stress dlm pantang

sy bru lepas bersalin,skrg pantang 7 hari..masa sy bru bersalin dan msih warded adik ipar sy post suka2 pic baby sy di medsos,sdangkn sy ibu pun belum exposed ape2 ttg baby sy di medsos,trus trang sy xsuka,then sy text husband sy melalui phone anak sy yg sulong,and bgthu dia yg sy tk gemar adik dia post suka2 pic baby sy,kbtulan stu hari adik ipar sy selongkar handphone anak sulong sy then baca smua text sy dgn husband ,dia dpt thu sy cerita psl dia pd hsuband,tiba harini dia update status kata sy dpn baik belakang macam hanat,so sy nk tnya pndapat ibu2,salah sy ke smua ni jd? sy sbg ibu berhak,takkn sy nk diam ,lagi stu dia slongkar phone org tu bukan ke terlalu biadap,langsung tak jaga privacy org,dia lgsung xde common sense..tak fhm stuasi org .

30 Các câu trả lời

Saya bukan kne mcm sis.. Tp saya update "jgn cium anak saya" pastu saya buat status larangan merokok/ vape/ pod untuk jumpa anak saya.. Untuk family saya, saya ckp terus terang dlm gp family sbb adik beradik saya mmg ramai yg berasap-asap ni😂 pastu mentua nmpk status saya astu nk terasa bagai. Astu dia dok ngadu kt ank perempuan dia.. Pastu anak perempuan dia ws suami supaya tegur saya jgn buat gitu.. Memula mmg stress sgt.. Rse mcm apa salah kita? Kita cuma nk yg terbaik untuk anak kita je.. Tp suami tktegur pon sbb dia tahu saya buat mcm tu mmg demi anak.. Last² saya tkbg sesapa dtg rumah langsung 😂 mentua pon saya block.. Aman damai tenang.. (lagipun dlu mentua ade block saya sbb dia stress dgn menantu yg lain) tp suami mmg tkmarah sbb yg penting kesihatan mental isteri dia.. Sis nnti ckp direct kt suami je.. Klau dia tkmo tegur adik beradik dia.. Sis tegur je direct... Sbb saya penah tegur abg ipar sbb lepas merokok nk pegang anak saya.. Suami buat tk endah je.. Peduli apa saya abg ipar dgn mentua nk terasa masa tu.. Yg penting anak saya jauh dr asap² ni. 😂 Ntah la sis.. Mmg biasanya pihak suami ni klau ade adik beradik perempuan, dia over sikit.. Lebih sudu dr kuah.. 🤣

2y trước

untung awak suami faham awak. Alhamdulillah laaa

saya prnh alami ni sis..tp bukn adik beradik..saudara mara yg lain..ambil gambar Dan sebarkan gmbar arwah ank saya yg nak d sucikan Dan d kafankan TanPa pengetahuan Dan izin dr keluarga saya...masa tu saya masih berada dlm ward lg,ank saya dh d bawa pulang Dan d uruskan d rumh..masa tu bila saya dpt tahu emosi saya jadi tak tentu,,rasa marah bercampur sedih..sedangkan kami sebagai org tua nya xde sekeping pun gmbar ank kami..msa tu rsa benci sgt dkt org tu.tak hormat perasaan saya yg baru kehilangan ank...LPs tu saya pos dkt status "kpd yg ambil Dan sebar kn gmbar ank saya,tolong hapus sebelum saya ambil tindakan,,Dan tolong tarik balik fitnah yg kamu taburkn mengenai saya yg kamu katakan terkena covid"..masa tu tak Tau apa org tu rasa bila saya ckp mcm tu.lama org tu tak berkunjung ke rumah😅😅(cerita tahun lepas 2021).tak salah jika kita menegakkan hak kita sis...

