stress dlm pantang

sy bru lepas bersalin,skrg pantang 7 hari..masa sy bru bersalin dan msih warded adik ipar sy post suka2 pic baby sy di medsos,sdangkn sy ibu pun belum exposed ape2 ttg baby sy di medsos,trus trang sy xsuka,then sy text husband sy melalui phone anak sy yg sulong,and bgthu dia yg sy tk gemar adik dia post suka2 pic baby sy,kbtulan stu hari adik ipar sy selongkar handphone anak sulong sy then baca smua text sy dgn husband ,dia dpt thu sy cerita psl dia pd hsuband,tiba harini dia update status kata sy dpn baik belakang macam hanat,so sy nk tnya pndapat ibu2,salah sy ke smua ni jd? sy sbg ibu berhak,takkn sy nk diam ,lagi stu dia slongkar phone org tu bukan ke terlalu biadap,langsung tak jaga privacy org,dia lgsung xde common sense..tak fhm stuasi org .

30 Các câu trả lời

sya lah kan klau ipar ke anak buah ke adik beradik ke mintak gmbar baby bru lahir... saya akan warning klau nk post tu tutup muka baby tau... tak kesah lah diorang nk kata apa pun anak saya kot sya sndri pun post tngan2x baby je ini kn plak diorang nk mandai2x post muka baby 😂

kalau mcm sy mmg masa post gambar baby lepas bersalin sy hide gambar muka. lantak korg la nk ckp apa pun. sy x bg gmbar muka. senang cite x de sapa pun yg nk post sana sini. kalau nk tgk baby dtg rumah senang ckp dpn2 yg x boleh ambik gambar baby sesuka hati dan post mana2.

Rasanya puan xsalah dlm hal ni..kita sbg Ibu mestilah rasa terkilan bila org lain sebar gambar anak tanpa pengerahuan puan..puan & suami perlu bertegas sedikit..& suami perlu tegur adiknya..biarlah suami yg handle hal ni..puan jgn stress sgt..yg penting puan & baby sihat

sy pula. msa berpantang. saudara mara sebelah suami dtg melawat. tanpa bagi maklum terus msuk bilik. masa tu dahlah xpkai bra.. tudung pun xda. dgn kain sarung xsiap. terpksa tebalkan muka.. dlm hati rasa nak teriak dgn laki. dahlah penat jga ank seorng2.

2y trước

ya allah sis. org mcm tu mcm xda etika. tak ketuk terus main terjah masuk. seram pula dgn org mcm tu.

saya faham. ini la yang neelofa rasakan.. kita ada privacy sendiri and cara sendiri. btw sis tak salah pun. sis ada hak. saya pn tak suka org ambil2 gambar ank kita and sebar2 kan tanpa keizinan kita. sama la adik ipar suka rekod2 and post dekat insta dia.🥴

sis pon buat status dia tu yg mcm hana* sesuka ja post gambar anak org tanpa kbenaran. nak gaduh pon gaduh lahh dah alang2 kan 😅😅.. tp apa2 pon better sis direct ja dulu dgn dia. klau xjalan jugak. ok peranggggg

tegur cara baik, terima atau tak, terpulang.. Sy pun penah mcm ni, miscomunication dgn kakak ipar sebab sy stress dlm pantang dgn ank high need, alhamdulilah settle cara baik..sy harap yg baik2 jugak utk awak..

saya akan melahirkan putera sulung in sha Allah februari tahun depan. benda mcmni la saya nak elak. sebab saya sebagai ibu pun tak share2 apa berkenaan anak saya kenapa orang lain perlu beria dahulu. haih

buat tak tau je sis..sis bgtau je direct kat adik ipar x bagus sebenarnya share gambar baby awal2 ni..untuk elak penyakit ain..kalau dia tak boleh terima tu masalah dia la..buat sakit hati je gaduh..

betul dah tu cara sis,better berterus terang jer Ngan adik ipar sis n cakap yg sis tak suka camtu. n suami sis patut mainkan peranan penting bgtau adik dia dalam perkara ni.