Nk luah sbb sdih sngt

Sya dh 4 thn berkahwin..thn 2021 lpas hbis pntang ank first suami kantoi rupanya dia ada bini kt Sabah Suami khwin ngn org x da ic,sbb tu suami x da rekod berkahwin di pjbat agama..sya brkhwin time pkp..mmng x prnh jmpa lngsng mk mertua n fmily suami..sbb tu la x da siapa pn yg bgitahu sya yg suami ada bini lain..lgpn sya ibu ayh x da.. Sya meroyan sngat bila dpat tau.. isteri mana yg sanggup bermadu..isteri yg kt sbah tu pn x tahu suami nya khwin ngan sya...last² thun lpas isteri nya kat sabah dpt thu suaminya khwin lain..mcm mna blh kantoi sya x tahu...slama 4 thun ni sya cuba untk redha trima knyataan..kdng² gagal jga..salah ke ibu² klau sya smpai skrng msih bljar untk trima smua ni.. Sya x prnah brckap ngn madu sya..brckp sekali itupun dia sruh pjuk suami tnggal kat sabah krja sana...sya dh pjk suami sruh ddk sana..tpi sya pla yg kena marah.. Suami blik sabah time raya je..tiap² thun raya mmng x prnh ngn saya..biarpn suami ddk ngn saya..tpi lyanan dia x seindah pn..x prnh spend time ngn saya..apatah lgi ngn anak²..balik krja mkn kjap..lpastu msuk blik lain main hp smpai tngh malam..klau dia cuti pn bnyk luangkan msa ngn hp..bila sya check hp dia.. Allahuakbar bnyk chat ngn prmpuan kt bigo..sya sedih suami smpai khwin 2 dia cari apa? Sbb dia pn main prmpuan sna sini.. Bila sya mnta cerai..suami ugut anak² sya x akan dpat..bila hdup bersama x prnh dia uruskan ank²...tlong buat itu ini..bila nk mnta cerai..anak nk direbutnya

13 Các câu trả lời

kalau suami ugut macam tu awak balas balik kamu yakin kamu akan dapat hak penjagaan anak? dengan kelakuan tak senonoh kawin tak berdaftar, perempuan keliling pinggang. maaf cakap sy bukan nak mengajar. kalau rasa dalam perkahwinan ni seperti dizalimi bangun la sis. jgn sabit termakan ugutan suami tentang anak sis duduk diam. kalau sis nekad sila kumpul kan bukti2 yg kukuh. bukti suami nculas, bukti suami berlaku tak senonoh. saya doakan sis dipermudahkan urusan ya. percaya la sis banyak lelaki kat dunia ni even dgn zuriat sendiri pun mereka zalim ya. suami ni masa kita tuntut cerai la awak akan nampak sisi terkejam dia. sy dh pernah lalui. saya doakan sis tak lalui apa yg saya lalui. moga allah permudahlan urusan sis. yg penting kita sentiasa kena kuat sbb kita ada allah dan anak2

3mo trước

setuju. jangan senang sangat termakan ugutan. selalunya dia pun bukan tahu sangat, perasan je dia yang akan menang kes. ego lelaki kan. pergi pejabat agama, minta nasihat dulu. tanya apa yg boleh, tak boleh buat. apa yg perlu buat kalau nak proceed sekian2.

kenapa nk takut ?...xde istilah dia boleh suka2 rebut sis...tu hanya ugutan je...buat sis tu takut padahal cara dia tu je dh myiksa diri sis...baik sis keluar je dari rumah tu bawak anak pergi dan berdikari sdiri...dia xnk lepaskan...tu biarkan...tapi suatu masa nanti dia akan buat jugak keputusan...1 isteri pun x terjaga ini dua...pastu main bigo lagi...jantan ape gitu...kalau sis pendam je boleh mental diri tu...baik buat sesuatu keputusan dgn bernas jgn biarkan emosi kita terganggu kita perlu sihat untuk jaga anak..

Yakinnya laki kau dik dia dapat anak. Dia org berpengaruh ke? Atau dia ada benda blh ugut awk sampai hilang hak jagaan? Anak2 yg belum baligh terutamanya masih menyusu. Selalunya hak pada ibu sis. Nak cerai elok la masa diorg masih menyusu. Mmg dapat kt awak melainkan awk ada penyakit takleh ubat yg membawa maut ke atau awk ibu yg mendera. Sy tak rasa awk dari golongan itu. Sebab tak kerja? Takpe sis kita pelan2 cari income k. Sy doakan urusan awk dipermudahkan sis. Semoga awak jumpa jalan keluar 🤍

Bukan nak galakkan bercerai tp kalau bercerai belum tentu dia dpt hak penjagaan. Yg penting emosi mental awak kena jaga. Jgn sesekali abaikan or cederakan anak, kalau suami boleh buktikan awak abaikan or cederakan anak dia boleh challenge awak kt court. Baik angkat kaki sis kalau raya pertama tak pernah sekalipun dgn anak2 sis. Sis mcm dijadikan tempat dia makan minum pakai je kt semenanjung.

3mo trước

sy pun fikir mcm tu.. keje best la kot tu kt semenanjung, cari isteri kt semenanjung sbg pengurus hidup dia, pelepas nafsu free. kalau sy, mmg terus ke pejabat agama, tanya mcm mana nk buat

apa yg berlaku dikeliling saya lah kan . selalunya suami yang bermasalah mcm suka main perempuan apa semua ni , memang tak akan dapat hak penjagaan anak . lagi-lagi suami tak pernah uruskan anak dari kecil sampai ke besar . . apa pun sis kena rujuk pada yang lebih tahu hal-hal macam ni . dont be afraid to run , be afraid to stay .

Klo sis nk bercerai, pastikan sis dh ada pekerjaan yg tetap, kewangan yg kukuh dan simpan semua bukti2. Sbb undang2 syariah kt Malaysia ni berat sebelah. Upah lawyer tak murah sis melainkan biro bantuan. Fikir masak2, bertindak rasional jgn ikut emosi.

sis nashat sy ape2 pun mulai skrg sis dah kena brtindak utk ada pkerjaan dan stabil kn kwangan supaya hak anak2 blh dpt pd sis...sis kena bsedia tuk ape akan jd mse akn dtg...jgn takut..lawan....kuat kn smngat,sy doakn smoga urusan sis dpermudahkn...

bagi saya, kalau dia dah tak jaga mental dan fizikal sis, bagi la apa2 alasan pun, dia tetap bukan suami yg baik. kalau lagi lama sis duduk dalam keadaan tertekan macam ni, sis lupa yang banyak lagi insan yg boleh jaga sis lagi better dari dia.

Hye sis Mungkin sis boleh ke pejabat agama mintak nasihat atau pendapat… kalau sis tak keputusan mungkin dorang ada jalan terbaik untuk sis pilih…

awk kena tambah value diri , buat business atau kerja mesti mampu berdiri sendiri ... perempuan yang berdikari laki buat hal terus bla .