gerakkan janin

skrg kandungan sy dh nasuk 25minggu 5 hri... tpi knp dah 2 hri x rasa janin bergerak... adakah tu normal...?

40 Các câu trả lời

25 minggu belum start kira gerakan lagi kan? Tapi kita sebagai ibu dapat rasa dan tau bila anak kita aktif. Even tak start kira lagi, bila anak tak gerak kita memang wajib risau. Kalau rasa tak sedap hati, pergi la klinik atau hospital. Saya selalu scan kat klinik swasta kalau rasa tak sedap hati. At least kita rasa lega bila tau baby takda apa2. Sebab baby kat dalam ni kita tak nampak.

Baik gi hospital terus sis.. Saya pun pernah anak tak gerak bbrp jam.. Siap kena bawak ke hospital naik ambulans. Eh da sampai hospital, cantik elok plak dia menendang.. Kena warded 2 hari.. Tapi takpela.. Naluri ibu ni kuat, tak ada siapa boleh tolong rasa baby tu bergerak selain ibu tu sendiri..

Sis.. Sya nsihat kn pergi hsptal.. Atau scan untk mklumat lanjut.. Jgn jd sperti sya.. Nsi dh jd bubur.. Bby x gerak msa 25 week, scan2 rupenye heartbeat dh stop.. 😭😭😭😭😭.. Ni berpantang ni bby dh selesai kebumi.. Cian anak mama tersiksa dlm perut.. 😭

5y trước

Tq dear for the wish.. Sya xpasti, doktor dh amik smple uri nanti dec dye bgtao result kot2 ade jangkitan ke kurg oksigen ke. Tp masa kat labor rom doktor dye bgtao uri dye cm mengecik tkot xckup nutrient oksigen tu.

kena pantau da sis..sya ari tu 25week masuk labour room.sebb jnin kurang aktif..rupa nya tembuni d hadapan..better sis...check ..sebb kdungan mcm tu spatut nya da rasa..walau pun x kuat..jgan lama kan ..kalau sis rasa ragu...takut membahaya kn janin..

Dah try ke usap2 pnggl . Kdang2 sb kita brgerak bnyk dia tido je selesa dia ingt kena buai tu. .saya pernh je xgerak shari dia bukn xgerak tp xrsa smpai menangis sb risau .. Awk klau dah smpai 2hari tu xtau la nk ckp ape🤔

Sy pulak xtau nak beza baby gerak mcm mana. Bru 23 weeks. Ank 1st. Xtau nk beza tu angin ke baby yg gerak. 😭😭 takut pulak. Dh la bnyk kali miscarriage sebelum ni. Ni je yg betul2 lekat smpai sekarang.

Aduh sis npe x pergi hospital terus 😢😢sa 26 weeks pun klu baby x gerak 3 jam bgitu sa da x tenang hati da blik2 da panggil baby ne kn pula da 2 hri omg😢😢semoga Semuanya baik2 sja Amen..

Nk tnya btol2 nk kena kira baby start gerak tu berapa mnggu?sbb hari tu sy tnya nurse ckp 28mnggu bru start kira..klau kurg pd tu xkira sgt..sy bru 21 mnggu..kdg2 rasa baby gerak,kdg2 tu x rasa

4y trước

Start kira usually 28 minggu.. Kalau sis tak rasa gerak sangat cuba sis baring mengiring atau makan sikit benda sejuk atau manis, selalunya akan rasa baby gerak lembut lembut je.. Tak pun boleh try tepuk tepuk perut atau cuit cuit sikit baby tu insyaAllah boleh rasa.. Kalau senyap tak rasa gerak langsung sis gi klinik lah check supaya hati kita pun tak risau hihi

Gi je hospital...Dulu sy baby kurang gerak pon terus gi hospital... x de org marah pon... lagi2 dah nak dekat hari b'salin... memang kje gi hospital je kje ny..

dua hari sis xgerak..ya allah,sy ni ank xgerak dlm masa beberapa jam pon sy risau teramat sgt dah..ni pulak dua hari..better p hosp cpt2..

4y trước

Sama.. sy kalau baby tak gerak sy kejut baby usap2 perut. Risau pulak kan smpi 2 hari tak rasa gerak