Gdm Diet Control

Sy nak mintak opinion sikit. Semalam sy kena check BSP sendiri. So pagi tu sebelum makan okay dah bacaan 4.3.. lepas tu sy makan nasi goreng+sambal kosong satu sudu+nugget seketoi, after two hour sy check 8.1.. terkejut saya.. pastu lunch sy makan nasi kandar pulak.. nasi+ayam masak bawang+ bendi+kuah banjir.. after two hour sy check 5.4 pulak. Aikk korang rasa sy punya check glucose tu rosak ke ek?? 😝

8 Các câu trả lời

Sis kena Hati2 sis.. Slh jaga boleh kena on ubat atau insulin nti sis jugak yg stress.. Sya gdm jugak tpi gdm on diet control jelah.. Misi sya siap pesan lgi utk hri bsp tlg jga tau lps bsp awk nk mkn meriah2 mkn lah😂.. Selalu nya mlm sblom bsp tu sya akn last mkn aggran dlm 8.30 mcm tu.. Lps amik bsp pagi tu pkol8 bacaan msti 4.5 mcm tu.. Lps ja amik bsp tu smntra nk tggu pkul 10 sya hanya makan roti gandum 2 keping yg xdak gula tu.. Utk tgh hari mmg mkn nasi tpi akn lebihkan sayur n mkn ikan bakar atau ikan goreng shja.. Then utk mlm kalau lapar sya akn mkn nasi awl la slps amik bsp kol3 tu.. Dlm kol4 mcm tu mkn nsi awl.. Nty mlm lps bsp settle bru la mkn heavy2 kalau lapaa lagi.. Shari tu ja kna tahan sikit nk mkn memcm.. Nty hooreyy balik hahaa.. Sya cuma shre ja rutin bsp sya utk 2 mggu skli tu.. Bia lah gdm on dc jgn la mkn ubt o insulin nti kita jugak nk kna tanggung beranak paksa, kna pksa beranak awl.. Apa2 pon take care ya sis

kalau pg cek jam 8, then makan. cek kedua 10pg mmg akn naik sbb tak cukup 2 jam. lunch tu kalau makan jam 12, cek ketiga 2ptg dah cukup 2 jam tu dia ok. tp taktau juga la portion puan mcm mana. hati2 dlm bacaan gula. silap satu bacaan je doc akan on ubat/insulin nanti. so kena elok2 semuanya.

2y trước

Sy on diet jg,kalau makan lebihkan makan sayur hijau banyak2 sis spya BSP cantik,protein jgn lupa jg.nasi 2 or 3 sudu je,confirm BSP cantik.sbb sayur blh blok gula spya x tinggi bacaan klu cek BSP.

mungkin sebab pagi Tu 8.1 sebab xda sayur. sayur Tu umpama filter. Ada dietitian nutritionist inform sbelum ni, makan sayur dulu baru nasi supaya Gula X spike Naik.

2y trước

ya,makan sayur hijau banyak2 spya nanti cek BSP bacaan cantik .sy pn GDM on diet sy lebihkan makan sayur hijau time makan,protein.nasi 2 sudu je.cek BSP x pernah lg bacaan 5 ke atas.

sy bacaan pagi 4.3 . lsptu mkn kuih burger malaysia 2 ketul dgn air kosong saja. bacaan kedua 6.6 . . doc kata skit lg je tu nak kena mkn ubat. klau 6.7 mkn ubat

2y trước

yes ni betul. ramai dok risau bacaan first yg pagi sedangkan 4 bacaan tu semua kena elok. kalau salah satu kantoi mmg terus kena on ubat/insulin.

mesin rosak. kalau xpercaya try buat dekat kk. tak mungkin bacaan 5.4 makan melantak mcm tu. nasi kandar kot, kuah banjir. macam cari nahas 😅

2y trước

Itula pasai.. sy lak sje test makan centu.. mmg mcm nampak mesin tu rosak lah hahahaha

Saya kurangkan nasi... makan sekali sayur.

sbb brkfast tu byk yg berminyak sis amik.

Portion makanan puan macam mana pulak ya?

2y trước

Lepas tu puan minum air masak je ya? Ada minum air manis tak? Sy gdm on dc jgk. Dah tahu pattern mkn mcm mna alhamdulillah result ok