nak tanya anak umur setahun 3 bulan+

assalamualaikum saya nak tanya lah adakah susu boleh punca anak jadi batuk kahak ? atau pun disebabkan pemakanan atau virus bakteria sebb anak saya suka masuk barang dalam mulut . minggu lepas 11/8 anak saya demam then pegi klinik pakar kanak kanak doc tanya ada batuk tak tapi saya cakap ada batuk tapi tak kerap batuk nya berselang seli contoh harini batuk , esok da tak batuk . kadang batuk kadang langsung takda batuk . tapi dia kalau datang batuk nya asyik batuk ja kadang sampai muntah macam tekak gatal pun ada juga then tak lama selang jam mcm tuh hilang da batuk nya hilang sendiri . so dapat ubat antibiotik demam then ubat batuk 3 in 1 sekali selsema dan muntah . masa da habis minum ubat okay then 2 hari lepas eh tiba pula jadi berhingus pastu batuk nya jadi kerap pulak berkahak . batuk nya kuat saya perasan sejak umur setahun ada tukar susu fernleaf 123 dekat situ macam nampak batuk then tukar la dutchlady 123 tapi saya perasan ada batuk tapi tak kerap yang macam saya bagitahu kat atas tuh . semalam saya ada bawa lagi ke klinik lagi tapi klinik lain doc buat test covid + influenza A , B tapi alhamdulillah negatif dan anak saya amik nebulizer juga muntah kahak memang banyak . saya da buntu sangat da , saya pun ada ikhtiar guna minyak cengkih aromaterapi tuh . #ingintahu #firstmom #bantusharing

3 Các câu trả lời

boleh jadi juga drpd susu fm. boleh jadi juga drpd virus. sekarang musim byk org tak sihat. bukan setakat baby je org besar pon ada yg tak sihat awak.

1y trước

sy try 4jenis susu fm awak. 1st minum freanleaf baby muntah. s26 purple baby batuk berkahak. Dutch baby, baby cirit birit. last tu sy minta doctor suggest. doctor suggest enfagrow gentlesea. smpi skrg baby minum enfagrow. baru okay. tp batuk kahak tu ada juga. cuma xseteruk dulu

Awak dah cuba semak pemakanan anak tak?

maybe persekitaran