stresssss

Tiba2 rasa mcm nakk bunuhh diri .. Stressss teramatt sgttt ... Cuba tukk kawal .. Tapi mcm2 bermain dlm fikiran nie ... Terasa diri nie mcm takk berguna ... ???

9 Các câu trả lời

Dari pengalaman saya pernah alami sama mcm sis, masa tu baru lepas bersalinkan anak yg ke 4. Berpantang sendiri, mengurus anak sendiri (3 org + 1 bayi). Suami pulak masa tu berkerja mencari rezeki. Byk kali yg frust nak bunuh diri sampai menangis tgk diri sendiri. Tapi saya cuba juga kuat sbb dlm fikiran masih fikirkan anak2. Setiap masa setiap saat saya ganggu suami, bagitahu yg saya tak mampu terlalu stress. Suamilah org yg paling kuat dlm fon pun dia sentiasa bg semangat dan bacakan saya doa2. Supaya saya tenang dan boleh mengurus anak2. Dia sentiasa suruh saya istighfar utk diri sendiri. Alhamdullilah saya dapat lepas segala stress diri selama 4 bln. Saya sentiasa cuba +ve setiap masa dan saya sentiasa fikirkan diri sendiri utk sentiasa kuat. Sis kena kuat kalau rasa tak tenang istighfar, ambil wuduk walaupun tak masuk waktu solat (dpt bg ketenangan), cuba solat bila boleh dan sentiasa +ve.

Bnyak kn istifar.. Jangan layankan emosi yang tak menentu tu.. Kadang perasaan ni kalau dilayankn boleh memudaratkan diri.. Sabar tarik nfas dalam2 tenangkn diri fkir prkara yg baik2 insyallah hati akn tenang. Pemikiran kita mempengaruhi tindakan kita.. Smoga allah sntiasa melindungi sis☺️

5y trước

In shaa allahh sis ... Terima kasehh atas doa n nasihat ...☺☺

X de mende la sis..klu hri ni rsa stress..insyaAllah esok akn ok..x esok..hari lain ada..syukuri apa yg d beri..insyaAllah akn tng😊😊

Saya pun prnah mcam tu, sbb laki xboleh harap. MasyaAllah, lpas ingat balik memang menyesal fikir mcm tu

bykkan b'sabar sis.. pregnant ni mmg kdg2 emosi kurg stabil..

Apa yg menyebabkan sis stress ..

Banyak kan istigfar sis.

Ape penyebab stress?

Sama lah saya pn hm