Anak first

Skrang tgh pregnant nk msuk 5 bln baby first.. kkak n kak ipar pakat offer brg2 baby yg dorang dh tak pakai dulu2.. mcm stroller.. carseat.. baju2 tilam baby.. suami mmg nak sbb free n murah.. kite ni anak pertame nak rase jgk beli brg2 baby yg baru.. hmm.. ble ckap kt suami ye ckap bazir je..

47 Các câu trả lời

sama la kite .. kite pun mengandung anak first .. tapi percaya lah awak .. awak simpan je duit tu .. ada barang kite boleh beli ada barang org akan bagi .. lagi pun newborn semua pakai sekejap je .. tapi cakap la dengn husband, kite beli la jugak barang baby yang baru ni kan cahaya permata pertama kite ... nak jugak rasa istimewa ..

xpe wak.awk guna ja dulu brg dorang tu.mma anak first smua nk cntik2 kan nak baru2 kan tp pecaya la benda semua tu nk pakai sat ja. kalau duit banyak ikut awak la nk beli baru ke apa. tapi zaman 2024 ni faham2 la ye bukan nak kata tp memang harga semua keras2 jadi klu ada duit tu simpan la untk masa akan datamg.ank first biasala tahan sikit ja nah lama2 okay la hihihi

fhm perasaan ibu anak pertama. tp sebenarnya ada betul. jimat jela jgn ikut hati sgt. baby skejap je membesar nnty semua tu dah xpakai. byk lg duit nk pakai mcm bli pampers, susu.. sy pun xtau cmana kondisi kewangan awk berdua mungkin kalau kaya xsalah kut nk bli bqru tp kalau kais pagi ptg atau gaji ckup2 komitmen sy rasa bawa2lah kurangkan nafsu berbelanja

Sy bekerja & sy rasa sy mampu untuk beli brg2 baby baru punya. Tapi kalau org dah offer memberi , sy ambik je. So sy dah jimat bahagian , sy boleh beli brg untuk diri sendiri atau topup keperluan segi lain. Lepas anak lahir , kita tak tahu kt bahagian mana yg banyak pakai duit. Ekonomi skrg tak stabil , kalau perlu jimat tu jimat je. Ini my opinion sahaja.

Stroller dan car seat barang mahal, boleh ambil dan hantar ke kedai utk deep cleaning. Caj deep cleaning lebih kurang 100 lebih utk 1 barang. Tilam baby tak mahal sgt, tak berbaloi hantar ke kedai utk deep cleaning. Bersihkan sendiri, jemur bawah matahari. Baju2 kalau boleh, pilih sendiri yg nampak baru lagi. Baju2 beli sendiri pun okay, tak mahal sgt.

Kalau elok lagi terima je sis..sikit banyak bleh kurangkan kos belanja barg baby..harga brg baby skrg pon bleh tahan huhu..saya ada yg beli dan ada terima org bagi tu pon cantik dan elok lagi. Kalau baju memang saya beli sbb saya taknak anak saya pakai lebihan org..tapi kalau org bagi saya tetap amek buat pakai harian dekat rumah .🙂

Klau brg ii masih dlm keadaan elok dan selamat utk digunakan,,, x salah pon pakai drpd bli barangan baharu,,,mcm ank sya dulu bnyk sepupu ksih bju dgn kasut yg masih elok dgn blh digunakan,,,cuma sblum nk guna lebih baik cuci semua barangan itu shj 😊😊😊 sbb ank ii cepat besar jdi duit itu blh bli barangan lain utk yg akan dtg

kalau itu kemampuan suami,kena terima.. kalau sis kerja ,boleh guna duit sis sendiri kalau suami gaji kecik bnyk komitmen nak bayar,dahulukan mana yg penting .. sy lagi suka kalau org bagi lagi2 mcm stroller,bby cot smua Tu . kalau nak beli Baru setakat baju jela.. tp Sbb takde org bagi.. trpaksa la beli smua sendiri..

Terima je pemberian tu dgn syukur. Terima juga apa yg suami fikirkan. Sebab keperluan anak, ayahnya yg tanggung. Jangan ambil tugasan / tanggungjawab seorang ayah. Dah terima pakaian, sorting dulu ikut tumbesaran anak. Mana yg tak cukup, boleh minta suami belikan yg baru. Win-win situation.

Hidup ni, keras dik. Kalau mampu beli lah baru. Tapi yg bagi tu, yg kte nak kita simpan. Yng kita taknak panjangkan sedekah tu. Faham anak first. Tapi kan, kita fikir yg baik lah. Kalau ada simpanan lebih, boleh beli barang lain yg kualiti lebih sikit. Sementara nak kumpul tu. Pakai apa yg ada.