Privasi maaf bertanya

Sorry tanya hal peribadi sikit sbb saya first mom. Lepas habis pantang saya tngok dlm lubang faraj mcm ade isi merah tu ape ye? Sy risau peranakan je yg jatuh.. atau tu normal lepas bersalin?

6 Các câu trả lời

hari ni da masuk 30 hari bersalin.. masa anak first Sye tak pernah tengok luka bawah Sye 😅sbb 1 takut sbb 2 sakit sbb 3 takut jahitan terbukak .. kdang pegi kk misi cek yg bawah tu utk tgok da baik ke belum ok je bukak tpi bila nk tgok sendiri tak berani, anak da 3 thun yg skrg tgah pantang anak second da 30 hari, hari ke berapa belas Sye tak igt misi dtg rumah cek, dia sruh cek luka melalui cermin,sekali Sye tgok ya Allah 🥲 ngerinya sbb masih ada luka2 yg belum sembuh masih merah2 tu first time Sye tgok luka sendiri, antara anak first dgn second ni,yg second nih luka dia lagi sakit dari yg first sbb doc yg gunting bawah Sye tu dia gunting belah tepi faham sendiri la ye kalau belah tepi tu mcm mane🥲dan luka tu pecah2 huuuu.. doc tu sendiri bagi tau Klau nak cuci hati2 sbb luka bawah tu pecah2 takut jahitan terbuka, alhamdulillah da masuk 20 hari ke atas makin surut sakit tuh..

Tolong jawab normal sis..sy pun mcmtu awal2 besalin memng fikir mcm awak juga sbb nmpk benda tu..tp bila Lama2 setahun kemudian benda tu hilang dgn sendiri dia mgkin lepas besalin kita punya tu belum kecut betul2 sbb tu ada benda tu..anak2 sy yg no 2 dan 3 pun sy jdi benda yg sama mcm awak tp Lama2 dia okey dgn sendiri.. Setiap kali mandi sy cek memng dah xde.. Dia hilang dgn sendiri

4mo trước

Ye betul, tgok pd org juga ada org cepat ada org lmbat smbuh..tp memng makan masa.. lagi2 klu pntng xbetul2 silap2 benda tu xhilang tau..

Sis dah habis pantang berapa bulan ye, usually itu faraj yang kesan luka (perineum) akibat gunting semasa deliver, jahitan bahagian dalam mula bercantum. Normally seminggu untuk benang tanggal memang ada isi merah macamtu plus darah nifas. Tapi kalau dah 3 bulan suppose takde nampak dah, faraj pun dah rapat kembali asal.

Normal sis saya msa baru melahirkan pun mcm tu .. smpai risau xmenentu. Sbab ade sketul mcm isi dlam faraz. Tp skrng anak dah 7 bulan dah xde dah nmpak isi tu😅

sy pun pernah mcm tu lepas bersalin.. lama² okay balik tu

peranakan xjatuh melainkan awk dh beberapa kali bersalin.