Anak first

Skrang tgh pregnant nk msuk 5 bln baby first.. kkak n kak ipar pakat offer brg2 baby yg dorang dh tak pakai dulu2.. mcm stroller.. carseat.. baju2 tilam baby.. suami mmg nak sbb free n murah.. kite ni anak pertame nak rase jgk beli brg2 baby yg baru.. hmm.. ble ckap kt suami ye ckap bazir je..

46 Các câu trả lời

Sye masa anak first beli jugak beberapa pasang Tk banyak cukup utk dia pakai , dan lebih tu banyak yg org bagi kak ipar bagi kak Sye bagi , sbb masing2 ada anak kecik kan,jadi duit tu Sye simpan utk yg akan dtg Pampers lagi susu tak pernah beli 😅sbb susu badan Smpai 2tahun 8 bulan lepas dari tu minum botol alhamdulillah susu pun akak yg bagi, skrg anak first da 3 tahun 2bulan, skrg tgah pantang anak second baru 30 hari dpt girl 🤗beli baju baby tu hari sehelai ja 😅sbb baju abg dia masa baby ada la simpan sikit yg lain da bagi org, sekali baju yg beli tu nak pakai tak muat pun 🫠sbb baby bambam sgt😅 Smpai skrg tak beli pun lagi baju kt baby sbb ada yg bagi ,kak ipar pun bagi baju anak dia yg girl tuh alhamdulillah.. tapi ikut sis la boleh je nk beli sbb first mom kan ,dulu kita pun mcm tu jugak 😅siap beli buai yg jenis swing tu last baby tak mau pun dduk situ beli pulak buaian sebulan ja dalam tu, last2 jual balik brg2 tuh 😅ikut kemampuan masing2 alhamdulillah Klau sis rezeki lebih boleh je nk beli utk baby kan 🤗tak salah pun.. apa2pun moga kuat ye jadi IBU2 NIH😅dugaan nk membelinya banyak termasuk Sye 🤭tgah tahan2 sbb fikirkan harga market2 skrg nihh huhuuu

Mungkin pendapat saya tak sama dengan semua dekat sini. Tapi saya rasa, keinginan awak sama macam saya. Masa saya pregnant anak first tahun lepas, memang ramai lah nak bagi barang baby yang diorang dah tak pakai. Adik ipar, adik-adik saya semua nak bagi. Tapi saya tak terima satu pun. Saya tolak dengan cara baik lah. Saya bagitau diorang direct je. Saya appreciate gesture diorang nak bagi saya barbag-barang baby tu. Tapi saya tetap nak beli semua yang baru untuk anak saya. Tambahan pulak saya dan suami menunggu 8 tahun nak dapatkan anak. Dah berkali-kali buat IVF, akhirnya berjaya pregnant. Saya rasa, saya berhak untuk rasa semua benda baru untuk anak saya. Tapi saya beli pun ikut kemampuan. Tidak lah semua yang berjenama mahal. Ada rezeki lebih, saya beli yang mahal, kalau tidak, cukup lah hanya beli baju-baju murah. Walaupun murah, saya puas hati sebab anak saya pakai pakaian baru.

nak beli baru tak pa ja,beli baju baru beberapa pasang..yg lain pakai ja mana yg ada ,atau beli benda yg tak dak..anak tu nak hidup lama lagi,nnt makin dia membesar ,beli la baju2,brg2 kat dia yg baru..byk nak pakai duit ke dpn nnt.pampers anak,medical card anak,susu..benda kena beli kita beli,benda yg dah ada dan elok boleh pakai lagi..pakai la..simpan duit utk benda lebih penting nnt..jgn terikut2 sgt org dok Share pasal keperluan baby,belu brg2 brand2 ..kdg x guna sgt pun.guna la sebulan dua pastu xguna dh.membazir ja..sabar jgn kelam kabut,duit simpan ambil Medical card anak, buka akaun simpanan kat dia.daripada nam beli baju byk2 comel2,cepat sgt mereka besar nnt dah tak padan ..