Sy blm bsalin tapi bnda mcm ni lh bt sy terfikir kdg2 mcm mn nk bgtau org spaya jgn ssuka ht snap gmbr ank yg bru lahir. Utk suami dn kluarga belah sy , In Sha Allah boleh fhm. Tp skrg nk fkr mcm mn nk fhmkn kluarga belah Suami. Sy fhm perasaan Puan. Sy pon tksuka klau gmbr ank bru lhir disebar sana sini.. Klau boleh Puan cht or bckp lh dgn adik ipar tu baik2, ats dasar apa puan tknk dia share awl2. Klau dia ipar pompuan, bgtau ja, nnt dia jd ibu, dia fhmlah apa yg awk rasa bila gmbr ank org lain dh expose dulu. Kna mklum ttg pnyakit ain tu wujud, tu sbb xble sebar gmbr ank smbrgn.

2y trước

pesan siap2 tyme bg gmbr tu.. 'utk dlm group nie je.. jgn share kt sesiapa..'slalu nye dyorg akn fahm..

Pendapat saya, sis di pihak yang benar dan adik ipar sis dah melampaui batas dan bertindak biadap. Jadi sis tak perlu risau atau stress pasal dia. Insya’allah kebenaran tu sentiasa akan terserlah. Lambat atau cepat. Saya harap sis bersabar sebab masalah yg timbuk antara ipar duai ni mmg akan menguji rumah tangga kita. Saya pernah mengalami perkara yg sama tapi lainnya adik ipar saya takut dengan suami saya and ibu mertua saya juga hormati keputusan saya sebab saya dah maklumkan awal2. Jadi adik ipar terpaksa akur. Sama seperti sis, berpantang tenang2 jangan fikir lagi sebab sis di pihak yg benar.

kita sebagai parents mesti laa ada timeline bila nak post gambar anak kan .. saya juga ada pengalaman gini, tunggu 5tahun nak dpt anak, dah plan bila anak lahir, saya nak post gambar kaki ja .. and husband pun dah pesan jgn tunjuk muka anak kat medsos selagi x cukup 44 hari .. tibber hari saya dah beranak tu .. MIL saya pegi post muka anak kat fb pastu ada lah dia reply status fb saya "nape tutup muka mcm lopa. ibu dah post gambar kat fb" .. sedih tapi redha jela 🥲

saya hmmm xtau nk shared pengalaman ke x sbb dh 4tahun berlalu.. bukan sbb gambar tp sbb layanan nye tu yg bwt saya kecil hati.. kite sbb first mommy mmg excited nk bwt mcm2 tuk first baby tp jd sedih sbb nye semua tu org len yg terlebih excited.. alasan first cucu, alasan first anak buah.. wpun dh ckp, saya pun dh komplain dekat suami tp ye la ape yg boleh bwt klo org nye xnk dgr.. sedih bile pkir balek

lain kali hang tulis balik kat dia macam ni....hanat2 aku...aku tak post gambaq anak orang tanpa kebenaran...lagi 1 kalau rasa diri tu tak guna jangan dok up gambaq anak aku...aku sendiri pun tak up lagi....pala otak hang....mau aku...aku balas macam tu...jenis macam ni kena ajaq macam tu je...mau dak lagi menjadi

Boleh cuba tegur baik² . Kalau dia jenis nak bergaduh sebab pernah alami orang lain memandai pos anything even saya tak suka. Baik minta suami ke yang tegurkan. Lelaki kalau tegur lebih tegas tapi tegur dalam nada yang baik kalau perempuan dengan perempuan nanti mudah bergaduh pula. Moga dipermudah urusan ya

awk xsalah pun. hak awk sebagai ibu. dia patutnya minta izin dulu sebelum post ape2. patutnya dia kene sedar Salah dia. pasal dia up status mcm to abaikan je. terang2 dia Salah selongkar phone org dah 1 Hal. Jenis xamanah. jd hati2 dgn ipar duai. esok lusa masalah Hal rumah tangga pun sebuk masuk campur.

Kita dgn adik ipar kne baik. Mcm adik bradik sndri kecuali die tu mmg tkde hormat pd awak. Bg sy ape2 yg tk puashti bnde semua boleh settle dgn ckp baik2 . Klo awak tksuke dia post , boleh bgthu dia sendri . Cth “dek, jgn post kt mna2 dlu tau gmbr baby , risau jtuh aim pd bby” mesti dia fhm