cium pipi

Mcm mana nak advise org yg lg tua / mak ayah / mak mentua bapa mentua, utk x cium pipi baby anda? Geram je ni duk perati dari jauh.......

33 Các câu trả lời

kesian ibu kena kecam sbb nk protect anak yg susah payah dia kandung selama 9bulan. bkn org lain yg kandung tu. itu adalah hak seorg ibu. suami jg hrus beri kerjasama utk melindungi anak2. skrg zaman covid 19. ibu bapa atau saudara mara jg boleh terkena jngkitan tanpa gejala. sila rajin lah baca dn tgk berita psl penyakit, yg mudah menjangkiti kulit bayi yg sgt mudah sensitif. nt yg menangis bkn org lain, ibu sdri yg tanggung. pd pendapat saya, saya takkan benarkan sesiapa pun cium anak sy yg bru lahir. lgpn sy jenis yg tegas dn agak kasar. awal2 lg sblm beranak, sy dh remind. anak saya, ikut cara saya. tak nk ikut, terserah pd Tuhan nk judge saya. yg penting, anak tak sakit. biar saya dn suami yg tanggung sakit kena kecam dn dibenci. lebih baik mencegah dri mengubati. org tua harus memahami dgn keadaan penyakit mcm ni. tak kisahlah post ni lama atau baru. kita tak nmpk penyakit ya ibu2. maaf jika post sy ni kasar. tp sy sgt pantang biarkan anak sakit dn melebihkan menjaga hati org lain. sdgkn yg tanggung ialah ibu yg melahirkan, bkn org lain. sekian.terima kasih.

3y trước

Saya setuju. Saya xkisah pun org nak ckp macam2 as long anak Saya trhindar. Kita Ni nak jaga hati, takut nak Tgur n biarkan. Sampai BHYAKAN NYAWA ANAK sendiri. Kita tgur lah dengan Cara berhemah. Bukannya menegur dengan Cara berkasar..

Assalamualaikum.. Ni pendapat peribadi sy ye,kita kena selalu ada dgn anak itu pertama.kedua,kena selalu minta maaf pd ibu ayah mertua klu kita xbagi cium tu.. Diorg akan fhm,kena selalu sebut.. Minta maaf xboleh cium..sy yakin diorg akan fhm, cuma diorg x didedahkan penyakit yg kita risau kn zaman skrg ni kan...awak boleh, kena baca ayat pelembut hati bnyk2.. Supaya kita lembut hati dan mentua/keluarga kita lembut hati. Pengalaman sy sbb sy kerja lain negeri.. Suami lain.. Sy lain.. Bila balik rumah risau sy bwk sakit atau salah sorg dri kami.. Klu mentua, sy mintak suami sy tlg ckp kan.. Tp blh ja pegang2.. Cuma suami sy akn pesan pd mak nya cepat2 basuh tgn bila lepas pegang baby sy.. Jd, mak mertua sy akn sedar yg bahaya nya sekadar bersentuhan.. Dan perlu buat apa dgn kadar segera.

Saya takde masalah kalau mereka nak cium baby, as long bukan berhampiran mulut atau mulut baby tu sendiri. Saya sangat titik beratkan kebersihan, jadi selagi mereka cuci tangan sebelum sentuh baby, lps tu mereka sihat dan tiada simptom sakit. Tak ada masalah jika mereka nak cium baby☺️ Kalau Puan rasa mereka sakit, atau belum cuci tangan, Puan halang mereka cium baby. Mereka pun faham saya rasa. Tp kalau tanpa sebab yang munasabah, saya rasa mereka akan berkecil hati.

Mmg dlm keadaan skrg ni kite kne berjaga2.. Sy kalau mak ayah atau mertua sihat xde batuk demam ke ape sy benarkan tp kalau x sy akan larang.. Tp selalunya dorg yg akan faham sendiri..Kalau dgn adik beradik sendiri kitrg mmg rapat so boleh je kalau nak sound xkasi kiss.. Haha dorg faham.. Kalau org2 luar buat mase ni sy akan bgtau husb jgn bgi sesiapa visit baby.. Kite mak2 ni mmg fobia kalau anak kite sakit lgi2 masih baby..

Anak awk sis, so sukahati awk je nak bg rules mcm mana pun. Kalau anak sakit nanti, bukannya org yg cium tu nk jaga ank awk pun. Sy pun memang tak bg org cium ank sy, especially perokok. Lantak la org nk ckp apa, tp sebagai mak, sy rasa itu tanggungjawab sy utk jaga kesihatan ank. Kelak kt akhirat ank tuntu pulak asal xjaga dia baik2. Lantakkan aje komen yg negatif tu. 😁

x faham kenapa semua bash dia x bg org cium anak dia.. if posting nie baru lagi, rasa nya x salah kalau sis nie amik langkah bjaga2 x nak bg org cium2 anak dia.. sedangkan kita dewasa pun x boleh nak bersalam2 musim Covid nie.. apatah lagi nak cium bayi kecik yg immune system diorg lagi rendah dr org dewasa..

3y trước

Dorg knee bnyk mmbca n ambil thu situasi2 cmni..bila kurang mmbca,kurg pengetahuan tu yg kjenye membash org..susah jumpa org close minded Ni. 😴

Janganlah mcmtuu. Pesan lah kat dorg makesure kalau nak cium baby kena bersih2 dulu. Pesan je , demi kebaikan bby jugak... mesti dorg akan fhm. Jangan langsung tk bg dorg cium... atau pun nnt bila dorg lepas cium, sis sorok2 la lap pakai kain basah. Hehe simple kan... Nnt kalau dorg tak pduli kan bby sis, sis kecil hati pulak.. 🤭

klu fmly rapat sy ok je..sbb kite tau dan nampak tahap kebersihan dorg tu mcm mana..lagipun org tua,biase la nk cium2..susah nk tahan..tp klu bapak2 sedara ,kne make sure x merokok la..klu merokok kne cuci bersih2 baru bleh pegang..tp berkias2 la sket xyah cium byk2..klu takut naik ruam,pas dorg cium terus cuci dgn air,lap bersih2..

Saya awal awal lagi dah bincang dengan husband. Kalau family saya insha Allah saya boleh tegur sendiri. Kalau family husband, saya akan mintak husband explain and bagitahu supaya tak kiss or kurangkan visit. Lagipun baby fragile lagi. Apa apa pun sis kena communicate. Baru orang akan faham.

"Geram jer dok peratik dri jauh"..??? knpe perlu ade rse cmtu..??? Knpe blh bckp dlm hati cmtu... Untung la ank tu dpt ciuman ksh syg dri atuk dn nnek die... Klaw ade pe yg xbkenan...gtaw direct..tp dn adab... Xyh nk post dlm..bukk kburukn dri sndri sbgai sorg mnantu...