Mcm saya juga dulu. Anak first kan. Kalau boleh semua nak baru. Tapi lepas baby lahir lg banyak nak pakai duit. Salah 1 nya susu formula. Sbb susu badan tak dapat tampung demand baby. Tak semua baby sesuai dengan susu murah dan susu mampu milik. Part baju mmng nak kene beli almost every month sbb baby cepat besar dan jenis cepat tinggi. Tapi saya beli dalan 3 ke 4 helai je sebulan. Pampers. Kalau stroller dengan carseat tu better ambik bila ada orang bg. Sebb nak beli baru agak mahal la harga die. Saya sekarang kumpul duit beli carseat. Kalau orang bg dah alhamdulillah sangat. Bukan tak ada duit. Ada. Tapi boleh invest untuk insurance kesihatan anak ke.

beli utk pakai masa lahir sikit2 jer sis kalau ada yang bagi bagus juga jimat . bby cepat besar nanti boleh beli masa umur 3 bulan ke atas lagi best .barang newborn tak sampai satu bulan kdg dah tak muat kena beli baru lagi 😅 .Dulu anak 1st saya banyak beli newborn dan ada yang bagi gift banyak tak berpakai sayang sangat .then second ne saya beli sikit jer .Tunggu dah lahir baru beli lagi belajar pengalaman dari yg 1st dulu .Breast pump nak beli baru,tilam ker boleh jer sebab benda guna lama .kalau saya lah tapi ikut sis ya lah excited baby pertama faham sangat .Semoga dipermudahkan 🙏

saya pun macam tu yg terdekat semua bagi barang barang baby ada yg tak pernah pakai pun ada, saya ambik je semua.. untuk saya housewife hanya bergantung pada suami. saya iyakan je semua lagi pun baby kecik lagi saya tak beria sangat nak beli barang baby even first baby sebab baby jarang keluar + nak gayakan pun kecik lagi saya tunggu anak dah boleh berdiri baru sakan nak ajak suami shopping buat masa skrng mmg saya tak beli baju baby sebab baju orang bagi masih cantik& banyak pilihan.. takpa sabar sikit yaa

Kalau mampu beli je & terima juga dari dorang. Mcm saya tetap juga beli tilam even dpt tilam dari kakak. Satu letak ruang tamu or bawak g travel, satu letak kt bilik. Then kalau 1 basuh ada spare. Stroller & carseat harga keras, tp kalau ada yg berkenan beli je guna gilir2 dgn yg kakak bagi. Saya kena beli 2 carseat utk kereta saya & husband. Kalau lah boleh dpt free fuhh syukurrr sgt. Mcm saya buai pun abg bagi tp saya kena beli lg 1 letak rumah pengasuh. Apa yg org nk bagi saya grab je huhu. Guna tak guna fikir nanti 😂 Tp so far semua guna

3d trước

betol. saya pun sama ada abang bagi dan saya beli jugak sebab pk nanti letak rumah pengasuh

Bila anak pertama mmg rasa mcm semua nak baru. Tp percayalah, nnt akan menyesal rasa bazir. Sbb baby cepat besar. Segala yg baru tu dapat pakai berapa bulan je. End up nnt simpan dalam stor. Kalau stroller, carseat, rocker semua tu second hand pun takpe. Baju kalau nak beli baru, terpulang. Duit yg ada lebih baik simpan utk CL ke apa. Time berpantang pun byk pakai duit. Dengan nak beli barang dapur utk masakan pantang lg. Time pantang lah kita taknak stress2 pasal benda lain especially bab duit.

kalau saya jadi sis kan. saya terima je apa diorang bagi..😆 sebab barang baby ni mahal².. tapi saya juga akan beli sendiri apa yg saya rasa nak beli...contoh kalau mcm baju kan.. saya rela beli sendiri sebab baby skin ni sensitive.. kalau mcm bab carseat ke..stroller ke..bende bende yg selain baju dan botol susu...saya terima je sis...tapi kalau saya nak beli yg baru ..saya belikan ajee sebab anak saya kan😆😆..jadinya...ambil pemberian diorang tak rugi kan apa apa pun sis..

bg saya la sis brg org bg la dpt jimatkan kita ,saya pun anak 1st beli baju je yg bru yg baby swing pun pakai kjp saya dh letgo dkt org , carseat beli 2nd , bby cot 2nd , playpen pun 2nd , ada jgk yg bg stroller berjenama free je rezeki anak , saya pun x terbeban nak beli brg2 dgn harga skrng makin mahal , jd bersyukur sgt la kalau family awak nk bg brg anak2 dia dkt awak.