Anak first

Due date dah dkt. Boleh tak share brg2 yg wajib ada utk baby n mummy sekali? Risau nak beli bnyk and risau jgk kalau2 ada yg tak sempat beli huhu

2 Các câu trả lời

klau tok dlm wad . bby 1.bedung bby yg ad cap tu 1je ckop bwk 2.pampers NB agk2 dlm 10 atau 15 tu pon klau bby xmsok NICU 3.tuala mndi bby 4.syampu bby saiz travel 1(sesetgh hos dh ad jdi kdg xguna pon) 5.minyak telon bby 1 6bntl lubg tengah 1 7.barut bby 2psg 8baju bby 2psg jenis butg . 9.kain lembut tok lap mulut atau muntah bby 2 atau 3helai 10.tisu basah tok lap najis bby mse tuka saiz besa 1je bwk 11.stoking dn sarung tgn bby 2psg 12.cap bby 1 standby mse kelua wad klau bby discaj mlm . 13.plastik tok letak baju atau kain koto bby yg dh guna . *bedung . pampers 1 . baju bby shje tnpe selua asing kn kt 1beg plastik kecik mse dlm LB doc akn mtk nt* mommy 1.baju sepsg tok kelua wad contoh baju t-shirt besa dn kain batik sehelai . klau pkai tudung bwk tdung sehelai 2.buku pink kne bwk 3.ic kne bwk 4.hp n caj 5.tuala mndi 6.brg mndian (berus gg,syampu,sabun bdn,ubt gg,pencuci muka) 7.benkung seelok ny jenis zip atau pon lekat bg memudh kn awk nk ke tnds sbb dlm wad xd yg nk pkai kn jenis tali tu 8.Tuala wanita yg awk selesa pkai 9.spender coli dlm 6psg 10.stoking 3 psg 11.lotion mustajab tok sapu kt perot kaki kepala 12.tromos 13.sweater 1 bila cuaca sejuk *mknn bole beli mse da dlm wad . bole suh suami p beli kn biskut ke roti ke air mineral* tu yg dlm wad . klau da balik wad punye brg beli la bju bby dlm 5 6psg je . sbb bby mmbesa nt kne beli lg baju yg sesuai tok saiz bby . mse NB tu xprlu bnyk bju . pampers NB pon beli dlm 2 3pek je . klau bby kelua besa dlm 3kg lebih kemungkinan nt kne beli saiz S pula . sbb saiz NB tu skejp je . bby cpt mmbesa . lpstu napkin brgntg . pd sy xwajib beli sbb xsesuai buat lap munth bby . tpi bole je beli stndby tok lap munth bby yg trkena bju mak ayh dia . klau lap muka mlot bby sy xgalak kn sbb napkin kasar . lebih baik beli kain yg lembot tu tok lap bby . barut bby beli agk2 je sis . sy pkai kn hnye 1bln . jdi sy xprnh beli hnye pkai yg org adiah kn je . dlm 5 6helai . tu pon xpkai kn mse cuaca pns nt bby naik ruam kt perot . biase sy pkai kn mlm je . minyk telon wajib . nk beli bpe bnyk pon xkesah sbb bole pkai smpai 1thn . bedung beli 2psg je sis . klau bby trkencing ke berak kt barut bole tuka pkai lg 1 . 1lg bole cuci . sabun cuci kain bby . lpstu tungku bby tok tuam perot , blkg bby , kaki bby supye xkembong . klau bby boy tuam telo dy skli . stoking NB beli sikit je . nt bby da besa sikit bole beli saiz lain plak . sarung tgn bby beli dlm 5 6psg je sis sbb bby xpyh pkai sarung tgh lame2 . sy pkai kn 1bln je . tu pon klau bby xd sakit kulit n ekzema sbb gtal nt bby garu . klau bby yg kulit sehat xpyh pkai lame2 . siang tu xpkai sarung tgn pon xpe . klau sejuk bru pkai kn . klau mommy punye brg lak mcm pilis tok letk kt dahi tu . jamu xpyh sbb tkot bby kena kuning . sebaik ny xpyh pon ambek jamu . xmemudart kn mommy pon . malah lebih sehat klau kita mkn mknn asli yg sehat n semula jdi . mndi herba . minyk urut bdn . lotion mustajab beli 2je ckop sbb 1pon kdg xabis lps da abis pntg tpi sedp pkai . lps tu tungku bole beli sis sgt bgos tok kempis kn peranakan dgn cpt . xlupe juga pkai bengkung . bengkung pon xperlu beli bnyk . 2ckop . 1koto gnti lps tu 1lg cuci . kain batik . ikot sis la nk beli bpe sbb kita brdarah kn . jdi klau boco mst nk gnti2 . lpstu stoking beli dlm 5 6psg je yg koto cuci . pastu pkai je balik . Pad beli je dlm 3set . stenby awl . nt klau msih brdrh pas da nk abis mtk suami belikn lg . tu je la list brg yg penting2 sis . yg lain2 tu lps bby da kelua nt bru fikir beli sis . trmsok tilam bby ke bby cot ke stoller dn sbgai ny . klau bby msok nicu bole beli pamsusu . tu pengalamn sy la . yg kt ats tu sy just lost kn brg yg penting2 je .

5y trước

ye sis . sabun bby tu mse sebln xpkai pon xpe . tpi beli jela tok cuci berak ank . nt bau pula punggung ank . uhuhu . lps da sebuln bole dh pkai kn bby sabun bdn . sy biase pkai yg johnsan rice n milk tu je . smpai bby besa pkai tu je kulit bby pon lembut dn xsensetif . sesuai tok yg bby kulit sensetif juga d bnding kn yg wrne2 n bau2 kuat tu sbb kita xtau bby ni kulit lain2 .

Wajib ada - baju berbutang size newborn -kain bedung besar ( material : flannel @ muslin) - tuala mandi - pampers newborn ( ada stgah hosp x sediakan) - tilam baby - bantal baby - barut Mak : Pad Breast pad reusable @collector cup Ni consider benda wajib .. lain2 tu optional sahaja. Breast pump beli kemudian sbb takut x seusai..breast akan membesar selepas bersalin.

5y trước

Tq! Oh ye, bila boleh start mandikan baby guna sabun and shampoo ye? Sbb ada jgk dgr org kata nb ni tak perlu guna sabun mndi sbb masa awal2 kulit tu mmg dah ada protection sendiri? Saya pun tak sure jgk. So saya hold dulu utk beli dia punya brg mandian 😅