Cium Newborn

Assalamualaikum mums, nak tanya, mcm mana ya kita nk ckp secara baik dgn org2 yg exsited, bru settle bersalin and keluar wad terus ambik anak kita and cium pipi bagai, saya risau dgn keadaan skrg mcm2 penyakit ada, doc pun ada nasihat jgn bg org cium baby nw sbb nw masih lemah, bibir kita ni mcm2 bakteria ada tmbh2 lg yg jenis pakai makeup tebal semangkuk tu, blh beri penjelasan mcm mana?

14 Các câu trả lời

Kalau sy dr zaman anak buah sy lahir,sy jenis x suka org ambil baby terus cium2,tmbh2 lagi skg tgh bnyak pnyakit berjangkit,klu boleh awk try cakap dalam group buat satu ayat permohonan maaf..contoh~ Sy (nama)dan suami berterima kasih atas ucapan dan doa dr seluruh ahli keluarga dan rakan2 atas kelahiran anak kami,walau bagaimanapun sy memohon maaf kerana tidak dapat menerima mana2 pelawat untuk melawat dalam masa terdekat ini sehingga sy habis masa berpantang kerana bimbang akan keadaan penyakit berjangkit yg semakin meningkat..diharap seluruh ahli keluarga mahupun rakan2 yang sangat perihatin memahami tujuan kami tidak menerima lawatan,sekali lagi maaf dan terima kasih. Gitew,😁 Cadangan*

2y trước

😁😁👍

kena inform(ws or call) awal2 sbelum tetamu YG nak dtg melawat.. cakap Jaga sop sebab skrg Musim penyakit berjangkit, tak kisah lah org Tu sakit or tak tapi imun baby tak kuat.. saya Ada biras Baru lahir pun Jaga pantang nak dekat or pegang2 baby.. Sama Ada saya Mandi bersihkan diri dulu atau pun tak pegang langsung baby dia.. kalau saya Tak pegang baby dia, saya Akan inform badan saya Tak bersih n Tak berani nak pegang.. so dia pun faham n Rasa selamat.. tapi kalau Ada jenis tetamu yg tak faham Bahasa, senang ckap takboleh melawat doktor tak bagi sebab baby Masih tak kuat imun badan.. awak kena tegas sikit Bab nie.. kalau anak sakit Kita IBU sendiri YG Susah..

2y trước

betull, apa2 jd nanti kita yg susah sendiri org lain lepas tangan je 😭

Saya kalau boleh 3bln lepas bersalin takmolah orang datang rumah. Macam2 penyakit ada sambil kita pun nak berehat lagi anak first baru nak belajar ituini. Tapi kalau ada yang jenis dtng juga saya suruh basuh tangan dan tak bagi angkat. Bahagian muka pun no sentuh2. Biarlah nak kata apa dari sesal kemudian. Trauma tengok sepupu saya, anak lahir elok sempurna alhamdulillah, tapi sebab orang dok cium sampai ke besar makan bertiub, makan susu dengan cecair je melalui tiub. Jalan jauh pun tak boleh, pergi mana2 pun takde sebab risiko sakit. Dalam rumah je. Iya dugaan kena redha tapi cubalah hindar sebaik mungkin. Kesian sgt

2y trước

Tulh sis, Allah risau dgn zaman penyakit skrg, tp susah nk tegur lg2 org yg berumur jenis cpt sentap je

camnilah jgn trime tetamu lg sedara mara ke..kawan2 ke..klau mcm parents sndri or mertua dtg jgk..pesan pd susmi..sembang2 pasal issues skrang mcm2 penyakit y blh terdedah pd bb..esp cium2.awk pn same sembang2 dgn parents awk camtu jgk..insyaAllah dieorg fhm.mcm sy ank aritu x ckup bulan..n doc x bg terdedah sbb die kecik sgt..so awal2 sy bgtau org y doc x bg org kunjung nk2 y x sihat.alhamdulillah dieorg fhm..klau dtg pn just tgk dr jauh

2y trước

Fahamm, tulh skrg mcm2 penyakit lg2 nw mmg senang kena sbb badan nw msih lemah

Ntah….saya byk je yg dtg ziarah…..dkt hospital & rumah……….cium baby tu…ada je….tpi memang x lah nak tegur……nnti terasa hati…….. Klu awak jenis x fikir perasaan org….tegur je la…jgn cium anak awak……simple….. Tapi klu saya memang x lah nak tegur…..sebab saya jenis x sanggup nak tegur org…xnak org terasa hati….. tpi berusaha elakkan berjumpa org…klu x leh elak…x leh buat apa…..

2y trước

betul, lg2 kalau tegur org yg dh berumur, jenis yg cepat sentap je, susah ckp elok2 pun tk fhm 🥲

jgn bagi org amek pgg baby, kecuali awk dgn husband. and jgn terima sebarang tetamu sampai hbis pantang. kalau org nk cium, ckp xboleh sbb bby kulit sensitive, nanti kulit jadi rash. lps tu sedia kan tisu n hand sanitizer sblh awk or bby, kira kalau mak mertua nak angkat bby ke mak awk ke, suruh sanitize tgn dlu.

2y trước

as anak or menantu, kita kena educate mak dgn mentua kite kalau die jenis x kesah psl isu semasa. kite bgitau dia, skg ni musim virus, nak dtg tgok bby boleh, tapi lps kan pantang dlu, sbb bby punya immune system still lemah lagi, senang kena infection. bila kena infection anak nnti kena ulang alik hospital, cucuk itu ini semua, mak dgn mentua mesti xnak tgok cucu tu kena cucuk2 kan. org dri luar ni kite x tau die ade singgah mana2 ka. die carrier virus ke x kira la covid ke influenza ke. dua2 tetap bahaya dkt baby. nak2 lagi kalau bby xde vaksin ape2 lagi. kite pon xnak tgok anak kite sakit kan. terangkan elok2 dkt mak dgn mentua. faham je nanti tu. mmg xboleh nk hlg org dtg rumah, tpi atleast die tau ape yg die patot buat kalau org nak pgg2 bby.

bab ni suami yg kena main peranan. cakap org pmpuan ni selalu dimanipulasikan oleh golongan sendri 😂. kdang kita kata A, dia p cerita dkt org kata kita sebut BCD. tapi bila laki cakap,depa tak berani nak bunyi la.. so educate your husband sama. tugas dia lindung isteri & anak .

2y trước

ego sgt tu smpai tak boleh trima teguran. org mcm tu mmg susah nk ckp, suruh ustaz tegur pun depa takkan trima..

susahnya nak tegur orang kan sis. lagi2 keluarga mertua, cakap sikit nanti sentap, risau sgt nanti bersalin hujung tahun ni. kalau boleh xnak ada orang datang rumah. xnak baby d cium2

Part nak bgtau mertua/sedara ni kena pikir panjang. Nanti ade pulak yg terasa huhu. Kang tak bagi cakap kita kedekut anak pulak. Serba salah

2y trước

betul, kena susun baik2 ayt tp if ckp baik pun still ada yg terasa juga

biasa sy BG je mak Dan mak mertua sy pegang, atau pun sis pesan je ckp pegang boleh, cium JGn baby kecik lagi, nanti diorg paham