcm2 ragam pulk ada sbb nanti pantang ada mak mertua dgn nenek husband, tahu2lh pemikiran org tua mcm mana, tp apa yg awak cerita ni nampak mak mertua awak ikhlas nk bantu cuma dia tk tahu, kalau mcm tu saya pun tkkn marah sbb dia tk thu, sama juga dgn saya mk mertua saya tk prnh lg jaga org pantang, saya menantu pertama dan anak saya cucu dan cicit pertama, sbb tu tak yakin 100% and saya prnh dgr dri mulut makcik husband, makcik husband cerita, masa nenek husband jaga pantang, nenek dia prnh suapkan nasi putih dkt anak pertama makcik bru sebulan baby time tu, saya terus risau sbb nanti pantang nenek husband pun ada, saya tkdelah tk suka mereka jaga tp saya cuma blh ckp bukan 100% saya dapat letak keyakinan saya pd mertua dn nenek husband saya, saya harap habis 2 minggu saya nk terus balik rumah tknk lama2 🤭 semoga dipermudahkan segala urusan ya sis ❤️

baik pantang sendiri lah klu dh thu mertua tu mcm mna dan keadaan drumah mcm mna...kalau ssh sgt husbnd nak faham awak kena bertegas lh dan ready jika suami pun mmg lgsg xnk membantu awak masa berpantang nanti..sama jgk kena buat semua nya sendiri..tp berpantang sendiri pun jgk ada risiko nya kalau suami pun xnk membantu..anak pun nanti lahir tak tahu high demand ker mcm mna..mgkin blh cuba seminggu dua dulu drumah mertua nnti..kalau tetap xselesa..balik rmh sendiri..masa ni bnyak2 kan lh berdoa smga urusan awak dipermudahkan ..dilembutkan hati suami dan mertua..

2y trước

Betull, suami saya suruh saya jaga hati mak dia sbb saya menantu pertama and anak pun cucu and cicit pertama, tp dia tk prnh fikirkan susah saya masa pantang nanti, aminnn tq sis

Sis, u kena tegaskan diri u bab ni , bergaduh pun bergaduh lah .😅 lelaki kalau tak cakap terus memang tak faham , jadi sis kena terus cakap tak nak and sebab cakap je terus .. kgan pendam dan diam , sbb kita nak anak kita sihat and sis pun nak sihat 💕 lelaki dia tak rasa skit jadi tak berapa paham , jadi kita kena pahamkan , kalau dia tak faham jugak ,, sis ikut kata hati sis je sndiri , biar dia 😂🤣

2y trước

saya dah berbuih cakap dgn suami, suami tetap menangkan mak dia, saya terpaksa ikut secara terpaksa, jujur sis memang rasa tk happy pun nak pantang tp nk buat mcm mana, terpaksa redha utk puaskan hati org 😭 betul sis skrg saya pendam makin pedih rasa tp kalau luah pun suami mcm nk tknk je dgr

Ye saya pun sama kene paksa pantang rumah mertua.. saya dah cakap nak pantang sendiri dah upah cl.. suami katanya nanti saya ni tak tau nak buat apa jaga anak mcm mana kononnya suruh berpantang elok2 rumah mertua ada org tolong tgkkan masa suami keje.. sudahnya jaga diri sendiri jaga anak sendiri.. mertua saya bagi saya sarapan laksam hari2.. nasib mental kuat kalau tak mau meroyan jugak sbb stress

2y trước

Allahu serius la sis, mertua bagi makan laksam hari2 masa pantang mana blh makan laksam, semoga sis kuat ya dn dipermudahkan segalanya

Sy nanti lahir kan anak first pun berpantang sendiri. Nak harapkan mak sy die mcm xlarat dah. Nak harapkan mak mentua xnk susahkan die.. Sy kata kt husband pantang sendiri, husband tolong Sikit2.. Pasal makanan pantang tu ikut je pantang cara dr elmeda balchin, makanan makanan yg berkhasiat. Kalau nak jd badan cantik semula, kawal la pemakanan. Sis xikut sgt cara pantang org dulu2.

2y trước

Tp tu la.. Suami kena mainkan peranan bila kita berpantang..nanti emosi pulak..mcm mana pun banyakkan berzikir n selawat masa pantang nanti supaya tenang..

sy pun dlu suami suruh berpantang rumah mak dia, mak mentua sy baik.. takda masalah pun.. sy okay je. tp keadaan rumah yg buat sy tak selesa. bilik air ada 1 je, takkan la sy nk berkemban je keluar bilik air kan.. mesti la nk berbaju, jadi mcm remeh sikit. So saya terus terang je dgn suami.. yg nk berpantang tu saya, jadi sy nak kan keselesaan. suami pun faham.

2y trước

betull, saya ada ambik cl utk seminggu je